Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı
Abstract
Son dönemlerde dünyada teknolojide dijital dönüşüm çalışmaları başlatılmıştır. Bu konudaki literatür incelendiğinde nesnelerin interneti konusu eğitim alanında değil, daha çok endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir. Öğrenciler erken yaşlarda elektronik ve yazılım konusunda eğitim alırlarsa, başta geleceğin teknolojisi olan otomasyon olmak üzere savunma sanayi, uzay ve havacılık teknolojileri gibi birçok alanda farklı projeler geliştirebileceklerdir. Bu çalışmada, dijital dönüşüm çalışmalarından biri olan robotik kodlama eğitimleri, bir diğer üst seviye olan “Nesnelerin İnterneti” konusuyla birleştiren, gerekli olan tüm sensör ve devre elemanları, piyasadaki ihtiyaca göre tespit edilmiş ve literatürden farklı olarak; modüler, kolay ara yüzlü, çocukların motor gelişimine katkı sağlayabilecek bütün sensörleri barındıran bir sensör kartı tasarlanmış ve kasasıyla beraber imalatı yapılmıştır. Bu sayede imal edilen kart ile, otomasyon ve haberleştirme konularının temel olarak öğrenilmesi hedeflenmektedir. Tasarlanan cihaz, çift çekirdekli ve dahili kablosuz bağlantıları bulunan mikroişlemci ile gerekli sensörleri bulunduran elektronik bir sensör kartıdır. Hem kendi üzerinde, hem de internete bağlanabilen herhangi bir cihazla bağlantı kurarak, üzerine yazılmış olan algoritmayı çalıştırabilmektedir. Çalışmada ilk olarak elektronik kart imalatı, daha sonra dış kabuk imalatı ve son olarak test yazılımı yapılarak kart sisteminin üretimi tamamlanmıştır.
Keywords
Supporting Institution
Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
Project Number
2021.06.06.1206
Thanks
Bu çalışma Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiştir. Yazarlar, Düzce Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne desteklerinden dolayı teşekkür eder (Proje no: 2021.06.06.1206).
References
- Karel yüz yüze teknoloji, Nesnelerin interneti nedir, https://www.karel.com.tr/blog/internet-things-nesnelerin-interneti-nedir-cihazlarin-etkilesim-trendleri, 10.11.2021.
- Y.S.H. Al-Samarraeı, Smart home design with IoT (Home automation), Yüksek Lisans Tezi, Çankaya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ankara, Türkiye, 2018.
- E. Tuncay, K. Mahir, Endüstride nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(3): 599-607, 2016.
- G. Levent, B. Mehmet, Nesnelerin interneti: Yapılan çalışmalar ve ülkemizdeki mevcut durum, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 13: 47-68, 2016.
- G. Süleyman, Y. İkbal, Bilişim teknolojileri öğretmenleri ve öğrencilerinin robotik ve kodlama dersine ilişkin görüşleri, Düzce üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü dergisi, 8(1): 178-196, 2018.
- B.A. Kök, Beşinci sınıf öğrencilerinin grup çalışması ile robotik kodlama deneyimlerinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar, Türkiye, 2019.
- F.N. Aksu, Bilişim teknolojileri öğretmenleri gözünden robotik kodlama ve robotik yarışmaları, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir, Türkiye, 2019.
- F. Başçiftçi, K.A. Gündüz, nesnelerin interneti uyumlu mikrodenetleyiciler üzerine bir araştırma., Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi, 18: 62-71, 2019.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Manufacturing and Industrial Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 31, 2021
Submission Date
November 11, 2021
Acceptance Date
December 26, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 2 Number: 3
APA
Kaya, S., & Samtaş, G. (2021). Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı. Manufacturing Technologies and Applications, 2(3), 78-88. https://doi.org/10.52795/mateca.1022237
AMA
1.Kaya S, Samtaş G. Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı. MATECA. 2021;2(3):78-88. doi:10.52795/mateca.1022237
Chicago
Kaya, Samed, and Gürcan Samtaş. 2021. “Orta Ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri Için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım Ve İmalatı”. Manufacturing Technologies and Applications 2 (3): 78-88. https://doi.org/10.52795/mateca.1022237.
EndNote
Kaya S, Samtaş G (December 1, 2021) Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı. Manufacturing Technologies and Applications 2 3 78–88.
IEEE
[1]S. Kaya and G. Samtaş, “Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı”, MATECA, vol. 2, no. 3, pp. 78–88, Dec. 2021, doi: 10.52795/mateca.1022237.
ISNAD
Kaya, Samed - Samtaş, Gürcan. “Orta Ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri Için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım Ve İmalatı”. Manufacturing Technologies and Applications 2/3 (December 1, 2021): 78-88. https://doi.org/10.52795/mateca.1022237.
JAMA
1.Kaya S, Samtaş G. Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı. MATECA. 2021;2:78–88.
MLA
Kaya, Samed, and Gürcan Samtaş. “Orta Ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri Için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım Ve İmalatı”. Manufacturing Technologies and Applications, vol. 2, no. 3, Dec. 2021, pp. 78-88, doi:10.52795/mateca.1022237.
Vancouver
1.Samed Kaya, Gürcan Samtaş. Orta ve İleri Düzey Robotik Kodlama Eğitimleri için İnternet Odaklı Sensör Kartı Tasarım ve İmalatı. MATECA. 2021 Dec. 1;2(3):78-8. doi:10.52795/mateca.1022237