In this study, dry grinding of Armutçuk coal (d50 1 mm) were investigated in a laboratory scale pin-type vertical stirred mill. Grinding experiments were carried out with various diameter steel beads (6.5, 5.5, 4.5, 3.5 mm) at various grinding times (2.5, 5, 10, 20, 40, 60, 120, 240 s). Then, the results were plotted to see the effect of grinding time and bead size on the product fineness. The results showed that the products, median size (d50) became finer (19, 18, 16, 11 m) as the media sizes decreases (6.5, 5.5, 4.5, 3.5 mm) in 60 s grinding time. The efficiency of the stirred mill reduced dramatically after the 60 s grinding time and the fine particles were hardly ground after the 120 s grinding time.
Bu çalışmada, ortalama tane boyutu 1 mm olan Armutçuk kömürünün laboratuar ölçekli dikey pinli bir karıştırmalı değirmende kuru olarak öğütülmesi araştırılmıştır. Öğütücü ortam olarak 4 farklı çapta (6.5, 5.5, 4.5, 3.5 mm) granüle çelik bilyalar kullanılmış ve değişik sürelerde (2.5, 5, 10, 20, 40, 60, 120, 240 saniye) öğütmeler yapılmıştır. Daha sonra bilya boyutunun ve öğütme süresinin ürün inceliği üzerine etkisi incelenmiştir. Çapları 6.5, 5.5, 4.5 ve 3.5 mm olan bilyalarla 60 saniye öğütme sonucunda elde edilen ürünlerin d50 boyutları sırasıyla 19, 18, 16 ve 11 m bulunmuştur. Öğütme süresi 60 saniyenin üzerine çıkarıldığı zaman öğütme verimi dramatik şekilde azalmış ve özellikle 120 saniyeden sonra tanelerin neredeyse hiç öğütülmediği görülmüştür.
Other ID | JA53RU56GT |
---|---|
Journal Section | Technical Notes |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2007 |
Submission Date | March 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 46 Issue: 1 |