BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2003, Sayı: 8, - , 20.09.2013

Öz

-

GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Yıl 2003, Sayı: 8, - , 20.09.2013

Öz

ÖZET

Çalışma alanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Dicle Bölümünün
doğusunda bulunmaktadır. Bu alan aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin de doğu sınırına denk gelmektedir.

Çalışma alanı ve çevresindeki kıvrım sistemlerinin bugünkü yapısal özellikleri ve tektonik şekillenmesi Alp orojenezi ile gerçekleşmiştir. KuzeyGüney yönlü sıkışma hareketlerine bağlı olarak meydana gelen çalışma alanında Jura tipi kıvrımlar oluşmuştur.

Çalışma alanı, bugünkü morfolojik görünümünü, yapı-tektonizma ile flüviyal etkilerin karşılıklı etkileşimi sonucunda almıştır. Yöredeki yapısal kökenli morfolojik birimlerin en önemlisi, Gercüş ve Raman antiklinalidir.

Çalışma alanında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük bir bölümünde hüküm süren yarı karasal iklim özellikleri görülmekte ve bunun sonucu olarak doğal bitki örtüsü step formasyonudur.

Yöredeki en önemli akarsu Dicle Nehri’dir. Bu nehir üzerinde
yapılması düşünülen Ilısu barajı projesi ve baraj gölü, çalışma alanını da etkileyecektir. Projenin gerçekleşmesi sonrasında, doğal ortamın nasıl etkileneceği ve ortaya çıkacak olan fiziki-beşeri tahribatın düzeyi konusunda farklı görüşler ileri sürülmektedir.

Anahtar kelimeler: Gercüş antiklinali, kıvrımlı yapılar, subsekant depresyon, Dicle nehri, kafesli drenaj.

ABSTRACT

The research area is on the east of Dicle (Tigris) Basen in the
Southestern Anatolia Region. This division is on the east border of the Southestern Anatolia Region at the same time.

The structural features and tectonic shaping of the research area has been realized with alpine orogenesis. In the reserch area which is affiliated with Northern and Southern folding movements, the Jura foldings has been formed. 

The present morphological apperance of the research area has been occured with the reciprocal interaction of the structure-tectonism and fluvial effects.The most important morphological structure of the research area is Gercüş and Raman anticlinal. In the research area, the half- terrestrial climate type is common in the Southeastern Anatolia Region and as a result of this the natural vegetation is the steppe formation. 

The most important stream of the research area is Dicle (Tigris) River. The project of the Ilısu Dam and dam lake, which is tought to be constructed on the Dicle River will affect the research area. After the realization of the project, there are various ideas about how will the natural environment be affected and the level of the occuring physical - human devastation.

Keys Words: Gercüş anticlinal, folded structure, sub secant depression, Tigris river, orthogonal drainage.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Eylül 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 8

Kaynak Göster

APA Yıldırım, A. (2013). GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi(8).
AMA Yıldırım A. GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. Ekim 2013;(8).
Chicago Yıldırım, Ahmet. “GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 8 (Ekim 2013).
EndNote Yıldırım A (01 Ekim 2013) GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi 8
IEEE A. Yıldırım, “GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”, Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 8, Ekim 2013.
ISNAD Yıldırım, Ahmet. “GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi 8 (Ekim 2013).
JAMA Yıldırım A. GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013.
MLA Yıldırım, Ahmet. “GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ”. Marmara Coğrafya Dergisi, sy. 8, 2013.
Vancouver Yıldırım A. GERCÜŞ ANTİKLİNALİ VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Marmara Coğrafya Dergisi. 2013(8).