Since the Neolithic age, humanity has lived almost dependent on coal, which they named "black gold". It has been a popular source of fuel for meeting energy needs, especially since the industrial revolution of the 18th century. However, coal has undeniable environmental side effects. Although restrictions have been made for its use recently, residues such as fly ash pose a great problem both in terms of storage and environment. Such leftovers will continue to emerge until coal consumption is completely over.
For this reason, it is crucial to recycle the leftovers to the industry. Coal is a rich secondary resource in fly ashes, precious metals, and rare earth elements. Some of the ore preparation processes such as physical enrichment processes and hydrometallurgy (leaching, solvent extraction, etc.) applied for conventional enrichment of rare earth elements can also be applied to fly ashes, and research on this subject is still ongoing. Although the production of final concentrate with physical enrichment is limited, it still has an important place before chemical enrichment. Investigating the mode of presence of rare earth elements in fly ash, the effect of size on enrichment processes, and especially the investigation of integrated physical-chemical enrichment methods are important for a more detailed understanding of this issue. For this reason, ore preparation processes will play an important role in the disposal of residues such as fly ash due to coal consumption in the upcoming period. In this paper, the place of ore preparation, especially physical enrichment, in the enrichment of fly ashes as a secondary source, general properties, contents, and recent studies on this subject have been examined.
İnsanlık, Neolitik çağdan beri “siyah altın” adını verdikleri kömüre neredeyse bağımlı halde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Özelliklede 18. Yüzyılın sanayı devriminden beri enerji ihtiacını karşılamada popüler bir yakıt olmuştur. Ancak kömürün göz ardı edilemez çevresel yan etkileri bulunmaktadır. Son zamanlarda kullanımı için kısıtlamalar yapılsa da, ardında bıraktığı uçucu kül gibi artıklar hem depolama, hem de çevresel açıdan sorun teşkil etmektedirler. Kömür tüketimi tamamen sona erene kadar, bu tür artıklar ortaya çıkmaya devam edecektir.
Bu sebeple, kömür uçucu külü vb. artıkların endüstriye tekrar geri kazandırılması önem arz etmektedir. Kömür uçucu külleri, değerli metal ve nadir toprak elementleri açısından zengin bir ikincil kaynaktır. Nadir toprak elementlerinin konvansiyonel olarak zenginleştirilmesi için uygulanan fiziksel zenginleştirme işlemleri ve hidrometalurji (liç, solvent ekstraksiyonu vs.) gibi cevher hazırlama işlemlerinin bir kısmı, aynı zamanda uçucu küllere de uygulanabilmektedir ve bu konuda araştırmalar halen devam etmektedir. Fiziksel zenginleştirme ile nihai konsantre üretimi kısıtlı olsa da, kimyasal zenginleştirme öncesinde halen önemli bir yer tutmaktadır. Nadir toprak elementlerinin uçucu kül içerisindeki bulunma modlarının araştırılması, boyutun zenginleştirme işlemlerine etkisi ve özellikle entegre fiziksel-kimyasal zenginleştirme yöntemlerinin araştırılması, bu konunun daha detaylı anlaşılması için önem arz etmektedir. Bu sebeple, önümüzdeki süreçte kömür tüketimine bağlı oluşan uçucu küller gibi artıkların bertaraf edilmesinde, cevher hazırlama işlemleri önemli rol oynayacaktır. Bu makalede, uçucu küllerinin genel özellikleri, içerikleri ve ikincil kaynak olarak zenginleştirilmesinde cevher hazırlamanın, özellikle fiziksel zenginleştirme işlemlerinin yeri ele alınıp, yakın zamanda bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Tarama Makalesi |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2021 |
Submission Date | December 13, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 |