Research Article

Doğal ve Sosyal Piyangolar Çerçevesinde Şans ve Adalet

Number: 111 September 25, 2023
EN TR

Doğal ve Sosyal Piyangolar Çerçevesinde Şans ve Adalet

Öz

Bu makalede sosyal adalet tartışmalarının felsefi temelini oluşturan “kör talih” konusu Rawls ve Dworkin’in teorileri üzerinden tartışılacaktır. Her ne kadar Rawls ve Dworkin farklı yollar izlemiş olsalar da kör talih sonucu oluşmuş sosyal eşitsizliklerin telafi edilmesi konusunda aynı sonuca varmışlardır. Kör talih genellikle insanın içine doğduğu şartları anlatmakta ve bu şartların kişinin karakterini ve hayattaki başarıları üzerindeki belirleyici etkisinden kaynaklı kişinin neyi hak edip hak etmediğini belirlemektedir. Rawls’un ahlaki keyfilik dediği durumun yani zenginlik, zekâ, yetenek gibi doğuştan gelen kazanımların refahın kaynakların yeniden dağıtımını etkileyip etkilemediği sorusu tartışılacak ve Rawls ve Dworkin’in teorilerinin dağıtımcı adalet politikaları için tutarlı ve güçlü bir temel oluşturup oluşturmadığı tartışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Şans Eşitlikçiliği , Kör Talih , Sosyal ve Doğal Piyangolar

References

  1. Ağaoğlulları M.A. (2014), Sokrtes’ten Jakobenlere Batı’da Siyasal Düşünceler, 4. Baskı, İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Albertsen, A. (2017). “The Luck Egalitarianism of G.A. Cohen: A Reply to David Miller”, De Gruyter, 18(1), ss.37-53.
  3. Anderson, E. S. (1999). “What is the point of equality?”, Ethics, 109(2), ss. 287-337.
  4. Arneson, R. (1989). “Equality and Equal Opportunity for Welfare”, Philosophical Studies, No: 56, ss.77-93.
  5. Barry, Brian (2005). Why Social Justice Matters, Malden, MA: Polity Press.
  6. Berlin, I. (2007). “İki Özgürlük Kavramı”, Liberal Düşünce Dergisi, 12(45), ss. 59-72.
  7. Block, Walter (1996). “Hayek’s Road to Serfdom”, Journal of Libertarian Studies, 12 (2):339–365, http://mises.org/journals/jls/12_2/12_2_6.pdf
  8. Burke, T.P. (2011). The Concept of Justice: Is Social Justice Just?, New York: Continuum International Publishing Group.
  9. Butler, E. (2023). Ekonomik Eşitsizlik, Çev. Yunus Furkan Arıcan, Ankara: Serbest Kitaplar.
  10. Dahl, R. (1996). “Equality versus Inequality”, Political Science and Politics, 29(4), ss. 639-648.
APA
Yaman, S. (2023). Doğal ve Sosyal Piyangolar Çerçevesinde Şans ve Adalet. Liberal Düşünce Dergisi, 111, 1-17. https://doi.org/10.36484/liberal.1341462