This research was conducted to determine the general structure of the goose breeding enterprises located in Ağrı province. In the study, data obtained from 151 family-owned goose breeding enterprises located in the center and districts of Ağrı province by interviewing were used. According to the results of the research, 49.67% of the breeders were between the ages of 40-59, 48.34% were primary school graduates and 56.29% of the households were between 4-6. 85.43% of the breeders are engaged in animal husbandry activities other than goose breeding. 64.9% of breeders stated that they made goose breeding because it was a habit of consumption. It has been found that 63.58% of enterprises surveyed have been in the market for less than 10 years. 71.52% of enterprises are also grown in chickens in addition to goose. Only 4.64% of enterprises was found not to breed poultry other than goose. 73.51% of the breeders stated that they desire to increase the number of geese that they breed. 98.68% of companies do not use incubators and 49.01% of them do not use disinfection techniques. 62.91% of the breeders keep the geeses for breeding for 5-6 years. 90.73% of the breeders slaughter the geese at the age of 8-12 months. 84.77% of the breeders stated that they want to continue the production of goose and the most important problem they encountered is the animal losses caused by the diseases that was reported to be 19.86%.
Bu araştırma, Ağrı ilinde kaz yetiştiriciliği
yapılan işletmelerin genel yapısının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada Ağrı ilinin merkezinde ve ilçelerinde kaz yetiştiriciliği yapan 151
aile işletmesinde uygulanan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, yetiştiricilerin %49.67’sinin 40-59 yaş arasında,
%48.34’ünün ilkokul mezunu ve %56.29’unda ise hane genişliğinin 4-6 kişi
arasında olduğu belirlenmiştir. Yetiştiricilerin %85.43’ü kaz yetiştiriciliği
dışında başka hayvancılık faaliyetiyle uğraşmaktadır. Yetiştiricilerin %64.9’u
kaz yetiştiriciliğini tüketim alışkanlığı olduğu için yaptığını belirtmiştir.
Kaz yetiştiriciliği süresinin işletmelerin %63.58’inde 1-10 yıl arasında
değiştiği belirlenmiştir. İşletmelerin %71.52’sinde kazın dışında tavuk
yetiştirilmektedir. İşletmelerin sadece %4.64’ünde kaz dışında başka kanatlı
hayvan yetiştirilmemektedir. Yetiştiricilerin %73.51’i kaz sayısını arttırmak
istediğini belirtmiştir. İşletmelerin % 98.68’inde kuluçka makinesi
kullanılmamakta ve %49.01’inde ise dezenfeksiyon yapılmamaktadır.
Yetiştiricilerin %62.91’I kazları 5-6 yıl süreyle damızlık olarak
kullanmaktadır. Yetiştiricilerin %90.73’ü kazları 8-12 aylık yaşta kesmektedir.
Yine yetiştiricilerin %84.77’si kaz üretimine devam etmek istediklerini ve
karşılaştıkları en önemli sorunun hastalıklardan kaynaklanan kayıplar (%19.86)
olduğunu belirtmişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | January 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.