BibTex RIS Cite

Kilise ve Sinagoga Dönüştürülen Endülüs-İslam Dönemi Camilerinin Geç Ortaçağ Hıristiyan Kent Yapılaşmasına Etkileri – Sevilla

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 0 - 0, 27.10.2016

Abstract

İşbiliye’nin İslam döneminde (712-1248) gelişmiş bir kent yapısına sahip olduğu son dönemlerde yapılan kapsamlı araştırmalar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmalar, İslam dönemi kent yapısının 1248'de Hıristiyanların kenti ele geçirmelerinden sonra da korunduğunu göstermektedir. Conquista’dan (fetih) sonra Endülüs-İslam döneminde gelişimini tamamlayan kentlerin yeniden yapılandırılması ve arazilerin Hıristiyan idareciler arasında paylaşımının gerçekleştirilmesi amacıyla, Repartimiento de la ciudad  (Kentin paylaşımı, bölümlenmesi) adlı kent yönetmeliği uygulanmıştır. Yönetmeliğe göre, kent arazileri parsellenerek Kraliyet ailesi, asiller ve kilise üyeleri arasında paylaştırılmıştır. Bu paylaşım sırasında kentte sayıları az olmayan camiler, kilise ve sinagoga dönüştürülmüştür. 

Tarihi belgeler ve kazı sonuçları ile yapılar üzerindeki bu değişim ve dönüşümün sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda kentsel planlama açısından oluştuğu anlaşılmaktadır. Zira, arazilerin  İslam dönemi mahalle düzenlemeleri dikkate alınarak her bir caminin yer aldığı bölgelerin parsellendiği, bunun da Geç Ortaçağ Hıristiyan dönemi Sevilla’sını etkilediği görülmektedir. 

Bu makalede, Conquista’dan sonra kilise ve sinagoga dönüştürülen camilerin ve İslam dönemi mahalle düzenlemelerinin Geç Ortaçağ Hıristiyan kent planlamasına etkileri ele alınmıştır.

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 0 - 0, 27.10.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Makaleler
Authors

Fatma Yıldız This is me

Publication Date October 27, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Yıldız, F. (2016). Kilise ve Sinagoga Dönüştürülen Endülüs-İslam Dönemi Camilerinin Geç Ortaçağ Hıristiyan Kent Yapılaşmasına Etkileri – Sevilla. Medeniyet Sanat Dergisi, 2(1).


Creative Commons Lisansı
All papers published by this journal has been licenced by  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı