Bu çalışma, saksılı süs bitkisi olarak yetiştirilen siklamen bitkileri üzerinde tuz stresinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesinin ısıtmasız cam serasında gerçekleştirilen çalışmada bitkisel materyal olarak doğal yayılışa sahip siklamen türlerinden Cyclamen hederifolium Aiton.’nun 10-12 cm çevre uzunluğuna sahip yumruları kullanılmıştır. Topraksız tarım tekniği ile torf ortamında yetiştirilen bitkiler Hoagland besin solüsyonu ile sulanmış, sulama suyuna üç farklı konsantrasyonda (T1;K:Kontrol, T2; K+1dSm-1, T3;K+2 dSm-1, T4;K+3 dSm-1 ) NaCl ilavesi gerçekleştirilerek tuz uygulanmıştır. Çalışmada, farklı tuzluluk düzeylerinin bitkiler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. C. hederifolium Aiton. türü için üç ayrı tuzluluk düzeyinin (T2, T3, T4) etkisi de, kontrol (T1)’e göre (p<0,05) istatistiksel bakımdan önemli bulunmuştur. Tuzluluk düzeyindeki artışa bağlı olarak bitkide yaprak alanının küçüldüğü, bitki boyunun azaldığı, çiçeklenmenin geciktiği ve çiçek tomurcuğu sayısının azaldığı belirlenmiştir. 2dSm-1üzerindeki tuzluluk değerlerinin bitki yapraklarında stomal geçirgenlik, yaprak oransal su içeriğinin ve toplam klorofil miktarının azalmasına neden olurken, lipid peroksidasyon (MDA) düzeyi, toplam şeker miktarı ve prolin konsantrasyonunun ise arttığı tespit edilmiştir.
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
2009/86
This study was carried out to determine the effects of salinity stress on cyclamen (Cyclamen hederifolium Aiton.) grown as a potted ornamental plant. In the study, carried out in the unheated glass greenhouse of Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Agriculture, tubers of Cyclamen hederifolium Aiton., one of the natural cyclamen species, with a circumference of 10-12 cm were used as plant material. Plants grown in peat medium by using soilless culture technique, were irrigated with Hoagland nutrient solution and four different concentrations (T0; K:Control, T1; K+1dSm-1, T2;K+2 dSm- 1, T3;K+3 dSm-1 ) of salinity level created by addition to the irrigation water. Salt applications were carried out with the addition of NaCl. In the study, morphological, physiological and biochemical properties were investigated in order to determine the effects of different salinity levels on plants. The effect of three different salinity levels (T2, T3, T4) for C. hederifolium was also found to be significant compared to the control (T1) (p<0.05). Depending on the increase in salinity level, it was determined that the leaf area of the plant decreased, the plant height decreased, the flowering was delayed and the number of flower buds decreased. It was determined that salinity values above 2dSm-1 caused a decrease in stomal permeability, leaf water content and total chlorophyll amount in plant leaves, while lipid peroxidation (MDA) level, total sugar amount and proline concentration increased.
2009/86
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2009/86 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 4 |
Lapseki MYO Uygulamalı Araştırmalar Dergisi ücretsizdir. Yayınlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez