Research Article
BibTex RIS Cite

Traces of Vikings in Gobustan A Shared History of Norwegians and Azerbaijanis

Year 2010, Volume: 3 Issue: 5, 96 - 107, 01.06.2010

Abstract

Azerbaijan is bordered on the north by the Daghestan regions ; on tlıe west hy Georgia and Armenia; to tlıe east lies the Caspian Sea and to tlıe south, lran. Until 1 99 1 . Azerha!fan was one of the former Soviet republics. but a.fier the Soviet break-up. Azerhaijan gained its.fiı/I independence along witlı many other repub/ics. The area, known today as Azerbaijan. was known to the ancients as "A TROPA T" A TAR and PA TAR. "Atar" means fire and "Patar" nıeans nation in the ancient Pars (Farsi) langııage. When the words arejoined. they mean tlıe "Nation o/Fire ". This name was giveıı to the region, according to the we/I known Arab historian, Tabari, because of the great.fire tlıat was fed by natura/ gases coming out of the earth. Therefore. in remote antiqııi(v. Azerhaijan was the holy land of the worshippers (?f the eternal.fire, and the rich coast near Baku (the capital ci(v) was the place of pilgrinıage.fhr many helievers. (A/tstadt. Aııdrey L.,1 992.)

References

  • ALTSTADT, Audrey L. (1992), "The Azerbaijani Turks": California: Stanford Univ.
  • SADIGOĞLU, Afet, "Tur Heyerdal Azerbaycanda", Bakı, 2006.

Gobustan'da Viking İzleri: Norveç ve Azerbaycan’ın Ortak Tarihi

Year 2010, Volume: 3 Issue: 5, 96 - 107, 01.06.2010

Abstract

Azerbaycan Kuzeyde Dağıstan bölgeleri, Batıdan Gürcistan ve Ermenistan, Doğudan Hazar Denizi ve Güneyden İran tarafından çevrelenmiştir. Azerbaycan 1991 yılına kadar eski Sovyetler Birliğine bağlı kalmış, yine bu yılda Sovyetler birliğinin parçalanmasından sonra tam özgürlüğüne kavuşmuştur.
Azerbaycan, bu gün Iran topraklarında kalan kısmıyla (Güney Azerbaycan) birlikte, geçmiş dönemlerde ATAR ve PATAR sözcüklerinin birleştirilmesinden türeyen isimle ATROPAT olarak bil in irdi. Eski Fars dilinde "Atar" ateş, "Patar" ise millet anlamına gelir. İki kelime birleştiğinde " Ateş Millet" veya "Ateşin Milleti" anlamını almıştır. Ünlü Arap tarihçi Tabari ' ye göre bu isimin buraya verilmesinin sebebi, toprağın yerden çıkan doğal gaz nedeniyle sürekli alevler altında olmasındandı. Bu neden le, geçmiş döneml erde Azerbaycan kutsal topraklar olarak anılırdı. (Altstadt, A udrey L . , 1 992.) Bakü yakınında bulunan ve günümüzde "Ateşkah" olarak bilinen bölgeyi Ateşperestler (Zerdüştler) kutsanmak için ziyaret eder, h atta bu kutsanmanın yanı sıra, ateşin  karşısında günlerce, haftalarca oturup kutsal ölümü beklerlerdi. Bu yer şu an, ateşin hiç sönmeden devam ettiği bir müze haline getirilmiştir.

References

  • ALTSTADT, Audrey L. (1992), "The Azerbaijani Turks": California: Stanford Univ.
  • SADIGOĞLU, Afet, "Tur Heyerdal Azerbaycanda", Bakı, 2006.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gürbüz Akdaş This is me

Publication Date June 1, 2010
Submission Date April 10, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 3 Issue: 5

Cite

APA Akdaş, G. (2010). Gobustan’da Viking İzleri: Norveç ve Azerbaycan’ın Ortak Tarihi. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, 3(5), 96-107.