Research Article

Düşünce Kuruluşlarının Kamu Politikalarına Etkisi Ölçülebilir mi?

Volume: 8 Number: 3 October 15, 2025
EN TR

Düşünce Kuruluşlarının Kamu Politikalarına Etkisi Ölçülebilir mi?

Öz

Bir kamu politikası aktörü olarak düşünce kuruluşlarının kamu politikaları üzerinde gerçekten etkili olup olmadıkları ya da ne ölçüde etkili oldukları hâlâ tartışma konusudur. Bu belirsizlikte, karmaşık kamu politikası süreçlerinde etkilerin belirli bir aktöre atfedilmesinin güçlüğü kadar, “etki” kavramının tanımlanması ve ölçülmesinin zorluğu da önemli rol oynamaktadır. Bu makalenin amacı, düşünce kuruluşlarının kamu politikalarındaki etkilerini tartışmak ve bu etkinin nasıl ölçülebileceğine dair analitik bir çerçeve sunmaktır. Bu doğrultuda, alandaki temel çalışmalar ve yaklaşımlar karşılaştırmalı olarak incelenmiş, benzerlik ve farklılıklar üzerinden bir senteze ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmalar, maddi destekle varlığını sürdüren düşünce kuruluşlarının, etkili oldukları algısını güçlendirmek için medya görünürlüğüne ve etki iddialarına ağırlık verdiklerini göstermektedir. Bu durum, “görünürlük = etki” algısını beslemekte ve zaman zaman abartılı etkili olma söylemleriyle desteklenmektedir. Ancak sonuçlar, düşünce kuruluşlarının ne kendi ilan ettikleri kadar etkili, ne de bazı eleştirmenlerin varsaydığı kadar etkisiz olduğunu göstermektedir. Gelecekteki araştırmaların, düşünce kuruluşlarının yalnızca ne kadar etkili olduklarını ölçmeye odaklanmak yerine, politika tartışmalarına olan katkılarını ve bu katkıların niteliğini analiz etmeye yönelmesi gerektiği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

No financial support was received for the conduct of the research.

Ethical Statement

This paper complies with Research and Publication Ethics, has no conflict of interest to declare, and has received no financial support. The article has been checked for spelling and plagiarism/similarity. The article was evaluated by "at least two external referees" and "double blinding" method. The author(s) sent a signed "Copyright Transfer Form" to the journal. There is no need to obtain ethical permission for the current study as per the legislation. The "Declaration Form Regarding No Ethics Permission Required" was sent to the journal by the authors on this subject.

References

  1. ABELSON, Donald E. (2002), Do Think Tanks Matter? Assessing the Impact of Policy Institutes, McGill-Queen’s University Press, Montreal.
  2. ABELSON, Donald E. (2006), A Capitol Idea: Think Tanks and US Foreign Policy, McGill-Queen's University Press-MQUP, Montreal.
  3. ABELSON, Donald E. (2014), “Old World, New World: The Evolution and Influence of Foreign Affairs Think‐Tanks”, International Affairs, S.90(1), ss.125-142.
  4. ABELSON, Donald E. (2016a), “It Seemed Like a Good Idea at the Time: Reflections on the Evolution of American Think Tanks”, Canadian Review of American Studies / Revue canadienne d’études américaines, S.46(1), ss.139-157.
  5. ABELSON, Donald E. (2016b), Northern Lights: Exploring Canada’s Think Tank Landscape, McGill-Queen's University Press-MQUP, Montreal.
  6. ALMIRON, Nuria (2017), “Favoring the Elites: Think Tanks and Discourse Coalitions”, International Journal of Communication, S.11, ss.4350-4369.
  7. BACHRACH, Peter ve BARATZ, Morton S. (1970), Power and Poverty, Oxford University Press, New York.
  8. BABUR, Mehmet Münip (2021), “Bilginin Ticarileşmesi: Düşünce Kuruluşları”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.68, ss.106-132.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Public Policy

Journal Section

Research Article

Publication Date

October 15, 2025

Submission Date

June 18, 2025

Acceptance Date

October 14, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 8 Number: 3

APA
Durna, T., & Gül, Z. (2025). Düşünce Kuruluşlarının Kamu Politikalarına Etkisi Ölçülebilir mi? Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 8(3), 590-604. https://doi.org/10.33712/mana.1721616

Creative Commons Lisansı
This work (journal) is lisenced under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.