BibTex RIS Cite

KIBRIS KURT BABA/KUTUP BABA YATIRI VE ANADOLU TÜRK HALK İNANMALARINDA YENİ BULGULAR

Year 2013, Volume: 6 Issue: 12, 209 - 218, 01.12.2013

Abstract

İnceleme metninde Kıbrıs’ta yatmakta olan Kurt Baba/Kutup Baba yatırı halk inanmaları bakımından ele alınmış, şahsın dönemi ve mezarının fizikî konumuna dair bilgi verilerek, kısa bir tanımlama yapıldıktan sonra; halk inanmalarında kurt kültüne dair bazı açıklamalar yapılarak inceleme konusu olan Kurt Baba/Kutup Baba ile bu bulguların karşılaştırılmalarına geçilmiştir. Böylece tasavvufta yer alan kutup ve mitolojik boyutu da bulunan atalar kültünün bir uzantısı durumunda olan baba kültü üzerinde, yerel bulgulardan hareketle durulmuştur. Sonuç olarak Kurt Baba/Kutup Baba etrafında Kıbrıs’ta oluşmuş halk inanmalarının Türk kültür coğrafyasının sair yerlerinde yaşamakta olan aynı konulu inançlarla farklılık içermediği kanaatine varılmıştır.

Cypriot Wolf Dad / Dad Pole Entombed Saint and New Findings of Anatolian Folk Beliefs

Year 2013, Volume: 6 Issue: 12, 209 - 218, 01.12.2013

Abstract

In the research paper, the Cypriot Kurt/Kutup Baba entombed saint was analyzed in terms of folk beliefs. After a short description providing the physical location of the tomb and giving some explanations about wolf culture in folk belief, a comparison of these findings and Kurt/Kutup Baba is made. In this way, Baba culture is analyzed in the light of local findings as an extension of the culture of Kutup in Sufism and culture of ancestors which has a mythological dimension. As a result, it was concluded that folk beliefs about Kurt/Kutup Baba in Cyprus doesn’t differ from similar beliefs on the same topic in several Turkish culture geographies.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA78DM28PB
Journal Section Articles
Authors

Yaşar Kalafat This is me

Publication Date December 1, 2013
Submission Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 6 Issue: 12

Cite

APA Kalafat, Y. (2013). KIBRIS KURT BABA/KUTUP BABA YATIRI VE ANADOLU TÜRK HALK İNANMALARINDA YENİ BULGULAR. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 6(12), 209-218.