TR
EN
Vergi Ahlakı Kavramı Üzerine Yapılan Çalışmaların R-Statistics ile Bibliyometrik Analizi
Öz
Vergi ahlakı, kişilerin vergi ödeme tutumlarını etkileyen ahlaki, toplumsal ve psikolojik faktörleri içeren çok katmanlı bir kavramdır. Literatürde en genel haliyle “vergi ödeme istekliliği”, “vergi ödemeye yönelik içsel motivasyon” olarak adlandırılan kavram özellikle vergi uyum çalışmalarında önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, 1994-2025 yılları arasında vergi ahlakı üzerine yapılan akademik çalışmaları R-Statistics aracılığıyla ve bibliyometrik analiz yöntemiyle inceleyerek literatürdeki eğilimleri, etkili yazarları, iş birliklerini ve öne çıkan anahtar kavramları ortaya koymaktır. Bu sayede kavramın kapsamlı bir özeti sunularak, çalışma ile ortaya konan araştırma boşlukları ve gelecekteki yönelimlerin alanda çalışmak isteyen araştırmacılara rehberlik etmesi ayrıca nicel verilere dayalı bir analizle kavramsal harita oluşturularak literatürdeki boşluğun doldurulmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular, vergi ahlakı literatürünün son yıllarda artan bir ilgi gördüğünü ve disiplinler arası yaklaşımlarla zenginleştiğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Supporting Institution
No financial support was received for the conduct of the research.
Ethical Statement
This paper complies with Research and Publication Ethics, has no conflict of interest to declare, and has received no financial support. The article has been checked for spelling and plagiarism/similarity. The article was evaluated by "at least two external referees" and "double blinding" method. The author(s) sent a signed "Copyright Transfer Form" to the journal. There is no need to obtain ethical permission for the current study as per the legislation. The "Declaration Form Regarding No Ethics Permission Required" was sent to the journal by the authors on this subject.
References
- ABDULA, Mohamad Sami (2016), “Ortadoğu Uygarlıklarında Vergi”, Sümerlerden Türkiye Cumhuriyeti’ne Maliye Tarihi (Ed. Ali Rıza Gökbunar, Alparslan Uğur), Beta Basım, İstanbul.
- AKDOĞAN, Abdurrahman (2013), Kamu Maliyesi, Gazi Kitabevi, Ankara.
- ALKHAMMASH, Reem (2023), “Bibliometric, Network, and Thematic Mapping Analyses of Metaphor and Discourse in COVID-19 Publications from 2020 to 2022”, Frontiers in Psychology, S.13, ss.(1062943).
- ALLINGHAM, Michael G. ve SANDMO, Agnar (1972), “Income Tax Evasion: A Theoretical Analysis”, Journal of Public Economics, S.1, ss.323-338.
- ALM, James, McCLELLAND, Gary H. ve SCHULZE, William D. (1992), “Why Do People Pay Taxes?”, Journal of Public Economics, S.48(1), ss.21-38.
- ARIA, Massimo ve CUCCURULLO, Corrado (2017), “Bibliometrix: An R-tool for Comprehensive Science Mapping Analysis”, Journal of Informetrics, S.11(4), ss.959-975.
- BORGMAN, Christine L. ve FURNER, Jonathan (2002), “Scholarly Communication and Bibliometrics”, Annual Review of Information Science and Technology, S.36(1), ss.2-72.
- CAHLIK, Tomas (2000), “Comparison of the Maps of Science”, Scientometrics, S.49(3), ss.373-387.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Finance Studies (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 15, 2025
Submission Date
August 28, 2025
Acceptance Date
October 8, 2025
Published in Issue
Year 1970 Volume: 8 Number: 3