BibTex RIS Cite

HİSTORİCAL AND SOCİO-POLİTİCAL FEATURES OF LANGUAGE IN BOSNİA AND HERZEGOVİNA

Year 2012, Volume: 5 Issue: 9, 22 - 28, 01.12.2012

Abstract

Bosnian language-for Balkans- has always been a very sensitive question. Therefore, this paper deals with the reasons behind dissolution of Serbo-Croatian language into three different languages from the historical, socio-political and linguistic perspectives. This paper began with the historical background as inevitable introductory framework for an understanding of language changes and transformations. Then the second part of this paper analyzes socio-political developments and language that were conditioned by various historical processes. An attempt has been made to present how language was evolving from Medieval Bosancica to present day three constitutionally accepted languages namely Bosnian, Croatian and Serbian. Furthermore, last part of the paper deals with the main characteristics of Bosnian language in comparison to Serbian and Croatian languages. Apart from indicating affirmed historicity of Bosnian language this paper holds that the development of different languages in Bosnia-Herzegovina was a result of a need for national identification. However, there are insignificant linguistic differences among three languages that are officially used in Bosnia-Herzegovina.

Bosna Hersek’te Dilin Tarihsel ve Sosyo-Politik Özellikleri

Year 2012, Volume: 5 Issue: 9, 22 - 28, 01.12.2012

Abstract

Boşnakça-Balkan coğrafyası için- her zaman hassas bir konu olagelmiştir. Bu sebeple, araştırmamız Sırp-Hırvatçanın üç farklı dile ayrılmasının altında yatan sebepleri tarihsel, sosyo-politik ve dilbilimsel yönleriyle ele almaktadır. Araştırma, dillerdeki değişim ve dönüşümlerin anlaşılmasında vazgeçilmez bir giriş çerçevesi olan tarihsel arka planla başlamaktadır. Araştırmanın ikinci kısmı daha sonra çeşitli tarihsel süreçlerle şekillenmiş olan sosyo-politik gelişmeler ışığında, dili analiz etmektedir. Ortaçağ Boşnak Kril Alfabesi’nden anayasa ile tanınmış olan günümüz Boşnakça, Hırvatça ve Sıpçasına dilin nasıl evrildiği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, araştırmanın son kısmı Boşnakçanın Sırpça ve Hırvatça ile mukayesesini yaparak bu dilin ana özelliklerini ele almaktadır. Boşnakçanın kabul edilen tarihsel gerçekliğini açıklamanın yanı sıra, bu araştırma Bosna Hersek’te farklı dillerin gelişiminin ulusal kimliklerin belirlenmesi ihtiyacından kaynaklandığını savunmaktadır. Ne var ki, Bosna Hersek’te resmi olarak kullanılmakta olan üç dil arasında dilbilimsel açıdan pek az bir fark bulunmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA68UY59CY
Journal Section Articles
Authors

Almasa Mulalıc This is me

Azamat Akbarov This is me

Publication Date December 1, 2012
Submission Date December 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 5 Issue: 9

Cite

APA Mulalıc, A., & Akbarov, A. (2012). Bosna Hersek’te Dilin Tarihsel ve Sosyo-Politik Özellikleri. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 5(9), 22-28.