Dondurma özellikle yaz
aylarında severek tüketilen bir gıda kaynağıdır. Vitamin, mineral ve diyet lifi
yönünden oldukça zengindir. Bu çalışmada dondurmanın protein içeriği yönünden
zenginleştirilerek yeni ürün ortaya konması amaçlanmıştır. Dondurma yapım
aşamasında farklı konsantrasyonlarda kurutulmuş Pleurotus ostreatus
eklenerek protein ve renk değişimleri incelenmiştir. Analiz bulgularına göre
dondurmanın protein içeriği başlangıç yüzdesine göre yaklaşık olarak %15.08’e
(en yüksek: %4.12) kadar arttırılmıştır. Aynı zamanda renk değerleri yönünden
istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Protein diyeti uygulayan
bireylerin kullanımı açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
Çalışmamızda laboratuvar imkanlarını bize sunan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Üniversite- Sanayi- Kamu İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM), yönetimine ve değerli katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Alaaddin GÜNDEŞ’ e teşekkürlerimizi sunarız.
Ice cream is a popular
food source especially in summer. It is rich in nutrients such as vitamins,
minerals and dietary fiber. Study aims to enrich the protein content of ice
cream and to introduce new product. Dried Pleurotus ostreatus samples
were added at different concentrations and protein and color changes were
examined. during ice cream production. According to findings the protein
content of ice cream was increased up to 15.08% (highest: 4.12%). Also analyses
indicated that the color values statistically important (p<0.05). The study
is thought to be beneficial for individuals on protein diet.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | XI. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 10 Issue: 3 |
The works submitted to our journals are first judged grammatically. After this phase, articles are sent two reviewers. If necessary, the third reviewer is assessed. In the publication of works, a decision is made by evaluating the level of contribution to science and readers within the criteria specified in the writing rules. Reviewers are requested to submit their assessments within 30 days at the latest. The reviewers' evaluations and the answers to these evaluations are reviewed by the editor and it is decided whether the work will be published or not.
International Peer Reviewed Journal
The journal doesn’t have APC or any submission charges
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License