BibTex RIS Cite

PISA 2012 Matematik Testlerinden İki Kitapçığın Gözlenen Puan Eşitleme Yöntemleri İle Eşitlenmesi

Year 2016, Issue: 40, 0 - 0, 27.12.2016

Abstract

Kitapçıklardan ortak maddeli iki kitapçık seçilerek klasik test kuramına dayalı eşitleme yöntemlerinden ortalama, lineer, eşit yüzdelikli eşitleme ile eşitlenmiş puanların karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Bu amaca yönelik kurulan model, ortak maddeli denk grup deseni olarak nitelendirilebilir. Kullanılan iki testin kapsamının, yapısının, güvenirlik katsayılarının, varyanslarının, ortalama güçlüklerinin ve puan ortalamalarının denk olduğu yani aralarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Bununla beraber her iki teste ait tanımlanan tek faktörlü yapının doğrulanmasıyla eşitleme işlemlerinin gerçekleştirilebileceği söylenebilir.

Eşitleme türleri uygulanarak elde edilen bulgulara göre ortalama eşitleme yapılarak elde edilen eşitlenmiş Form X puanı ile eski form olan Form Y puanı karşılaştırıldığında sadece ortalamalarının eşitlendiği görülmektedir. Lineer (doğrusal) eşitleme yapıldığında ortalama ve standart sapmalarının eşitlendiği görülmektedir. Eşit yüzdelikli eşitleme yapıldığında ise ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık değerlerinin eşitlendiği görülmektedir. İki kitapçık üzerinden formların eşitlenmesi işlemleri dikkate alındığında puan dağılımlarının en doğru şekilde eşitlenmesini sağlayan yöntemin eşit yüzdelikli eşitleme olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

 

Anahtar Sözcükler: PISA, Ortak Madde, Ortalama Eşitleme, Doğrusal Eşitleme, Eşit Yüzdelikli Eşitleme 

Year 2016, Issue: 40, 0 - 0, 27.12.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Sami Pektaş

Mustafa Kılınç

Publication Date December 27, 2016
Submission Date December 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 40

Cite

APA Pektaş, S., & Kılınç, M. (2016). PISA 2012 Matematik Testlerinden İki Kitapçığın Gözlenen Puan Eşitleme Yöntemleri İle Eşitlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(40).