Research Article
BibTex RIS Cite

Hindistan’da Çay Kültürü ve Terakota Bhar Fincanları

Year 2022, Volume: 8 Issue: 1, 67 - 82, 30.06.2022
https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.1058433

Abstract

Dünya’nın en köklü uygarlıklarına ev sahipliği yapan Hindistan, geçmişin izlerini nesilden nesile devam ettirerek geleneklerini etkili şekilde sürdüren önemli bir kültüre sahiptir. Kültürel miraslarına değer veren ülke, geleneksel çömlekçilik üretimini günümüzde halen devam ettirmektedir. Ülkede geleneksel pişmiş toprak üretimi oldukça eskilere dayanmakta olup, pek çok farklı bölgede yer alan doğal yataklardan çıkarılan killi topraklar; kullanım eşyalarına, zanaata ve sanata dönüşmektedir. En çok kullanılan terakota üretimlerden biri, tek kullanımlık çay fincanları olan Bhar’dır. Günümüzde ülke genelinde çay içmek için pişmiş toprak fincanlar, halk tarafından yoğun talep görmektedir. Köklü çay kültürüne sahip olan ve farklı damak tatlarını içeren Hint çayları; çoğunlukla tercihen geleneksel yöntemlerle çömlekçi tornasında şekillendirilen Bhar’larda içilmektedir. Düşük derecelerde geleneksel fırınlarda pişirilerek kullanıma hazır hale getirilen bu terakota fincanlar, çömlekçiler tarafından günlük üretilmektedir. Bu araştırmada, Hindistan’a özgü çay kültürü ile bu kültür içinde yer alan ve toplum tarafından kanıksanmış terakota Bhar fincanlar incelenmiştir. Bu bağlamda; terakota çay fincanlarının geleneksel üretim yöntemlerine ilişkin süreçleri, Bhar kullanımının kültürel ve geleneksel boyutu, çömlek üreticilerinin sosyo-ekonomik durumu, fincanların tek kullanımlık olması sebebiyle ortaya çıkan çevre faktörü ile ilgili konular ele alınmıştır.

References

  • Battle, W. (2017). The best street tea in India: Kolkata’s chai, 6 Aralık 2021 tarihinde The Guardian News: https://thewonk.in/railways-to-bring-reminiscences-of-kulhad-back-kulhads-to-replace-plastic-cups-at-indian-railway-stations/ adresinden alındı.
  • Dhillon, A. (2020). All change: India's railways bring back tea in clay cups in bid to banish plastics, 6 Aralık 2021 tarihinde The Guardian News: https://www.theguardian.com/global-development/2020/dec/03/all-change-indias-railways-bring-back-tea-in-clay-cups-in-bid-to-banish-plastics adresinden alındı.
  • Dilbaş, L. ve ALTIN, F. (2012). Dharavi - Kumbharwada çömlekçileri. Sanat ve Tasarım Dergisi, 2 (2), 124-135.
  • Gustafsson, J. ve Mostafa, K. (2016). Kolkata’s age old tradition of ‘bhar’ clay cups of tea, 25 Aralık 2021 tarihinde https://www.aljazeera.com/gallery/2016/10/26/kolkatas-age-old-tradition-of-bhar-clay-cups-of-tea adresinden alındı.
  • Lipton. (2021). Hindistan’da çay kültürü, 21 Aralık 2021 tarihinde Lipton: https://www.lipton.com/tr/cay-kulturu-makaleleri/hindistan-cay-kulturu.html adresinden alındı.
