The participatory planning approach that emerged in urban planning in recent years is based on collaborative, communicative, and deliberative planning processes that cover the differences. The main purpose of participatory planning is to include the perspective of actors (political representatives, planners, citizens) in planning processes by developing horizontal planning tools and processes among actors. However, the decision-making system in Sweden is built on representative democracy based on top-down policy-making processes and vertical relations. Therefore, the simultaneous coexistence of representative top-down policy-making processes and multi-faceted participatory arrangements make Sweden an interesting example and suggests that some dilemmas and tensions may arise in practice. At this point, in a political system with strong representative democracy like Sweden, it provides important data on how actors perceive participatory planning and how participatory planning is implemented. In this context, this research discussed how participatory planning is perceived in urban planning in the logic of representative democracy in Sweden. Ulleråker region of Uppsala, in particular, was chosen to carry out the field research, and thus, interviews on the subject were conducted in this region with the main actors of decision-making processes in urban planning such as political representatives, public officials/planners, and citizens.
Son yıllarda kent planlamasında ortaya çıkan katılımcı planlama yaklaşımı, farklılıkları kapsayan işbirlikçi, iletişimsel ve müzakereci planlama süreçlerine dayanmaktadır. Katılımcı planlamanın temel amacı, aktörler arasında yatay planlama araçları ve süreçleri geliştirerek, aktörlerin (siyasi temsilciler, planlamacılar, vatandaşlar) bakış açısını planlama süreçlerine dâhil etmektir. Bununla birlikte, İsveç'teki karar alma sistemi, yukarıdan aşağıya politika oluşturma süreçlerine ve dikey ilişkilere dayalı temsili demokrasi üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, temsili yukarıdan aşağıya politika oluşturma süreçlerinin ve çok yönlü katılımcı düzenlemelerin eşzamanlı olarak bir arada bulunması, İsveç'i ilginç bir örnek haline getirmekte ve uygulamada bazı ikilem ve gerilimlerin ortaya çıkabileceğini önermektedir. Bu noktada, İsveç gibi güçlü temsili demokrasiye sahip bir siyasi sistemde, aktörlerin katılımcı planlamayı nasıl algıladıkları ve katılımcı planlamanın nasıl uygulandığı konusunda önemli veriler sağlamaktadır. Bu bağlamda, bu araştırma İsveç'te temsili demokrasi mantığında katılımcı planlamanın kent planlamasında nasıl algılandığını tartışmaktadır. Saha araştırması yapmak için, özellikle Uppsala'nın Ulleråker bölgesi seçilmiş ve bu nedenle, anılan bölgede siyasi temsilciler, kamu görevlileri/planlamacılar gibi kent planlamasında karar alma süreçlerinin ana aktörleri ve vatandaşlar ile konuyla ilgili görüşmeler gerçekleştirilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 27, 2021 |
Submission Date | April 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The author(s) bear full responsibility for the ideas and arguments presented in their articles. All scientific and legal accountability concerning the language, style, adherence to scientific ethics, and content of the published work rests solely with the author(s). Neither the journal nor the institution(s) affiliated with the author(s) assume any liability in this regard.