With the idea that what comes from nature is healthier, the consumption of spring water is a particularly preferred practice among people. In addition, employers may prefer this habit due to its low cost. However, besides the positive effects of consumed water on human health, it can also cause many adverse effects. The fact that elements in the water content will adversely affect human health brings many diseases.
As a result of our studies on an old İSKİ underground waterway map, we have taken the underground waterway from the south wing of Ömerli dam and extended it to the Gebze industrial area as a basis for this study. We examined the water source, extracted from a well dug at a depth of 200 meters in Kurnaköy, where the water reaches the public and has been used for centuries. We have determined that the water that comes to the village from the source with the help of a water pipe is served from a fountain under the control of the village headman for a fee. During our observations, many workplace vehicles pour water from this fountain into 20-liter plastic bottles on their trucks.
After we determined that there is Fecal Escherichia Coli bacillus at a level that threatens human health in the water samples we took from the fountain and spring outlet, we turned our work to disinfection and purification of the water source of this village from E.Coli bacillus to serve as a model for workplaces. We conducted chemical and microbiological analyses in an accredited environmental laboratory by taking samples three times over 27 months to monitor the water of the source we were researching. As a result of the analysis, we determined that the water contains a high amount of Coliform Bacillus and is unsuitable according to Article 36 and Annex-1 of the Regulation on Water Intended for Human Consumption. As a result of our research and sample designs, we focused on the disinfection method with Iodide Solution, which is an easily applicable method for using well water for drinking water purposes, considering the costs for workplaces. As a result, we succeeded in eliminating the presence of Fecal Escherichia Coli bacillus in the water we purified with the disinfection design we developed and containing Iodide Solution at appropriate doses for human health.
Fecal Escherichia Coli Basil springwater iodine disinfection occupational health and safety
Doğadan gelenin daha sağlıklı olduğu düşüncesi ile kaynak suyu tüketimi, toplumsal olarak benimsenmesine karşılık, alışkanlıkların temelini oluşturan bu unsurun yanı sıra da maliyet hesabıyla ilgili olarak da üretim sektörlerinde doğrudan kullanım için çalışanların bulunduğu ortamların da tercih sebebi olmaktadır. Ancak, tüketilen suyun içeriği insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin yanı sıra hastalığa sebep olan bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirmektedir. Eski bir İSKİ yeraltı su yolları haritası üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda, Ömerli barajının güney kanadından çıkan ve Gebze Sanayi bölgesinde kadar uzanan yeraltı su kanalını çalışmamızda esas aldık. Suyun halka ulaştığı, Kurnaköyde yüzyıllardır kullanılan 200 metre derinlikte açılmış bir kuyudan çıkarılan su kaynağını incelemeye aldık. Kaynaktan köyün içine bir su borusu ile ulaşan suyun, köyün muhtarlığının kontrolündeki bir çeşmeden çevreden gelenlere ücret karşılığında servis edildiğini saptadık. Gözlemlerimiz sırasında birçok işyeri aracının bu çeşmeden 20 litrelik pet şişelere bu çeşmeden su doldurduklarını gözlemledik. Çeşme ve kaynak çıkış noktasından aldığımız su örneklerinde, insan sağlığını tehdit edecek düzeyde fecal Escherichia Coli basilinin olduğunu belirlememiz üzerine çalışmamızı, işyerleri için bir model olması amacı ile, bu köyün su kaynağının dezenfeksiyonu ve Coli basilinden arındırılması yönüne çevirdik. Araştırma yaptığımız kaynağın suyunu izlemek amacıyla, 27 aylık bir süre içerisinde, üç farklı zaman periyotlarında numune alarak, akredite bir çevre laboratuvarında kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaptık. Analiz sonuçlarını incelediğimizde suyun, yüksek miktarda Koliform Basil içerdiğini ve 2005 tarihi ve Şubat ayının 17’sinde kabul gören 25730 sayılı Resmi Gazete yayımı olan yönetmelik gereği (İnsanların Tüketimi Amacıyla Sunulan Yönetmelik) 36. Madde ve Ek -1’e göre uygun olmadığını belirledik. İş yerleri için maliyetleri de göz önünde bulundurarak yaptığımız araştırma ve örnek tasarımlar sonucunda, kuyu suyunun, içme suyu amacıyla kullanılabilmesi için kolaylıkla uygulanabilecek bir yöntem olan İyodür Solüsyonu ile dezenfeksiyon yöntemi üzerine yoğunlaştık. Geliştirdiğimiz ve insan sağlığı için uygun dozlarda İyodür Solüsyonu içeren dezenfeksiyon tasarımı ile arıttığımız suda , fekal Escherichia Coli basilinin varlığını ortadan kaldırmayı başardık.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 1 |