EN
TR
İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri
Abstract
CODA (Children of Deaf Adults) olarak tanımlanan işitme yetersizliğine sahip yetişkinlerin işiten çocukları, işiten ve işitmeyen topluluklar arasındaki kesişme noktasında benzersiz bir konuma sahiptir. Bu çalışmada CODA’ların aile, eğitim ve toplum deneyimlerinin incelenmesi ve analiz edilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yaklaşımın kullanıldığı çalışmada, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 16 CODA ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, katılımcıların işaret dilini erken yaşta öğrenmeleri ve iki kültürlü bir kimlik geliştirmeleri üzerine odaklanmıştır. Çocukların, işiten ve işitme yetersizliğine sahip dünyalar arasındaki köprü olma rolü, onların sosyal ve eğitim hayatlarında önemli bir yer tutmuştur. CODA'ların ebeveynleri ile olan iletişimleri ve dilsel yetenekleri, hem işitme yetersizliği olan topluluğun bir parçası olmalarını hem de işiten toplumla etkileşimde bulunmalarını sağlamıştır. Katılımcılar, işaret dili ve Türkçe arasında çift dillilik ve kültürel çeşitlilik sayesinde zenginleşmiş bir hayat deneyimi yaşadıklarını belirtmiştir. Ayrıca, işitme yetersizliğine sahip ebeveynlerin çocukları olmanın, empati yeteneğinin gelişimine ve sosyal iletişim becerilerinde güçlenmeye katkıda bulunduğu görülmüştür. CODA’ların mevcut durumunun yansıtılabilmesi için işitme yetersizliği olan ebeveynleri olan ailelerle çalışan çevrelere işitme yetersizliğinin kültürel farkındalığı ve iletişim sorunları hakkında bilgilendirmeler yapılabilir.
Keywords
Ethical Statement
''İki Kültür Arasından Dünyaya Yankılanan Ses CODA’ların Aile, Eğitim ve Toplum Deneyimleri'' başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamıştır ve veriler toplanmadan önce Hakkâri Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu 16/12/2022 tarihli 2022/109-1 sayılı etik izin alınmıştır. Karşılaşılacak tüm etik ihlallerde “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yayın Kurulunun” hiçbir sorumluluğunun olmadığı, tüm sorumluluğun Sorumlu Yazara ait olduğu ve bu çalışmanın herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiş olduğunu taahhüt ederim.
References
- Allsop, L., & Kyle, J. (1997). Deaf parents and their hearing children [Unpublished report]. The Deaf Studies Trust.
- Alsancak, F. (2020). Kültüre duyarlı sosyal hizmet uygulamalarında sağır toplumunu düşünmek. Toplum ve Sosyal Hizmet, 31(4), 1746–1763. https://doi.org/10.33417/tsh.700948
- Başkale, H. (2016). Nitel araştırmalarda geçerlik, güvenirlik ve örneklem büyüklüğünün belirlenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 9(1), 23–28.
- Bhalla, S., Bahar, N., & Kanapathy, K. (2023). Pre-testing semi-structured interview questions using expert review and cognitive interview methods. International Journal of Business and Management, 7(5), 11–19.
- Bishop, M., & Hicks, S. (2005). Orange eyes: Bimodal bilingualism in hearing adults from deaf families. Sign Language Studies, 5(2), 188–230. https://www.jstor.org/stable/26190611
- Bishop, M., & Hicks, S. (2008). Coda talk: Bimodal discourse among hearing, native signers. In M. Bishop & S. Hicks (Eds.), Hearing, mother father deaf: Hearing people in deaf families (pp. 54–96). Gallaudet University Press.
- Bogdan, R. C., & Biklen, S. K. (2007). Qualitative research for education: An introduction to theories and methods. Allyn & Bacon.
- Brackenbury, T., Ryan, T., & Messenheimer, T. (2006). Incidental word learning in a hearing child of deaf adults. Journal of Deaf Studies and Deaf Education, 11(1), 76–93. https://doi.org/10.1093/deafed/enj018
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Impaired Hearing Education, Special Education and Disability (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 31, 2025
Submission Date
April 3, 2024
Acceptance Date
May 7, 2025
Published in Issue
Year 2025 Number: 75
APA
Berk, S., & Açar, D. (2025). İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 75, 21-37. https://doi.org/10.21764/maeuefd.1464525
AMA
1.Berk S, Açar D. İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2025;(75):21-37. doi:10.21764/maeuefd.1464525
Chicago
Berk, Savaş, and Davut Açar. 2025. “İki Kültür Arasından Dünyaya Yankılanan Ses: CODA’ Ların Aile, Eğitim Ve Toplum Deneyimleri”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, nos. 75: 21-37. https://doi.org/10.21764/maeuefd.1464525.
EndNote
Berk S, Açar D (July 1, 2025) İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 75 21–37.
IEEE
[1]S. Berk and D. Açar, “İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, no. 75, pp. 21–37, July 2025, doi: 10.21764/maeuefd.1464525.
ISNAD
Berk, Savaş - Açar, Davut. “İki Kültür Arasından Dünyaya Yankılanan Ses: CODA’ Ların Aile, Eğitim Ve Toplum Deneyimleri”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 75 (July 1, 2025): 21-37. https://doi.org/10.21764/maeuefd.1464525.
JAMA
1.Berk S, Açar D. İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2025;:21–37.
MLA
Berk, Savaş, and Davut Açar. “İki Kültür Arasından Dünyaya Yankılanan Ses: CODA’ Ların Aile, Eğitim Ve Toplum Deneyimleri”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, no. 75, July 2025, pp. 21-37, doi:10.21764/maeuefd.1464525.
Vancouver
1.Savaş Berk, Davut Açar. İki kültür arasından dünyaya yankılanan ses: CODA’ ların aile, eğitim ve toplum deneyimleri. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2025 Jul. 1;(75):21-37. doi:10.21764/maeuefd.1464525