Research Article
BibTex RIS Cite

Volatile Components of Wormwood (Artemisia absinthium L.) Leaves

Year 2017, Volume: 8 Issue: 2, 148 - 152, 11.09.2017

Abstract

In this study, volatile
constituents of wormwood (Artemisia
absinthium
L.) leaves collected in 2013 were detected by gas chromatography
mass spectroscopy (GC-MS) after solid phase micro extraction (SPME). Results
demonstrated that 44 components were obtained in the sample of wormwood leaves.
α-thujene (20.61%), α-pinene (8.50%), sabinene (8.22%), p-cymene (7.23%),
limonene (5.00%), n-hexanal (4.96%) and thujone (4.18%) were the dominant and
distinctive compounds of wormwood leaves.

References

  • ACS. (2017). Hexanal. Erişim tarihi: 20.03.2017. https://www.acs.org/content/acs/en/molecule-of-the-week/archive/h/hexanal.html
  • Adamk, S., Kokkinis, L. (1998). Arsenakism, Antifungal Activities of Origanum Vulgare Subsp Hirtum, Mentha Spicata, Lavandula Angustifolia and Salvia Fruticosa Essential Oils Against Human Pathogenic Fungi. J Agric Food Chem, 46, 1739-1745.
  • Akgöl, M. (2010). Sabinene'in RAPD/PCR Yöntemi ile Genotoksisitesinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 95s.
  • Akyol, A., Kaya, C., Yıldırım, A.N., Ulusan, M.D. (2010). Yenişarbademli (Isparta) Yöresinin Tıbbi ve Aromatik Bitkileri. Isparta İli Değerleri ve Değer Yaratma Potansiyeli Sempozyumu, Nisan 2010, Isparta.
  • Alarcón, R., Ocampos, S., Pacciaroni, A., Sosa, V. (2012). Chemical Composition, Antifungal and Herbicidal Effects of Essential Oil Isolated from Chersodoma Argentina (Asteraceae). Natural product communications, 7(1), 125-128.
  • Ayuvedic Oils. (2017). α-Pinene. Erişim tarihi: 20.03.2017. http://ayurvedicoils.com/ayurvedic-essential-oils_%CE%B1-pinene_2873.html
  • Başer, K.H. (2010). Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Üretimi ve Kalite Kontrolü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayın No. 2109, Anadolu Üniversitesi Yayınevi.
  • Bennett, M. A., Huang, T. N., Matheson, T. W., Smith, A. K., Ittel, S., Nickerson, W. (2007). 16.(η6-Hexamethylbenzene) Ruthenium Complexes. Inorganic Syntheses, Volume 21, 74-78.
  • Canadanovic-Brunet, J. M., Djilas, S. M., Cetkovic, G. S., Tumbas, V. T. (2005). Free-Radical Scavenging Activity of Wormwood (Artemisia Absinthium L) Extracts. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85(2), 265-272.
  • Dewick, P.M. (2001). Medicinal Natural Products.A Biosynthetic Approach, New York: Wiley.
  • Djilas, S.M., Canadanovic-Brunet, J.M. Cetkovic, G.S. (2002). ESR Spectroscopic Investigation of Antioxidant Activity of Artemisia absinthium L Extracts. 6th International Conference on Applications of Magnetic Resonance in Food Science, September 2010, Paris.
  • Grassmann, J. Elstner, E. (2003). Essential Oils. Properties and Uses. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. London: Academic Press.
  • Kershaw, L., 2000. Edible & Medicinal Plants of the Rockies. Canada: Lone Pine.
  • Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A., Yildirim, A. (2005). Determination of The Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Essential Oil of Artemisia Dracunculus and of The Antifungal and Antibacterial Activities of Turkish Artemisia Absinthium, A. Dracunculus, Artemisia Santonicum, and Artemisia Spicigera Essential Oils. Journal of agricultural and food chemistry, 53(24), 9452-9458.
  • Kutlular, Ö. (2007). Bazı Adaçayı ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su ile Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms ile Karakterizasyonları. Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 94s, Denizli.
  • Lawless, J. (1999). Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. New York: Barns and Noble.
  • Lawrence, B. M. (2009). Progress in Essential Oils. Perfumer & flavorist, 34(3), 52-56.
  • Malik, A.K., Kaur, V. Verma, N. (2006). A Review on Solid Phase Microextraction-High Performance Liquid Chromatography as a Novel Tool for the Analysis of Toxic Metal Ions. Talanta, 68: 842–849.
  • Mitić-Ćulafić, D., Vuković-Gačić, B.S., Knežević-Vukčević, J.B., Stanković, S. Simić, D.M. (2005). Comparative Study on the Antibacterial Activity of Volatiles from Sage (Salvia Officinalis L.). Archives of Biological Sciences, 57(3), 173-178.
  • TÜBİVES. (2017). Artemisia absinthium. Erişim Tarihi: 20.03.2017, http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5125
  • Yaldız, G., Yüksek, T. Şekeroğlu, N. (2010). Rize İli Folarısında Bulunan Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Ve Kullanım Alanları. 3. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Mayıs 2010, Artvin.

Acı Yavşan Otu (Artemisia absinthium L.) Yaprak Uçucu Bileşenleri

Year 2017, Volume: 8 Issue: 2, 148 - 152, 11.09.2017

Abstract

Bu çalışmada, 2013
yılında toplanan Acı Yavşan Otuna (
Artemisia absinthium
L.) ait yapraklarda, katı faz mikro ekstraksiyon tekniği (SPME) kullanılarak
uçucu bileşenler gaz kromatografisi kütle spektroskopisi (GC-MS) yardımı ile
tespit edilmiştir. Acı Yavşan Otu yapraklarında toplam 44 adet uçucu bileşen
tespit edilmiştir. α-thujen (%20.61), α-pinen (%8.50), sabinen (%8.22), p-simen
(%7.23), limonen (%5.00), n-hekzanal (%4.96) ve thujon (%4.18) ana bileşenler
olarak bulunmuştur. 

References

  • ACS. (2017). Hexanal. Erişim tarihi: 20.03.2017. https://www.acs.org/content/acs/en/molecule-of-the-week/archive/h/hexanal.html
  • Adamk, S., Kokkinis, L. (1998). Arsenakism, Antifungal Activities of Origanum Vulgare Subsp Hirtum, Mentha Spicata, Lavandula Angustifolia and Salvia Fruticosa Essential Oils Against Human Pathogenic Fungi. J Agric Food Chem, 46, 1739-1745.
  • Akgöl, M. (2010). Sabinene'in RAPD/PCR Yöntemi ile Genotoksisitesinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 95s.
  • Akyol, A., Kaya, C., Yıldırım, A.N., Ulusan, M.D. (2010). Yenişarbademli (Isparta) Yöresinin Tıbbi ve Aromatik Bitkileri. Isparta İli Değerleri ve Değer Yaratma Potansiyeli Sempozyumu, Nisan 2010, Isparta.
  • Alarcón, R., Ocampos, S., Pacciaroni, A., Sosa, V. (2012). Chemical Composition, Antifungal and Herbicidal Effects of Essential Oil Isolated from Chersodoma Argentina (Asteraceae). Natural product communications, 7(1), 125-128.
  • Ayuvedic Oils. (2017). α-Pinene. Erişim tarihi: 20.03.2017. http://ayurvedicoils.com/ayurvedic-essential-oils_%CE%B1-pinene_2873.html
  • Başer, K.H. (2010). Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürünlerin Üretimi ve Kalite Kontrolü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayın No. 2109, Anadolu Üniversitesi Yayınevi.
  • Bennett, M. A., Huang, T. N., Matheson, T. W., Smith, A. K., Ittel, S., Nickerson, W. (2007). 16.(η6-Hexamethylbenzene) Ruthenium Complexes. Inorganic Syntheses, Volume 21, 74-78.
  • Canadanovic-Brunet, J. M., Djilas, S. M., Cetkovic, G. S., Tumbas, V. T. (2005). Free-Radical Scavenging Activity of Wormwood (Artemisia Absinthium L) Extracts. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85(2), 265-272.
  • Dewick, P.M. (2001). Medicinal Natural Products.A Biosynthetic Approach, New York: Wiley.
  • Djilas, S.M., Canadanovic-Brunet, J.M. Cetkovic, G.S. (2002). ESR Spectroscopic Investigation of Antioxidant Activity of Artemisia absinthium L Extracts. 6th International Conference on Applications of Magnetic Resonance in Food Science, September 2010, Paris.
  • Grassmann, J. Elstner, E. (2003). Essential Oils. Properties and Uses. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. London: Academic Press.
  • Kershaw, L., 2000. Edible & Medicinal Plants of the Rockies. Canada: Lone Pine.
  • Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A., Yildirim, A. (2005). Determination of The Chemical Composition and Antioxidant Activity of the Essential Oil of Artemisia Dracunculus and of The Antifungal and Antibacterial Activities of Turkish Artemisia Absinthium, A. Dracunculus, Artemisia Santonicum, and Artemisia Spicigera Essential Oils. Journal of agricultural and food chemistry, 53(24), 9452-9458.
  • Kutlular, Ö. (2007). Bazı Adaçayı ve Kekik Türlerinin Uçucu Yağlarının Süper Isıtılmış Su ile Ekstraksiyonları Ve Gc-Ms ile Karakterizasyonları. Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 94s, Denizli.
  • Lawless, J. (1999). Illustrated Encyclopedia of Essential Oils. New York: Barns and Noble.
  • Lawrence, B. M. (2009). Progress in Essential Oils. Perfumer & flavorist, 34(3), 52-56.
  • Malik, A.K., Kaur, V. Verma, N. (2006). A Review on Solid Phase Microextraction-High Performance Liquid Chromatography as a Novel Tool for the Analysis of Toxic Metal Ions. Talanta, 68: 842–849.
  • Mitić-Ćulafić, D., Vuković-Gačić, B.S., Knežević-Vukčević, J.B., Stanković, S. Simić, D.M. (2005). Comparative Study on the Antibacterial Activity of Volatiles from Sage (Salvia Officinalis L.). Archives of Biological Sciences, 57(3), 173-178.
  • TÜBİVES. (2017). Artemisia absinthium. Erişim Tarihi: 20.03.2017, http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=5125
  • Yaldız, G., Yüksek, T. Şekeroğlu, N. (2010). Rize İli Folarısında Bulunan Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Ve Kullanım Alanları. 3. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Mayıs 2010, Artvin.
There are 21 citations in total.

Details

Subjects Engineering
Journal Section Research Paper
Authors

Samim Yaşar

Gürcan Güler

Abdullah Beram This is me

Demet Coşkun This is me

Dilek Ozansoy This is me

Publication Date September 11, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA Yaşar, S., Güler, G., Beram, A., Coşkun, D., et al. (2017). Acı Yavşan Otu (Artemisia absinthium L.) Yaprak Uçucu Bileşenleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(2), 148-152.