Walnuts have been used widely and contain nutritive compounds with beneficial effects on human health. Walnut has 50% fruit yield and it is proved that the kernel is inevitable for a healthy diet because of the nutritional components and high energy level. These effects are caused by the minerals, vitamins, antioxidants and unsaturated fatty acids in its composition. the improvements of walnut production both in the research region and in Turkey as a whole were discussed and some suggestions were made
Çok geniş̧ bir kullanım alanına sahip olan ceviz meyveleri, bileşiminde
insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan birçok besin öğesini
barındırmaktadır. Ceviz yaklaşık %50 oranında meyve verimine sahip olup, iç
kısmının içerdiği besin ögeleri ve yüksek enerji değeri ile sağlıklı bir diyetin bir
parçası olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Cevizin bu yöndeki etkisi
bileşiminde bulunan mineral maddeler, vitaminler, antioksidanlar ve doymamış
yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.
Kaman konumu itibariyle İç Anadolu kara iklimi hakimdir. Bölge iklim
yapısı ve verimli toprakları nedeniyle özellikle meyve türlerinin yetiştiriciliği
açısından oldukça elverişlidir. Ceviz bölge halkının ekonomik hayatında
oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden bölgede ceviz yetiştiriciliği giderek
daha da artan bir öneme sahip olmaktadır. Elde edilen bulgular ışığında gerek
araştırma bölgesi ve gerekse Türkiye ceviz yetiştiriciliğinin iyileştirilebilmesi ve
geliştirilebilmesi konusunda alınabilecek önlemler tartışılmış̧ve bazı önerilerde
bulunulmuştur
Birincil Dil | tr; |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Sayı: 32 |