  • Sen, S. (2021). Tilottama at a glance. Ukiyoto Publishing, Canada.
  • Soumya, E. (2019). In Kolkata, tea is still served in earthen cups, 7 Ağustos 2021 The Hindu News: https://www.thehindu.com/news/cities/kolkata/at-kolkata-the-tea-is-still-served-in-earthen-cups/article27092476.ece adresinden alındı.
  • Swallow, J. (2011). India's passion for traditional tea in a clay cup, 20 Kasım 2021 tarihinde BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/9385244.stm adresinden alındı.
  • Swarup, S. (1968), 5000 years of arts and cratfs in india and pakistan. D.B. Taraporevala.
  • Yeditepe Sağlık Hizmetleri. (2015). Çay tarımı, 20 Kasım 2021 tarihinde https://www.bactogen.com/source/Rapor/4-GIRIS.pdf adresinden alındı.
  • Kolkata_Personified. (2021). 10 Eylül 2021 tarihinde Kolkata Personified: https://in.pinterest.com/pin/49258189664781526/ adresinden alındı.
  • Jaipur. (2015). Jaipur with ford india, 11 Kasım 2021 tarihinde Gia Says That: http://giasaysthat.com/2015/01/jaipur-ford-india.html adresinden alındı.
  • Joshi, S. (2021). Kolkata chai: is kolkata street tea the best in india?, 15 Kasım 2021 tarihinde The Wanderer: https://www.sid-thewanderer.com/2016/09/assam-masala-chai-tea-in-kolkata.html adresinden alındı.
  • Snavely, L. (2021). Chai garam cahai, 15 Kasım 2021 tarihinde https://in.pinterest.com/pin/1337074870440066/ adresinden alındı.
  • Kelly, K. (2021). Coffe shop, kerala, 7 Ağustos 2021 tarihinde https://asiagrace.com/india/coffe-shop-kerala.php adresinden alındı.
  • Panchal, C. (2021). Tea time, 13 Ağustos 2021 tarihinde https://in.pinterest.com/pin/327144360439355789/ adresinden alındı.
  • Tandoori Chai. (2018). Extremely hot pot tea, Indian street food, 19 Ağustos 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=UAPkTPe7kDA adresinden alındı.
  • Viehmann, H. (2020). How sustainable is bhar? 8 Eylül 2021 tarihinde https://2020.rca.ac.uk/students/hanne-viehmann adresinden alındı.
  • Clavijo, L. (2021). Chai, 17 Ekim 2021 tarihinde https://tr.pinterest.com/pin/313070611604441189/ adresinden alındı.
  • Great Big Story. (2020). Why drinking chai in clay cups is so much better, 5 Aralık 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=juJUyA49VGs&t=26s adresinden alındı.
  • Sem, P. (2019). Bhar of Kolkata clay cup making, 3 Ocak 20222 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=I5Cq8dvoAVU adresinden alındı.
  • DOQ India. (2019). A day in the life with clay, 2 Haziran 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=rdW4hKBLWdc adresinden alındı.
  • Gustafsson, J. ve Mostafa, K. (2016). Kolkata’s age old tradition of ‘bhar’ clay cups of tea, 8 Haziran 2021 tarihinde https://www.aljazeera.com/gallery/2016/10/26/kolkatas-age-old-tradition-of-bhar-clay-cups-of-tea adresinden alındı.

