BibTex RIS Cite

ROLE OF THE WOMEN OF UZBEKISTAN IN CARRYING OUT SOCIO-ECONOMICAL REFORMS

Year 2014, Volume: 7 Issue: 13, 223 - 230, 01.12.2014

Abstract

Having gained independence, not only the economy of the country changed, but also it facilitated a new lifestyle. This transient period requires from us new ideas and approaches to the upcoming and current programs. Nowadays, women play a great role in the society and they can be found in all spheres of the economy. They lead and work in different fields of the economy as teachers, scientists, leaders, economists, doctors, workers in construction, factories, horticulture and agriculture. Large-scale work led within the frame of the Decree of the President I. Karimov “about additional measures to support the functions of the Committee of Women of Uzbekistan” issued on May 25, 2004, gives great opportunities for the protection of women’s interests, by further increasing their status in the family and society. These are the results of a great attention and care, paid by the head of our state in order to increase women’s activity, to create conditions to reveals their potential and talent, and to protect their rights.

Sosyo-Ekonomik Reformların Uygulanmasında Özbekistan Kadınının Rolü

Year 2014, Volume: 7 Issue: 13, 223 - 230, 01.12.2014

Abstract

Bağımsızlığın kazanılmasının ardından, sadece ülke ekonomisi değil ama aynı zamanda halkın yaşam tarzı da değişti. Yeni bir yaşam tarzı hayatı kolaylaştırdı. Bu geçiş dönemi bizden yeni fikirler üretmeyi ve yeni yaklaşımlar geliştirmeyi gerektiriyor. Günümüzde kadınlar, toplumda daha büyük rol oynuyor ve ekonominin bütün alanlarında bulunuyor. Onlar kurşun ve inşaat, fabrika, bahçecilik bitki ve tarım alanlarında, öğretmenlik, bilim adamları, liderler, ekonomistler, doktorlar, işçiler olarak ulusal ekonominin farklı alanlarında çalışıyor. Büyük ölçekli çalışma 25 Mayıs 2004 tarihinde yayınlanan "Özbekistan Kadınlar Komitesi işlevlerini desteklemek için ek önlemler hakkında" Cumhurbaşkanı I. Kerimov Kararnamesi çerçevesinde, kadınların çıkarlarının korunması için büyük fırsat teşkil ediyor ve kadının aile ve toplum içindeki statüsünü daha da arttırdı. Bu kadınların etkinliğini artırmak için bizim devlet başkanı tarafından büyük bir dikkat ve özenle, sonuçları olan koşulları yaratmak için potansiyel ve yetenek ortaya koymak, ve onların haklarını korumak için büyük çaba harcanıyor.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA36UZ37ET
Journal Section Articles
Authors

Nodira Tolıbova This is me

Publication Date December 1, 2014
Submission Date December 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 7 Issue: 13

Cite

APA Tolıbova, N. (2014). Sosyo-Ekonomik Reformların Uygulanmasında Özbekistan Kadınının Rolü. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 7(13), 223-230.