Research Article

Ömer Seyfettin' in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması

Volume: 1 Number: 25 March 28, 2013
EN TR

Ömer Seyfettin' in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması

Abstract

Ömer Seyfettin’in üç tarihi hikâyesinin problem çözme yönteminin özellikleri açısından incelenmesi ve hikâyelerin Türkçe öğretiminde nasıl kullanılabileceğinin tespit edilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan araştırmada nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Alan taraması yoluyla problem çözme yönteminin özellikleri belirlenmiş, Ömer Seyfettin’in Vire, Kütük ve Topuz hikâyeleri bu özelliklere göre değerlendirilerek verilere ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda Ömer Seyfettin’in hikâyelerinde problem çözme yönteminin başarıyla uygulandığı tespit edilmiştir. Hikâyelerde özellikle problem durumu çok iyi tanımlanmış, problemlere çok yaratıcı çözümler üretilmiş ve çözüm aşaması başarıyla uygulanmıştır. Ömer Seyfettin’i ülkenin içinde bulunduğu kötü durum çok etkilemiş ve yazar bu problemli durumdan kurtulmak için çıkış olarak tarihe yönelmeyi ve tarihi kahramanları yüceltmeyi seçmiştir. Tarihe yönelmek onun problemi çözüme yoludur. Hikâyelerindeki kahramanlar kendine güvenen, bir amacı olan ve o amaç yolunda inançla çalışan, karşılarına çıkan her türlü problemi yaratıcılıkla çözen, düşünen sorgulayan, geçmiş tecrübelerinden faydalanan insanlardır. Bu insan tipi günümüz eğitiminin de arzuladığı insan tipidir. Hikâyeler bu yönüyle de eğitim öğretim malzemesi olarak kullanılmaya değerdir. Hikâyelerdeki problemin tanımlanması,  probleme çözüm üretme ve çözümü uygulama şekli Türkçe ve edebiyat derslerinde öğrencilere buldurularak örnek almaları benzer problemlere benzer çözümler üretmeleri sağlanabilir.  Bu sebeple bu hikâyeler Türkçe dersinde kullanılmalı ve bunlardan hareketle öğrencilere problem çözme becerisi kazandırılmalıdır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 28, 2013

Submission Date

February 26, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 1 Number: 25

APA
Tekşan, K. (2013). Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, 1(25), 310-341. https://izlik.org/JA83NB98PY
AMA
1.Tekşan K. Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2013;1(25):310-341. https://izlik.org/JA83NB98PY
Chicago
Tekşan, Keziban. 2013. “Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi Ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1 (25): 310-41. https://izlik.org/JA83NB98PY.
EndNote
Tekşan K (April 1, 2013) Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1 25 310–341.
IEEE
[1]K. Tekşan, “Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması”, Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, vol. 1, no. 25, pp. 310–341, Apr. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83NB98PY
ISNAD
Tekşan, Keziban. “Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi Ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty 1/25 (April 1, 2013): 310-341. https://izlik.org/JA83NB98PY.
JAMA
1.Tekşan K. Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty. 2013;1:310–341.
MLA
Tekşan, Keziban. “Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi Ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması”. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty, vol. 1, no. 25, Apr. 2013, pp. 310-41, https://izlik.org/JA83NB98PY.
Vancouver
1.Keziban Tekşan. Ömer Seyfettin’ in Üç Hikâyesinde Problem Çözme Yöntemi ve Türkçe Öğretiminde Kullanılması. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty [Internet]. 2013 Apr. 1;1(25):310-41. Available from: https://izlik.org/JA83NB98PY

Mehmet Akif Ersoy University Journal of Education Faculty

33574