The progress of the world economy in the last decades brought the deletion of the small and medium sized enterprises and the rise of the bigger ones in order to satisfy the consumers as much as possible.
These businesses face another giant problem which is to hold enough capital, that means the merchant who has to buy big quantities of many types of goods would need an enourmous capital and the problem of the producer is having to sell his products to as many as possible retailers.
The solution of these problems appear to be sending on consignement or collection on sale - so no- body would have capital insufficiency pressure. The next problem on behalf of the producer is to watch the sale of the goods for inventory control and also for cash inflow expectation. The last solution here becomes the Self-Billing in English or Autofacturation in French or Selbstfakturierung in German which means the buyer issues bill of the goods sold himself on behalf of the producer and send one copy to the producer. this application is not valid in turkey yet but we believe it will take its place among rules and legislations soon.
Son on yıllarda dünya ekonomisindeki gelişmeler küçük esnafın silinmesine buna karşılık daha büyük hacimli, tüketicilerin gereksinimlerinin olabildiğince fazlasını karşılayacak işyerlerinin oluşumuna yol açmaktadır. Bu tür işyerlerinin en önemli sorunu ise, sermaye olarak ortaya çıkmaktadır. Böylesine çeşitli böylesine geniş yelpazedeki malları satın alıp sergilemek perakendeci açısından, çok sayıdaki perakende- ciye mallarını satarak sergilenmesini sağlamak üretici açısından olanaksız hale gelmektedir.
Ekonomik sorunlara ekonomik çözüm bulunan günümüz ortamında sonuç konsinye teslim satış sistemi olarak ortaya çıkmıştır, böylece mallar satıldıkça tahsil yoluna gidilecek ve mali olarak hiç kimse zorlanmamış olacaktır. Konsinye mal tesliminin depolama, bozulma, teslim ve ödemeler gibi çeşitli so- runlarının yanısıra makalede ele alacağımız açıdan bir diğer sorunu, üretici tarafından satış faaliyetlerinin takip edilememesi ve sonuçta hem stok takibi hem tahsilat beklentisi açısından belirsizlik olmaktadır. Bunun için çözüm İngilizce Self-Billing, Fransızca Autofacturation, Almanca Selbstfakturierung olarak adlandırılan ve alıcının, önceden yapılmış bir anlaşma çerçevesinde, satmış olduğu malların alış faturasını kendine satıcı adına düzenleyeceği fatura ya da bu makalede kullanacağımız en uygun olacağını düşün- düğümüz adıyla Otofatura kavramıdır. Bu kavram henüz Türkiye’de yürürlükte olmamakla birlikte yakın bir gelecekte mevzuatımıza gireceğine inanmaktayız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makale Başvuru |
Authors | |
Publication Date | February 13, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 12 Issue: 45 |
This web is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Öneri
Marmara UniversityInstitute of Social Sciences
Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Kat:5 34722 Kadıköy/İstanbul
e-ISSN: 2147-5377