This study was conducted with the aim of determining pathogenicities and the species of Fusarium which cause root rot and wilt on bean in the areas where bean production was made in Bafra, Çarşamba and Terme districts of Samsun province. In the three districts, surveys were conducted in a total of 50 different bean production areas. As a result of isolation made from the infected bean plants, totally 168 Fusarium isolates were obtained. In the study, Fusarium oxysporum was the most frequently isolated species with a rate of 47.0%, followed by F. solani (25.0%). The other isolated species were F. semitectum (10.1%), F. verticillioides (7.7%), F. equiseti (1.8%), F. lateritium (1.2%), F. poae (1.2%), F. acuminatum (0.6%), F. chlamydosporum (0.6%), F. compactum (0.6%), F. heterosporum (0.6%), F. merismoides (0.6%), Microdochium nivale (0.6%) and F. proliferatum (0.6%) respectively. As a result of the pathogenicity test used plants of bean cultivar Gina, among isolates of 22 Fusarium spp., it was determined that isolates of Ç-23-2 and Ç-20-3 belonging to F. oxysporum f. sp. phaseoli causing wilt on bean were found to be the most virulent. However, the three isolates of F. solani f. sp. phaseoli causing root rot in beans were determined to be moderately virulent. As a result, it was determined that the majority of bean producing areas in Samsun province was infested by Fusarium which is one of the major soil pathogens.
Bu
çalışma Samsun ili Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yoğun olarak fasulye
üretimi yapılan alanlarda, fasulyede kök çürüklüğü ve solgunluğa neden olan Fusarium türlerinin tespiti ve
patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu ilçelerde toplam 50
farklı fasulye üretim alanında sörvey çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Hastalıklı fasulye bitkilerinden yapılan izolasyonlar sonucunda 168 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Çalışmada
Fusarium oxysporum %47.0’lık oranla
en fazla izole edilen tür olurken, bunu F.
solani (%25.0) takip etmiştir. Çalışmada izole edilen diğer türler
sırasıyla; F. semitectum (%10.1), F. verticillioides (%7.7), F. equiseti (%1.8), F. lateritium (%1.2), F. poae
(%1.2), F. acuminatum (%0.6), F. chlamydosporum (%0.6), F. compactum (%0.6), F. heterosporum (%0.6), F. merismoides (%0.6), Microdochium nivale (%0.6) ve F. proliferatum (%0.6)’dur. Gina çeşidi
fasulye bitkilerinin kullanıldığı patojenite denemeleri sonucunda, tüm Fusarium spp. izolatları arasında,
fasulyede solgunluğa neden olan F.
oxysporum f. sp. phaseoli‘ye ait
Ç-23-2 ve Ç-20-3 izolatlarının en virülent izolat olduğu tespit edilmiştir.
Bununla birlikte fasulyede kök çürüklüğüne neden olan F. solani f. sp. phaseoli’nin
3 izolatının ise orta derecede virülent olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak
Samsun ilinde fasulye üretimi yapılan alanların önemli toprak patojenlerinden
biri olan Fusarium ile bulaşık olduğu
tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | February 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.