The Kingdom of Elam, rising in the Southwest region of Iran, has an important position among the Mesopotamian civilizations. The modern Khuzestan region, which hosts the Kingdom of Elam, has been a settlement area since Prehistoric Times. The region has two important settlements: the mountainous Anshan and the relatively flat Susa. While the Anshan region consists of the Zagros Mountains, Susa is more suitable for life and agriculture; It is located in the lowland region where rivers such as Karun, Karkheh and Dez are located. In this study, the political history of Elam under the Avan and Shimashki dynasties, known as the Old Elamite Period, was examined. This period, which started in the 3rd millennium BC, continued until the end of the first half of the 2nd millennium BC. The majority of the sources about the Elamites consist of cuneiform tablets and inscriptions from the Mesopotamian civilization. Along with the archaeological findings from the Prehistoric Period, information about the Elamites is obtained from the Sumerian King List. There is also information about the Elamites in written documents belonging to the kingdoms of Kish and Lagash. In the written sources belonging to the reign of King Eannatum of Lagash, some Elam city names are listed and information is given about the expeditions organized to these lands. The tablets of the later Lagash kings contain trade information with the Elamites.
Geçmişten bugüne beslenme alışkanlıkları toplumların coğrafi, kültürel ve sosyolojik yönlerine göre farklılık göstermiş olup yeme-içme alışkanlıkları bölgesel olarak gelişmiş ve çeşitlilik kazanmıştır. Farklı deneyimler kazanmak ve bölgelerin kendine özgü yemek kültürünü merak eden kişiler ise rotalarını bu bölgelere yöneltmişlerdir. Bu bağlamda yeme-içme merakının tek başına insanların seyahat etme nedeni haline geldiğini söylemek mümkündür. Destinasyon yöneticileri de bu turist kitlesini bölgelerine çekmek için diğer destinasyonlarla rekabete girişmişlerdir. Kastamonu’nun da bu illerden biri olarak çeşitli çalışmalar sürdürdüğü bilinmektedir. Bu çalışma gastronomi turizminin Kastamonu’daki mevcut durumunu incelemek üzere yapılmıştır. Konuyla ilgili veri elde edebilmek için görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile hazırlanan sorular, Kastamonu’da gastronomiyle ilgili kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerine sorulmuştur. Kastamonu’nun gastronomi turizminin mevcut durumunu ortaya koyabilmek için paydaşlarla yapılan görüşmeler 15.03.2024 - 15.05.2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenerek deşifre edilmiştir. Bulgular kapsamında Kastamonu’nun gastronomi turizmi faaliyetleri açısından eksiklerinin olduğu, işletmelerde yöresel lezzetlere yeterli seviyede yer verilmediği, reklam, tanıtım ve pazarlama açısından eksiklerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eski Önasya Tarihi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |