Research Article
BibTex RIS Cite

Performances of Some Sweet Corn Cultivars in Burdur Conditions

Year 2021, Volume: 12 Issue: 2, 297 - 301, 01.12.2021
https://doi.org/10.29048/makufebed.868407

Abstract

The research was carried out in 2019 and 2020 to investigate the fresh ear characteristics of some sweet corn varieties in Burdur ecological conditions. The experiment was set up according to a randomized complete block design with three replicates using the “Khan, Mirza, Vega, Bond, Batem tatlı, Calipos and Merit” F1 sweet corn cultivars. Differences among the cultivars in term of examined characteristics were statistical (P≤0.05 and P≤0.01) significant in both years, and the highest and the lowest value varied according to cultivars and years. Fresh corn was harvested between 85-96th days in the first year and 83-91th days in the second year in Burdur conditions. In the research in 2019 and 2020; the ear length 18.2-21.6 cm and 17.1-24.1 cm, ear diameter 37.6-51.0 mm and 46.0-52.1 mm, number of grains per ear 502.3-703.3 pcs/cob and 544.0-780.6 pcs/cob, single ear weight 275.6-304.0 g and 188.1-316.9 g and number of marketable cobs changed between 5553.4-6131.7 pcs/da and 5423.0-6215.3 pcs/da. According to the result of the study, “Vega, Mirza and Merit” F1 cultivars were recommended as fresh corn at considering ear length, ear diameter ear characteristics and number of marketable sweet corn in Burdur conditions.

References

  • Anonim (2020). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 27.10.2020)
  • Atar, B., Kara, B. (2017). Farklı derinliklerde çizilere ekimin şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine etkisi. DERİM, 34(2): 182-185.
  • Ağaçkesen M.N., Ökten, A. (2020). Farklı zamanlarda yapilan hasadin merit tatli misir çeşidinde (Zea mays L. saccharata Sturt) taze koçan verimi ve bazi verim unsurlarina etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversities, Tarım ve Doğa Dergisi, 23(1): 69-76.
  • Eser, C., Soylu, S. (2020). Orta Anadolu koşullarında şeker mısır çeşitlerinin taze koçan verimi ile bazı agronomik özelliklerinin belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 9(2): 147-157.
  • Kara, B., Akman, Z. (2002). Şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) koltuk ve uç alma ile yaprak sıyırmanın verim ve koçan özelliklerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2): 9-18.
  • Kara, B. (2011). Fresh ear yield and growing degree-days of sweet corn in different sowing dates in southwestern Anatolia region. Turkish Journal of Field Crops, 16(2):166-171.
  • Kara, B., Uygur, V. (2020). Organic or conventional agriculture? A Study on yield and nutritional status of sweet corn. Maydica, 65:1-7.
  • Köycü, C., Yanıkoğlu, S. (1987). Samsun ekolojik şartlarında mısır (Zea mays L.) çeşit ve ekim zamanı üzerinde bir araştırma, Türkiye’de Mısır Üretiminin Geliştirilmesi, Problemler ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 23-26 Mart 1987, 287-302, Ankara.
  • Lizaso, J.I., Boote, K.J., Cherr, C.M., Scholberg, J.M.S., Casanova, J.J., Judge, J., Jones, J.W. Hoogenboom, G. (2007). Developing a sweet corn simulation model to predict fresh market yield and quality of ears. Journal American Society. Horti Science, 132(3):415-422.
  • Özata, E., Geçit, H.H., Ünver İkincikarakaya, S. (2016). Orta Karadeniz ekolojik koşullarında şeker mısırda (Zea mays saccharata Sturt.) değişik ekim sıklıkları ve azot dozlarının verim öğelerine etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1): 74-80.
  • Sakin, M.A., Azapoğlu, Ö. (2017). Tokat-Kazova koşullarında şeker mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) taze koçan ve tane verimi ile bazı verim ve kalite özelliklerine azot ve fosforun etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3): 46-55.
  • Sönmez, K., Alan, Ö., Kinaci, E., KinacI, G., Kutlu, İ., Başçiftçi, Z.B., Evrenosoğlu, Y. (2013). Bazı şeker misiri çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) bitki, koçan ve verim özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(1):28-40.
  • Stansluos, A.A.L., Öztürk, A., Kodaz, S. (2020). Agronomic performance of different sweet corn varieties in the highest plain of Turkey: Quality characteristics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3): 249-257.
  • Szymanek,, M., Dobrzañski, B., Niedziólka I., Rybczyñski, R. (2006). Sweet corn harvest and technology, physical properties and quality. Bohdan Dobrzański Institute of Agrophysics of Polish Academy of Sciences, Lublin 2006, 1st Edition - ISBN 83-89969-55-6.
  • Yıldırkan, Ü., Kara, B. (2020). Burdur ikinci ürün koşullarında bazı şeker mısır (Zea mays L. var. saccharata) çeşitlerinin taze koçan özellikleri. Türk Bilim ve Mühendislik Dergisi, 2(1): 30-33.

