Peach, whose botanical name is (Prunus persica L.), is included in the Rosaceaceae family of the Rosales order. Peach and nectarine fruits can be grown in many regions of our country due to their high adaptability. In this study conducted in 2023, pomological analysis of the fruits of "Catherina" peach variety harvested from the garden belonging to a private enterprise located in Kumkale District of Kumkale District of Central District of Çanakkale Province was carried out in the laboratory environment. The data obtained as a result of the analysis were averaged; fruit weight was determined as 239,01 g, fruit length 63,23 mm, fruit width 79,31 mm. The average fruit flesh hardness of the variety was determined as 1,077 kg/cm², SÇKM 14,23%, pH 3,65, fruit peel color L* value 65,28, a* value 9,34, b* value 60,56. Flesh color L* value was 61.12, a* value was 4.37, b* value was 50.18. The titratable acidity of the juice was determined as 0.653 in terms of TEA, % Malic Acid. In this study, some pomological quality characteristics of "Catherina" peach variety were determined.
Botanik adı (Prunus persica L.) olan şeftali, Rosales takımı Rosaceace familyası içerisinde yer almaktadır. Şeftali ve nektarin meyveleri yüksek adaptasyon yeteneğine sahip olması nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilebilmektedir. 2023 yılında yapılan bu çalışmada Çanakkale İli Merkez İlçesine bağlı Kumkale Yöresinde bulunan özel bir işletmeye ait bahçeden hasat edilen “Catherina” çeşidi meyvelerinin pomolojik özellikleri saptanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen verilerin ortalaması alınmış; meyve ağırlığı 239,01 g, meyve boyu 63,23 mm, meyve eni 79,31 mm, olarak tespit edilmiştir. Çeşide ait ortalama meyve eti sertliği 1,077 kg/cm², SÇKM %14,23, pH 3,65, meyve kabuk rengi L* değeri 65,28, a* değeri 9,34, b* değeri 60,56 olarak belirlenmiştir. Meyve eti değerlerine bakıldığında L* değeri 61,12, a* değeri 4,37, b* değeri ise 50,18 olarak ölçülmüştür. Meyve suyunun titre edilebilir asitlik miktarı TEA, % Malik Asit Cinsinden 0,653 olarak saptanmıştır. Gerçekleştirilen çalışma ile “Catherina” şeftali çeşidinin bazı pomolojik kalite özellikleri belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | December 21, 2023 |
Acceptance Date | December 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 8 |
Lapseki MYO Uygulamalı Araştırmalar Dergisi ücretsizdir. Yayınlanacak makaleler için herhangi bir ücret talep edilmez