The purpose of this study is to analyze and exhibit the financial performance of Accommodation and Food Service Subsectors by size classes by using horizontal analysis technique. In this study, it is examined that the change in balance sheet and income statement items of Accommodation and Food Service Subsector between 2012, 2013 and 2014by using Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) company accounts. As a result of analysis, change in balance sheet big size firm item determined that sector preserve financial structure, but small and medium size firm do not preserve the manner. When analyzed the changes in income statement it was determined that the general administrative expenses, financing expenses and exchange rate losses were the important prevention of increasing profit.
Bu çalışmanın temel amacı “Karşılaştırmalı Tablolar Analiz Tekniği” ile “Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektörü’nün” ölçek bazında analizinin yapılarak sektörün yıllar itibariyle gelişiminin ortaya konulmasıdır. Çalışmada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sektör bilançolarından faydalanılarak “Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri Alt Sektörü”nün 2012,2013 ve 2014 yıllarına ait bilanço ve gelir tablolarında yer alan kalemlerdeki değişimler incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda büyük ölçekli işletmelerde varlık ve kaynak yapısındaki dengeye dikkat edildiği, fakat orta ve küçük ölçekli firmalarda bu yapının korunmadığı görülmüştür. Gelir tablosundaki değişimler incelendiğinde genel yönetim giderlerinin, finansman giderlerinin ve kambiyo zararlarının büyük, küçük ve orta ölçekli işletmelerin karını arttırması konusunda büyük bir engel olduğu saptanmıştır.
Karşılaştırmalı Tablolar Analiz Tekniği Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Alt Sektörü Sektör Bilançoları.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Administration |
Journal Section | MAIN SECTION |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2016 |
Submission Date | July 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 18 Issue: 3 |