Research Article
BibTex RIS Cite

Conservation and Restoration Studies of Pithoi in the Grammichele Museo Civico

Year 2021, Issue: 4, 75 - 87, 31.12.2021
https://doi.org/10.54577/lycus.990020

Abstract

Archiving, expropriation, maintenance and repair works are important in the conservation studies of cultural assets. In cases where the artifacts cannot be preserved in situ, they are moved to museums. It is necessary to create suitable environments for the protection of artifacts in museums and to carry out effective conservation-repair studies by experts continuously. Materials related to death and burial practices are found in large numbers in archaeological excavations. The utensils used in the burials, the skeletons and special items in them require special attention and respect.
The purpose of this article is to present the restoration and conservation works of three pithoi and the private belongings inside, which are preserved in the Grammichele Museum in Catania. The difficulties encountered during the studies, the methods applied, the materials used and the stages of exhibition are mentioned in detail. In effective conservation practices, deteriorations should be evaluated together by taking into account the material and production technique of the work, its original qualities should not be changed, and all interventions with retroactive methods and materials should be done carefully. After the historical analysis of Grammichele pithoi and determination of their condition, studies were started. The documents belonging to the pithos were researched, suitable materials and methods for restoration work were determined, and after their preservation and repair, they were made ready for the exhibition as desired.

References

  • Eskici 2001 B. Eskici, “ODTÜ Müzesi’ne Ait Bir Grup Pişmiş Toprak Obje Üzerinde Yapılan Restorasyon-Konservasyon Çalışmaları”, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, 2, 129-136.
  • Eskici 2018 B. Eskici, “Seramik Onarımlarında Bütünleme Yöntemleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Sanat ve Tasarım Dergisi, Aralık,135-153.

Grammichele Şehir Müzesi'ndeki Pithosların Koruma ve Onarım Çalışmaları

Year 2021, Issue: 4, 75 - 87, 31.12.2021
https://doi.org/10.54577/lycus.990020

Abstract

Kültürel varlıkların korunmasında tespit, tescil, kamulaştırma, bakım, onarım çalışmaları önemlidir. Eserler, yerinde korunamayacağı durumlarda, müzelere taşınmaktadır. Müzelerdeki eserlerin korunmasında uygun ortamların oluşturulması ve uzmanları tarafından etkin koruma-onarım çalışmalarının sürekli olarak yapılması gerekmektedir. Ölüm ve cenaze uygulamaları ile ilgili materyaller arkeolojik kazılarda çok sayıda ele geçmektedir. Gömülerde kullanılan kaplar, içlerindeki iskeletler ve özel eşyalar özel dikkat ve saygı gerektirmektedir.
Bu makalenin amacı, İtalya- Catania’da Grammichele Sivil Müzesi’nde korunan üç adet pithos ve içlerindeki özel eşyaların koruma ve onarım çalışmalarını sunmaktır. Çalışmalar sırasında karşılaşılan zorluklar, uygulanan yöntemler, kullanılan malzemeler ve sergilenme aşamalarına ayrıntılı olarak değinilmiştir. Etkin koruma uygulamalarında bozulmalar, eserin yapıldığı malzeme ve üretim tekniği dikkate alınarak birlikte değerlendirilmeli, özgün nitelikleri değiştirilmemeli, geriye dönüşlü yöntem ve malzemelerle tüm müdahaleler dikkatle yapılmalıdır. Grammichele pithoslarının tarihsel analizleri ve durumlarının tespitinden sonra çalışmalara başlanmıştır. Pithoslara ait belgeler araştırılmış, uygun malzeme ve yöntemler belirlenmiş, koruma ve onarımları yapıldıktan sonra, istenilen şekilde sergiye hazır hale getirilmişlerdir.

References

  • Eskici 2001 B. Eskici, “ODTÜ Müzesi’ne Ait Bir Grup Pişmiş Toprak Obje Üzerinde Yapılan Restorasyon-Konservasyon Çalışmaları”, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, 2, 129-136.
  • Eskici 2018 B. Eskici, “Seramik Onarımlarında Bütünleme Yöntemleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Sanat ve Tasarım Dergisi, Aralık,135-153.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Murat Cura 0000-0002-5582-6016

Publication Date December 31, 2021
Acceptance Date December 27, 2021
Published in Issue Year 2021 Issue: 4

Cite

Chicago Cura, Murat. “Grammichele Şehir Müzesi’ndeki Pithosların Koruma Ve Onarım Çalışmaları”. Lycus Dergisi, no. 4 (December 2021): 75-87. https://doi.org/10.54577/lycus.990020.

Lycus Dergisi, Anadolu Arkeolojisi, Tarihi Coğrafyası olmak üzere Prehistorik Dönem’den başlayarak, günümüze kadar olan kültür mirası, buluntular, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarının sonuçları, restorasyon, konservasyon, müzecilik, antropoloji, epigrafi, etno-arkeoloji gibi bilimsel çalışmaları kapsar. Bunların dışında ilk defa yapılan tespitler, uygulamalar ve analiz çalışmalarının yer aldığı yazıları içerir.