Kırşehir ilindeki sera ve yüksek tünellerin mevcut durumu üzerine bir araştırma
Abstract
Bu çalışmada, Kırşehir il merkezi ve ilçelerindeki seraların ve yüksek tünel işletmelerinin mevcut durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yörede sera ve yüksek tünel işletmelerinin bulunduğu ilçelerde anket çalışması yürütülmüştür. İncelenen 10 adet sera ve 15 adet yüksek tünel işletmesinde sera işletmelerinin % 60’nın, yüksek tünel işletmelerinin ise % 20’sinin 0-5 yıl arasında yetiştiricilik yaptığı ve ilde örtüaltı yetiştiricilik deneyiminin uzun yıllara dayanmadığı belirlenmiştir. İlde kurulan işletmelerin plan ve projesiz yapılardan oluştuğu ve işletmelerin çevreden görerek işletmelerini kurdukları belirlenmiştir. Bunun yanında yörede doğal havalandırmaya yardımcı olacak havalandırma açıklıklarının düşük olduğu belirlenmiştir. İlin sahip olduğu jeotermal kaynaklardan yalnızca bir adet sera işletmesinin yararlandığı, küçük aile işletmelerinin ise ısıtmayı yalnızca bitkileri don tehlikesinden koruma amaçlı yaptığı ve ilk yatırım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ucuz ve yenilenebilir bu enerji kaynağından yararlanamadığı belirlenmiştir. İlde gelişim içerisinde olan örtüaltı tarımında, üreticileri örtüaltı tarımı konusunda bilinçlendirmek ve gerekli teknik bilgilerin verilmesi amacıyla yayım faaliyetlerinin arttırılması gerekmektedir. Bunun yanında jeotermal enerji altyapı maliyetlerinin yetki kurum ve kuruluşlarca sağlanması koşuluyla bölgenin örtüaltı tarımına kazandırılması gerekmektedir.
Keywords
References
- Baytorun AN, Tokgöz H, Üstün S, Akyüz A (1994) Seralarda iklimlendirme olanakları. 3. Soğutma ve İklimlendirmeKongresi, Bildiriler Kitabı, 4-6 Mayıs, Adana, s. 303-313.
- Boyacı S, Akyüz A, Üstün S, Baytorun AN, Çaylı A (2016) Kırşehir ilinin örtüaltı tarım potansiyelinin belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5(2): 142-157.
- Boyacı S, Akyüz A, Üstün S, Baytorun AN, Güğercin Ö (2017) seralarda yüksek sıcaklıkların azaltılmasında kullanılan yöntemler. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 4(1): 89-95.
- Çanakcı M, Akıncı İ (2007) Antalya ili seralarında kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20(2): 241-252.
- Dökmen F (1991) Yalova - Karamürsel Sahil Şeridindeki Bazı Seralarda Havalandırma Sistemlerinin Yeterlilikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
- Dökmen F, Arıcı İ. (1998) Yalova ve yöresinde sera havalandırma sistemlerinde rüzgâr etkisi üzerine bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 29(2): 304-319.
- Eltez S, Eltez RZ (2005) Bergama ve Dikili ilçeleri (İzmir) sera potansiyeli ve seracılık faaliyetleri üzerine bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42(2): 203-214.
- Emekli NY (2007) Antalya ili Kumluca ilçesindeki seraların teknik ve yapısal yönden incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Agricultural Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Sedat Boyacı
*
AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Publication Date
August 1, 2018
Submission Date
December 4, 2017
Acceptance Date
May 28, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 31 Number: 2
Cited By
Antalya Demre ilçesinde faaliyet gösteren seraların yapısal özellikleri üzerine bir araştırma
Mediterranean Agricultural Sciences
https://doi.org/10.29136/mediterranean.690503