Burdur Koşullarında Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin Performansları

Year 2021, Volume: 12 Issue: 2, 297 - 301, 01.12.2021
https://doi.org/10.29048/makufebed.868407

Abstract

Araştırma, Burdur ekolojik koşullarında bazı şeker mısır çeşitlerinin taze koçan özelliklerini araştırmak amacıyla 2019 ve 2020 yıllarında yürütülmüştür. Deneme; “Khan, Mirza, Vega, Bond, Batem tatlı, Calipos ve Merit” F1 şeker mısır çeşitleri kullanılarak, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Her iki yılda da, incelenen özelikler bakımından çeşitler arasındaki farklar istatistik (P≤0.05 ve P≤0.01) olarak önemli olmuş, en yüksek ve en düşük değerler çeşitlere ve yıllara göre değişmiştir. Burdur koşullarında birinci yıl 85-96. gün ve ikinci yıl 83-91. gün arasında taze koçan hasadı yapılmıştır. Araştırmada 2019 ve 2020 yıllarında; koçan boyu 18,2-21,6 cm ve 17,1-24,1 cm, koçan çapı 37,6-51,0 mm ve 46,0-52,1 mm, koçanda tane sayısı 502,3-703,3 adet/koçan ve 544,0-780,6 adet/koçan, tek koçan ağırlığı 275,6-304,0 g ve 188,1-316,9 g ve pazarlanabilir koçan sayısı 5553,4-6131,7 adet/da ve 5423,0-6215,3 adet/da arasında değişmiştir. Çalışma sonucuna göre, Burdur koşullarında, şeker mısırın koçan boyu, koçan çapı özellikleri ve pazarlanabilir mısır sayıları göz önüne alındığında “Vega, Mirza ve Merit” çeşitlerinin önerilmektedir.

References

  • Anonim (2020). Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim Tarihi: 27.10.2020)
  • Atar, B., Kara, B. (2017). Farklı derinliklerde çizilere ekimin şeker mısırın taze koçan verimi ve bazı koçan özelliklerine etkisi. DERİM, 34(2): 182-185.
  • Ağaçkesen M.N., Ökten, A. (2020). Farklı zamanlarda yapilan hasadin merit tatli misir çeşidinde (Zea mays L. saccharata Sturt) taze koçan verimi ve bazi verim unsurlarina etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversities, Tarım ve Doğa Dergisi, 23(1): 69-76.
  • Eser, C., Soylu, S. (2020). Orta Anadolu koşullarında şeker mısır çeşitlerinin taze koçan verimi ile bazı agronomik özelliklerinin belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 9(2): 147-157.
  • Kara, B., Akman, Z. (2002). Şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) koltuk ve uç alma ile yaprak sıyırmanın verim ve koçan özelliklerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(2): 9-18.
  • Kara, B. (2011). Fresh ear yield and growing degree-days of sweet corn in different sowing dates in southwestern Anatolia region. Turkish Journal of Field Crops, 16(2):166-171.
  • Kara, B., Uygur, V. (2020). Organic or conventional agriculture? A Study on yield and nutritional status of sweet corn. Maydica, 65:1-7.
  • Köycü, C., Yanıkoğlu, S. (1987). Samsun ekolojik şartlarında mısır (Zea mays L.) çeşit ve ekim zamanı üzerinde bir araştırma, Türkiye’de Mısır Üretiminin Geliştirilmesi, Problemler ve Çözüm Yolları Sempozyumu, 23-26 Mart 1987, 287-302, Ankara.
  • Lizaso, J.I., Boote, K.J., Cherr, C.M., Scholberg, J.M.S., Casanova, J.J., Judge, J., Jones, J.W. Hoogenboom, G. (2007). Developing a sweet corn simulation model to predict fresh market yield and quality of ears. Journal American Society. Horti Science, 132(3):415-422.
  • Özata, E., Geçit, H.H., Ünver İkincikarakaya, S. (2016). Orta Karadeniz ekolojik koşullarında şeker mısırda (Zea mays saccharata Sturt.) değişik ekim sıklıkları ve azot dozlarının verim öğelerine etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1): 74-80.
  • Sakin, M.A., Azapoğlu, Ö. (2017). Tokat-Kazova koşullarında şeker mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) taze koçan ve tane verimi ile bazı verim ve kalite özelliklerine azot ve fosforun etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(3): 46-55.
  • Sönmez, K., Alan, Ö., Kinaci, E., KinacI, G., Kutlu, İ., Başçiftçi, Z.B., Evrenosoğlu, Y. (2013). Bazı şeker misiri çeşitlerinin (Zea mays saccharata Sturt) bitki, koçan ve verim özellikleri. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(1):28-40.
  • Stansluos, A.A.L., Öztürk, A., Kodaz, S. (2020). Agronomic performance of different sweet corn varieties in the highest plain of Turkey: Quality characteristics. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3): 249-257.
  • Szymanek,, M., Dobrzañski, B., Niedziólka I., Rybczyñski, R. (2006). Sweet corn harvest and technology, physical properties and quality. Bohdan Dobrzański Institute of Agrophysics of Polish Academy of Sciences, Lublin 2006, 1st Edition - ISBN 83-89969-55-6.
  • Yıldırkan, Ü., Kara, B. (2020). Burdur ikinci ürün koşullarında bazı şeker mısır (Zea mays L. var. saccharata) çeşitlerinin taze koçan özellikleri. Türk Bilim ve Mühendislik Dergisi, 2(1): 30-33.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Research Paper
Authors

Mutlu Şahin 0000-0003-0451-3519

Burhan Kara 0000-0002-4207-0539

Publication Date December 1, 2021
Acceptance Date July 7, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Şahin, M., & Kara, B. (2021). Burdur Koşullarında Bazı Şeker Mısır Çeşitlerinin Performansları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 297-301. https://doi.org/10.29048/makufebed.868407