Earthquakes are among the natural disasters that occur frequently in many countries. Natural disasters have a negative impact on people's physical and mental health. As with other disasters, the first priority for earthquakes is nutrition. It is critical that clean water and safe food are delivered to earthquake victims as soon as possible after the earthquake. At the same time, people's energy, protein, and vitamin needs should be met with the food that is delivered. Infants, pregnant women, and the elderly are among the priority groups for post-earthquake food supply. It is also of great importance that there are people belonging to special nutrition groups among the earthquake victims. Experts must participate in meeting water and food needs to avoid various problems. Prepared contingency plans should address nutritional needs more comprehensively by considering priority and special groups, and nutritional interventions should be identified in advance. In this study, the nutritional problems that occurred after the earthquakes in the world and in our country were identified and nutritional intervention studies were examined.
Deprem, Dünya’nın birçok ülkesinde sıklıkla karşılaşılan doğal afetlerden biridir. Doğal afetler insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Yaşanan diğer afetlerde olduğu gibi depremde de beslenme ihtiyacı ilk sırada yer almaktadır. Depremin ardından depremzedelere kısa bir süre içerisinde temiz su ve güvenli gıdanın ulaşması hayati önem taşımaktadır. Aynı zamanda ulaştırılan gıda ile bireylerin enerji, protein ve vitamin ihtiyacı da karşılanıyor olmalıdır. Bebekler, hamileler ve yaşlılar deprem sonrasında gıda desteğinin sağlanmasında öncelikli grupta yer almaktadırlar. Ayrıca depremzedeler arasında özel beslenme gruplarında bulunan bireylerin olması da büyük bir önem arz etmektedir. Su ve gıda ihtiyacının giderilmesinde konunun uzmanlarının görev alması yaşanacak çeşitli problemlerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Hazırlanan acil durum eylem planlarında beslenme ihtiyacının öncelikli ve özel gruplar düşünülerek daha kapsamlı bir şekilde ele alınması ve beslenme müdahalelerinin önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada dünyada ve ülkemizde yaşanan depremler sonrasında ortaya çıkan beslenme sorunları ortaya konulmuş ve beslenme müdahalesi konusunda yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | November 26, 2023 |
Acceptance Date | December 14, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 2 |