Araştırma Makalesi

COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ

Cilt: 21 Sayı: 63 1 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ

Öz

Covid-19 salgını sadece sağlık sektöründe yaşattığı sıkıntılarla değil aynı zamanda yol açtığı ekonomik ve finansal alandaki etkilerle de dikkat çekmektedir. Bu çalışmada ekonomik ve finansal alanda aktif rol oynayan Türk bankacılık sektörünün kamu, özel ve yabancı sermayeli mevduat bankalarının pandemi döneminde yaşadığı sıkıntıların finansal tablolarına nasıl yansıdığı incelemeye alınmıştır. Pandemi sürecinde sektörün karlılık, net faiz marjı, kredi/mevduat, likidite oranları ile nakit akış tabloları aracılığıyla faaliyet gelirleri analiz edilmiştir. Pandemi öncesine göre; azalan karlılık, bankacılık esas faaliyetlerinde gerileme ve likidite tutma eğilimleri tespit edilmiştir. Diğer taraftan piyasalarda yaşanan ve yaşanması beklenen olumsuz ekonomik durumların iyileştirilmesi amacıyla bankacılık sektörünün aktif rol oynaması adına yapılan yasal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin finansal tablolara nasıl yansıdığı incelenmiştir. Buna göre mevduat bankalarının; pandeminin olumsuz etkilerine karşı hane halkı ve reel kesime kredi vermesi, kredi takip vadelerinin uzatılması, yabancı paranın piyasalar üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla devlet borçlanma senetlerine yönelmesi ve swap işlemleri yapması şeklinde özetlenebilir. Pandeminin üç çeyrek durum tablosu bu olmakla birlikte salgının hala devam ettiği gerçeği düşünülünce şimdiye kadar finansal tablolarda alınan önlemlere ilişkin durum tespitini görmekteyiz. İlerleyen dönemlerdeki finansal tablolar ele alındığında bu alınan önlemlerin gerekliliği yerine getirip getirmediği ile bu önlemlere rağmen bankacılık sektörünün ne kadar etkilendiği gözlemlenebilecektir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akdoğan, Nalan (Prof. Dr), “Banka Temel Finansal Tablolarının Düzenlenmesine İlişkin Öneriler”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Yıl 1, Sayı 2, Ekim 2000, s. 1-21.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

27 Ocak 2021

Kabul Tarihi

9 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 21 Sayı: 63

Kaynak Göster

APA
Işık, A., & Akdoğan, N. (2021). COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ. Muhasebe ve Denetime Bakış, 21(63), 111-138. https://izlik.org/JA96CJ76FS
AMA
1.Işık A, Akdoğan N. COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ. Bakış. 2021;21(63):111-138. https://izlik.org/JA96CJ76FS
Chicago
Işık, Ayşe, ve Nalan Akdoğan. 2021. “COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış 21 (63): 111-38. https://izlik.org/JA96CJ76FS.
EndNote
Işık A, Akdoğan N (01 Nisan 2021) COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ. Muhasebe ve Denetime Bakış 21 63 111–138.
IEEE
[1]A. Işık ve N. Akdoğan, “COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ”, Bakış, c. 21, sy 63, ss. 111–138, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96CJ76FS
ISNAD
Işık, Ayşe - Akdoğan, Nalan. “COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış 21/63 (01 Nisan 2021): 111-138. https://izlik.org/JA96CJ76FS.
JAMA
1.Işık A, Akdoğan N. COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ. Bakış. 2021;21:111–138.
MLA
Işık, Ayşe, ve Nalan Akdoğan. “COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ”. Muhasebe ve Denetime Bakış, c. 21, sy 63, Nisan 2021, ss. 111-38, https://izlik.org/JA96CJ76FS.
Vancouver
1.Ayşe Işık, Nalan Akdoğan. COVİD-19’UN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDEKİ MEVDUAT BANKALARINA ETKİLERİ. Bakış [Internet]. 01 Nisan 2021;21(63):111-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96CJ76FS