Volume: 10 Issue: 1, 3/29/22

Year: 2022

Research Articles

Erratum / Makale Düzeltme

Book Review

The journal aims to contribute to social science literature by providing an intellectual platform for original research compatible with scientific standards. 

Journal of Political Science accepts research and review articles - written in Turkish, English and French- on political science, public administration, international relations and local governments. 

  • Manuscripts are accepted in Turkish, English and French.
  • Manuscripts including bibliography and appendices must not exceed 10.000 words for research and review articles, 2500 words for book reviews and editorial letters.
  • Manuscripts must be prepared with 12-point Times New Roman characters and 1.0 line spacing.
  • Manuscripts must be sent to the journal via the DergiPark system.
  • The names of the author / authors must be given adjacent to the right just below the title of the study. In addition, the name, institution, e-mail address and ORCID of the author must be stated in the footnote at the bottom of the first page.
  • Manuscripts should be compiled in the following order: title, author(s), abstract, keywords, main text and bibliography.
    Abstracts both in English and Turkish should not exceed 250 words.
  • The 6th version of the APA (American Psychological Association) source style must be used for in-text quoting and citation. For information about APA 6 style; https://libguides.library.usyd.edu.au/c.php?g=508212&p=3476096 
  • Manuscripts should be divided into clearly defined and numbered sections.
  • DOI (if any) must be added for all references cited in the bibliography.
  • If necessary, author(s) must submit a statement from the research ethics committee or institutional review board indicating approval of the research. 

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı ve Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım Bildirgesinin aşağıdaki ilkelerine uymayı taahhüt eder. Bu bildirge Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından hazırlanan ilkeler temel alınarak hazırlanmıştır.

Dergiye gönderilen çalışmalar amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editöryal süreçten geçirildikten sonra Editör Kurulu tarafından çifte kör hakem yöntemiyle değerlendirilir. Dergi araştırma ve derleme makalelerinin yanında kitap incelemeleri de kabul etmektedir. Kitap incelemeleri için kör hakem yöntemi yürütülmez. Kitap incelemelerinin değerlendirmesi Editör Kurulu üzerinden işletilir.

Dergiye gönderilen çalışmalar etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka belirtilmelidir. Kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı %20' dir.

Yayınlanan makalelerde benimsenen görüşler derginin görüşü değildir, her makale yazarının sorumluluğundadır.

Editörlere Yönelik Sorumluluklar

Dergi editörü yapılan başvuruların uygunluğuna ve yayınlanıp yayınlamayacağına karar verir. Editör bu kararı verirken yazar veya yazarların ırkı, cinsiyeti, inancı, uyruğu, politik görüşüne göre değil gönderinin derginin yayın politikası ile uygunluğu, orijinalliği ve önemine göre karar verir.
Editör veya hakemler reddedilen veya yayın aşamasında olan başvurularda yer alan bilgi ve belgeleri yazarın yazılı izni olmadan kendi araştırmalarında kullanamazlar.


Hakemlere Yönelik Etik Sorumluluklar

Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır.
Hakemler yazar tarafından atıf yapılmamış yayımlanmış yayınları belirtmelidir.

Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında Editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler.

Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde ya da hızlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda Editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.

Yazarlara Yönelik Etik Sorumluluklar

Sahte/hileli verilere dayanan çalışmalar kabul edilemez. Yazarlar, verilerin doğruluğunu ve özgünlüğünü garanti etmelidir.
Eğer çalışma insan ögesini içinde bulunduruyorsa, katılımcılardan gerekli izinler ve uygun kurumsal otoritelerden Etik Kurul Onayı alınmalıdır. Bu onay makalenin "Yöntem" bölümünde belirtilmeli ve imzalı Etik Kurul Onayı makale ile birlikte sisteme yüklenmelidir. Çalışmanın etik kurul onayı gerektirmediği durumlarda bu durum yine "Yöntem" bölümünde açıkça ifade edilmelidir.

Çalışmada kullanılan 3. kişilere ait ve telif hakkına haiz "veri toplama aracı, tablo, grafik, harita ve diğer görseller" için ilgili kurum veya kişi(ler)den yazılı izin alınmalıdır.
Yazarlar dergimizin hakem ve editörleri tarafından önerilen makul revizyonları yapmayı kabul etmelidirler. Eğer yazar, kabul edilebilir nedenler olmadan revizyonları yapmayı reddederse, gönderilmiş olan makale reddedilecektir.

Bütün yazarların, gönderilen makaledeki her hatayı düzeltmeleri ve doğru olmayan bilgileri geri çekmeleri gerekir.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi tarafından makale, yazı vb. için herhangi bir gönderim ücreti, editöryal işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemektedir.