BibTex RIS Cite

Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 135 - 142, 26.10.2016

Abstract

Doğu Karadeniz Bölgesi, doğa ve kültür mantarlarının gelişimi ve çeşitliliği bakımından diğer bölgelere göre avantajlı konumdadır. Mantar gelişimi için gereken ekolojik koşullar bölgenin doğasında hemen her mevsim kendiliğinden oluşmaktadır. Özellikle kültür mantarı yetiştiriciliğinde en büyük mali giderlerden biri olan soğutma ve ısıtma masrafları bu sayede aşağı çekilebilmektedir. Ancak bu tür avantajlara rağmen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde mantar üretim ve tüketim miktarı istenen düzeyde değildir. Çalışmanın çıkış noktasını oluşturan bu tespit; Doğu Karadeniz’in kalabalık nüfuslu illerinden biri olan Trabzon’u akla getirmiş ve söz konusu ilde mantar tüketim alışkanlıkları, hazırlanan bir anket formu yardımıyla araştırılmıştır. Çalışmada ayrıca katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin tüketim alışkanlıklarına olan etkisi de araştırılmıştır. Anket çalışması 2014 yılı nisan ve mayıs ayları içerisinde ‘Basit Tesadüfi Örnekleme’ yöntemiyle yapılmıştır. Anket sorularının değerlendirilmesinde SPSS 13.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmış, anlamlılık düzeyleri arasındaki ilişki Chi- square (X2) testi ile hesaplanmıştır. Katılımcıların % 74.6’sı kültür mantarı tükettiğini, % 25.4’ü tüketmediğini, aynı katılımcıların % 38.1’i doğada kendiliğinden yetişen mantarı tükettiğini ve % 61.8’i tüketmediğini belirtmiştir. Mantar tüketiminin artırılması için yapılması gerekenler arasında; tüketicilerin bilinçlendirilmesi ilk sırada yer almıştır.

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 135 - 142, 26.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section MYCOLOGY
Authors

AYŞENUR Yılmaz

Sibel Yıldız

İbrahim Yıldırım

Aytaç Aydın

Publication Date October 26, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, A., Yıldız, S., Yıldırım, İ., Aydın, A. (2016). Trabzon’da Mantar Tüketimi ve Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Mantar Dergisi, 7(2), 135-142.

The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.

International Peer Reviewed Journal

The journal doesn’t have APC or any submission charges

Creative Commons Lisansı
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License