Tea Culture and Terracota Bhar Cups in India

Year 2022, Volume: 8 Issue: 1, 67 - 82, 30.06.2022
https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.1058433

Abstract

Home to the world's most rooted civilizations, India has an influential culture that effectively maintains its traditions by continuing the traces of the past from generation to generation. However, the country that values its cultural heritage continues its traditional pottery production today. Traditional terracotta production in the country dates back to ancient times, and clay soils extracted in many different regions; were turned into utensils, crafts, and art. One of the most used terracotta productions is Bhar, disposable tea cups. Today, the public highly demands terracotta cups for drinking tea throughout the country. Indian teas have a rooted tea culture and contain different tastes; It is mainly drunk in Bhars, preferably shaped on a potter's lathe with traditional methods. These terracotta cups, cooked in traditional kilns at low temperatures and made ready for use, are produced daily by potters. In this research, the tea culture unique to India and the terracotta Bhar cups included in this culture and taken for granted by the society were examined. In this context, the processes related to the traditional production methods of terracotta tea cups, the cultural and traditional dimension of the use of Bhar, the socio-economic status of the pottery manufacturers, and the environmental factor due to the disposable use of the cups are discussed.

References

  • Battle, W. (2017). The best street tea in India: Kolkata’s chai, 6 Aralık 2021 tarihinde The Guardian News: https://thewonk.in/railways-to-bring-reminiscences-of-kulhad-back-kulhads-to-replace-plastic-cups-at-indian-railway-stations/ adresinden alındı.
  • Dhillon, A. (2020). All change: India's railways bring back tea in clay cups in bid to banish plastics, 6 Aralık 2021 tarihinde The Guardian News: https://www.theguardian.com/global-development/2020/dec/03/all-change-indias-railways-bring-back-tea-in-clay-cups-in-bid-to-banish-plastics adresinden alındı.
  • Dilbaş, L. ve ALTIN, F. (2012). Dharavi - Kumbharwada çömlekçileri. Sanat ve Tasarım Dergisi, 2 (2), 124-135.
  • Gustafsson, J. ve Mostafa, K. (2016). Kolkata’s age old tradition of ‘bhar’ clay cups of tea, 25 Aralık 2021 tarihinde https://www.aljazeera.com/gallery/2016/10/26/kolkatas-age-old-tradition-of-bhar-clay-cups-of-tea adresinden alındı.
  • Lipton. (2021). Hindistan’da çay kültürü, 21 Aralık 2021 tarihinde Lipton: https://www.lipton.com/tr/cay-kulturu-makaleleri/hindistan-cay-kulturu.html adresinden alındı.
  • Sen, S. (2021). Tilottama at a glance. Ukiyoto Publishing, Canada.
  • Soumya, E. (2019). In Kolkata, tea is still served in earthen cups, 7 Ağustos 2021 The Hindu News: https://www.thehindu.com/news/cities/kolkata/at-kolkata-the-tea-is-still-served-in-earthen-cups/article27092476.ece adresinden alındı.
  • Swallow, J. (2011). India's passion for traditional tea in a clay cup, 20 Kasım 2021 tarihinde BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/9385244.stm adresinden alındı.
  • Swarup, S. (1968), 5000 years of arts and cratfs in india and pakistan. D.B. Taraporevala.
  • Yeditepe Sağlık Hizmetleri. (2015). Çay tarımı, 20 Kasım 2021 tarihinde https://www.bactogen.com/source/Rapor/4-GIRIS.pdf adresinden alındı.
  • Kolkata_Personified. (2021). 10 Eylül 2021 tarihinde Kolkata Personified: https://in.pinterest.com/pin/49258189664781526/ adresinden alındı.
  • Jaipur. (2015). Jaipur with ford india, 11 Kasım 2021 tarihinde Gia Says That: http://giasaysthat.com/2015/01/jaipur-ford-india.html adresinden alındı.
  • Joshi, S. (2021). Kolkata chai: is kolkata street tea the best in india?, 15 Kasım 2021 tarihinde The Wanderer: https://www.sid-thewanderer.com/2016/09/assam-masala-chai-tea-in-kolkata.html adresinden alındı.
  • Snavely, L. (2021). Chai garam cahai, 15 Kasım 2021 tarihinde https://in.pinterest.com/pin/1337074870440066/ adresinden alındı.
  • Kelly, K. (2021). Coffe shop, kerala, 7 Ağustos 2021 tarihinde https://asiagrace.com/india/coffe-shop-kerala.php adresinden alındı.
  • Panchal, C. (2021). Tea time, 13 Ağustos 2021 tarihinde https://in.pinterest.com/pin/327144360439355789/ adresinden alındı.
  • Tandoori Chai. (2018). Extremely hot pot tea, Indian street food, 19 Ağustos 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=UAPkTPe7kDA adresinden alındı.
  • Viehmann, H. (2020). How sustainable is bhar? 8 Eylül 2021 tarihinde https://2020.rca.ac.uk/students/hanne-viehmann adresinden alındı.
  • Clavijo, L. (2021). Chai, 17 Ekim 2021 tarihinde https://tr.pinterest.com/pin/313070611604441189/ adresinden alındı.
  • Great Big Story. (2020). Why drinking chai in clay cups is so much better, 5 Aralık 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=juJUyA49VGs&t=26s adresinden alındı.
  • Sem, P. (2019). Bhar of Kolkata clay cup making, 3 Ocak 20222 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=I5Cq8dvoAVU adresinden alındı.
  • DOQ India. (2019). A day in the life with clay, 2 Haziran 2021 tarihinde https://www.youtube.com/watch?v=rdW4hKBLWdc adresinden alındı.
  • Gustafsson, J. ve Mostafa, K. (2016). Kolkata’s age old tradition of ‘bhar’ clay cups of tea, 8 Haziran 2021 tarihinde https://www.aljazeera.com/gallery/2016/10/26/kolkatas-age-old-tradition-of-bhar-clay-cups-of-tea adresinden alındı.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Betül Aytepe Serinsu 0000-0002-6853-9219

Publication Date June 30, 2022
Acceptance Date July 8, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 8 Issue: 1

Cite

APA Aytepe Serinsu, B. (2022). Hindistan’da Çay Kültürü ve Terakota Bhar Fincanları. Medeniyet Sanat Dergisi, 8(1), 67-82. https://doi.org/10.46641/medeniyetsanat.1058433

Our journal is indexed in Crossref, SOBIAD, ASOS Index, Index Copernicus, IAD, Academia, ResearchGate, and Google Scholar.Creative Commons Lisansı

All papers published by this journal have been licensed by  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı.