In this paper, the influence of abrasive head rotation on surface quality was investigated under the
process of marble polishing. For this purpose, five different samples known as Bursa Emprador,
Seyitgazi Seashell, Muğla White, Bucak Travertine Crema Bella were tested by using automatic narrow
belt polish machine with 2+4 heads. The polishing experiments were conducted by keeping the head
pressure and belt speed stable while head rotations vary. In some stages of this process, the surface
glossiness and roughness were measured to identify the surface quality.
As a result of the data, it can be seen that the surface roughness is rapidly decreasing in the rough
polishing stage of the process and the surface glossiness is rapidly increasing in the fine polishing
stage of the process. Moreover, glossiness and roughness are inversely proportional in addition to that
smoother and brighter surfaces are obtained by increasing the abrasive heads rotation.
Bu çalışmada, mermerlerin parlatılması aşamasında abrasiv kafa devirlerinin yüzey kalitesine etkisi
araştırılmıştır. Bu amaçla Bursa Emprador, Seyitgazi Seashell, Muğla Beyaz, Bucak Traverten ve
Crema Bella adlarıyla tanınan 5 farklı numune üzerinde parlatma deneyleri yapılmış olup deneylerde,
endüstriyel çapta, 2+4 kafalı otomatik dar bant silim makinası kullanılmıştır. Deneyler, kafa basıncı ve
bant hızı sabit tutularak farklı kafa devirlerinde gerçekleştirilmiş ve sürecin belli aşamalarında yüzey
özelliklerini belirlemek amacıyla pürüzlülük ve parlaklık ölçümleri yapılmıştır.
Elde edilen veriler ışığında, mermerlerin parlatılması sürecinde kaba silim aşamasında pürüzlülüğün
hızla düştüğü, ince silim aşamasında da parlaklığın hızla arttığı, parlaklık ve pürüzlülüğün ters orantılı
değiştiği, abrasiv kafaların devirlerinin artmasıyla daha pürüzsüz ve parlak yüzeyler elde edildiği
görülmüştür
Other ID | JA96PD75GR |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Submission Date | December 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 52 Issue: 4 |