Research Article

Çalışan Kadınlarda Şiddet Algısı ve Bu Algıda Ekonomik Şiddetin Yeri

Volume: 3 Number: 1 May 17, 2020
EN TR

Çalışan Kadınlarda Şiddet Algısı ve Bu Algıda Ekonomik Şiddetin Yeri

Öz

Toplumun temel yapısını “aile” oluşturmaktadır. Toplumda aile sistemi bozulduğunda diğer sistemler de işlevsiz hale gelebilmektedir. Ekonomik şiddet ise aile dengesini bozan en önemli unsurlardan birisidir. Kadınların çalışma yaşamına girmesi, ekonomik şiddeti engelleyememektedir. Erkeğin ekonomik kazanç üzerindeki tahakkümü ailede işçi-işveren ilişkisini ortaya çıkarabilmekte bu durum sonucunda sağlıklı olmayan evlilikler ortaya çıkarak boşanma oranları artabilmektedir.

Araştırma, çalışan kadınlarda ekonomik şiddetin varlığı ve ekonomik şiddetin kadınlar üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla Karabük İlinde ikamet eden beş çalışma deneyimi olan kadınla görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Çalışma nitel bir araştırma olup çalışmada yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Betimsel analiz yoluyla veriler bilgisayara aktarılmıştır. Bulgulara göre katılımcılar tarafından şiddet; fiziksel ve psikolojik olarak algılanmaktadır. Ekonomik şiddet olgusu katılımcılar tarafından fazla bilinmemektedir. Çalışan kadınların yaşadığı ekonomik şiddet kadınları olumsuz yönde etkilemekte yaşam kalitesi ve yaşam doyumunu azaltabilmektedir. Aile içi ekonomik şiddet; kadını yoksullaştırabilmekte ve değersizleştirebilmektedir. Çalışan kadınlar ekonomik bağımsızlığını elde etse de ekonomik gelirini harcamada yeterince özgür olamamaktadır. Bu noktada erkeğin baskısı kadını daha da çıkmaza sokabilmektedir. Çalışan kadınların yaşadığı ekonomik şiddet neticesinde kadında depresyon, intihar eğilimi, sosyal izolasyon gibi psiko-sosyal sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda ekonomik şiddet, kadınların iş motivasyonunun düşmesine hatta iş kaybına da sebep olabilmektedir. Kadının psiko-sosyal-ekonomik ihtiyaçlarının ihmali duygusal, fiziksel ve ekonomik şiddet olgusunu daha da tetikleyebilmektedir. Toplumda ekonomik şiddetin varlığı noktasında bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, farkındalık arttırılmalıdır. Bu amaçla ülkemizde “ekonomik şiddet danışma birimleri” kurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

References

  1. AKINCI ÇÖTOK, Nesrin (2015), “Toplumsal Cinsiyet Rolü Dâhilinde Kadına Şiddet Olgusuna Karşı Kadın Algısı”, International Journal of Social Sciences and Education Research, S.1(3), ss.778-790.
  2. ALTIPARMAK, İpek Beyza (2018), “Şiddete Maruz Kalan ya da Barınma Sıkıntısı Yaşayan Kadınların Sosyal ve Ekonomik Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, S.5(2), ss.383-396.
  3. ATAKLI YAVUZ, Rüya (2016), “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Ekseninde Kadin İstihdami ve Ekonomik Şiddet”, Journal of Life Economics, S.3(3), ss.77-100.
  4. ATMAN, Ümit Can (2003), “Kadına Yönelik Şiddet; Cinsel Taciz / Irza Geçme”, Sürekli Tıp Eğitim Dergisi, S.12(9), ss.333-335.
  5. AŞKIN, Elif Özlem ve AŞKIN, Umur (2017), “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet ve Yoksulluk İlişkisi: Aile İçi Şiddet Mağduru Kadınlar Üzerine Bir Araştırma”, Kapadokya Akademik Bakış Cappadocia Academic Review, S.1(2), ss.16-37.
  6. BİLGİN ŞAHİN, Berna ve ERBAY DÜNDAR, Pınar (2017), "Kadına Yönelik Şiddet ve Yaşam Kalitesi", Anadolu Psikiyatri Dergisi, S.18(3), ss.203-210.
  7. BİLİCAN GÖKKAYA, Veda (2009), "Türkiye'de Şiddetin Kadın Sağlığına Etkileri", Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, S.10(2), ss.167-179.
  8. BİLİCAN GÖKKAYA, Veda (2011), "Kadına Yönelik Ekonomik Şiddet: Sivas İli (Cumhuriyet Üniversitesi) Örneği", Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, S.3(3), ss.129-145.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Labor Economics , Urban Policy

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 17, 2020

Submission Date

July 21, 2019

Acceptance Date

April 2, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 1

APA
İnci, R. (2020). Çalışan Kadınlarda Şiddet Algısı ve Bu Algıda Ekonomik Şiddetin Yeri. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 3(1), 189-206. https://doi.org/10.33712/mana.594761

Cited By

Creative Commons Lisansı
This work (journal) is lisenced under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative 4.0 International License.