BibTex RIS Cite

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ METİNLERİNDE CÜMLE ÜSTÜ BİRLİKLER VE UNSURLARININ BAĞLANMASINDA SENTAKS ARAÇLARININ ROLÜ

Year 2011, Volume: 4 Issue: 7, 154 - 167, 01.12.2011

Abstract

Cümle üstü birlikler çağdaş dilbilimin yeni ve en önemli alanlarından biridir. Cümle üstü birliklerde cümleler en küçük anlam etrafında bir araya gelir. Bu topluluğun oluşması için bazı anlam ve gramer kriterleri aranmaktadır. Cümle üstü birliklerin unsurları anlam araçları ve gramer araçları vasıtasıyla irtibata geçer. Gramer araçları morfoloji araçları ve sentaks araçları olmak üzere iki gruba ayrılır. Morfoloji araçları kadar sentaks araçları da önemli görevi haizdir. Sentaks araçları, unsur sırasından, tekrarlardan, aktisfleşen öğelerden, zincirleme ilişkiden, paralel ilişkiden oluşur. Bu çalışmada cümle üstü birliğin unsurları arasında ilişki kuran sentaks araçlarının Azerbaycan Türkçesi metinlerindeki fonksiyonundan bahs edilir

The Rule of Syntax Tools in Azerbaijan Texts

Year 2011, Volume: 4 Issue: 7, 154 - 167, 01.12.2011

Abstract

Phrase types is one the new and important areas of grammar. In phrase types sentenses compile around smallest concepts. This group requires some conceptions and grammar citeria. Elements of phrase types interrelate through concept and grammar means. Grammar tools are devided into two groups: morfological tools and syntax tools. Syntax tools are as important as morfological tools. Syntax tools consist ofelements, repetitions, activated components, chain of links and parallel link. This paper invastigates function of syntax tools in Azerbaijani texts which relates elements of phrase Types.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA55AA68JP
Journal Section Articles
Authors

Kenan Beşirov This is me

Publication Date December 1, 2011
Submission Date December 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 4 Issue: 7

Cite

APA Beşirov, K. (2011). AZERBAYCAN TÜRKÇESİ METİNLERİNDE CÜMLE ÜSTÜ BİRLİKLER VE UNSURLARININ BAĞLANMASINDA SENTAKS ARAÇLARININ ROLÜ. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 4(7), 154-167.