Bu
araştırma Muş ili ve ilçelerinde süt sığırcılığı işletmelerinde tercih edilen
ırkların ve buna etkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla şansa bağlı olarak seçilen 346 işletmede anket uygulanmış, elde edilen
veriler SPSS paket programı kullanılarak çapraz tablolar yapılmış ve
faktör-özellik arasındaki ilişkiler ki-kare analizi ile tespit edilmiştir.
İşletmelerde ırk tercihinde mevki, hayvan sayısı, işletme tipi ve ırkın etkisi
önemli bulunmuştur. Kültür ırkı tercihinde Simental ırkı %74.9 oranıyla ilk
sırada yer alırken, bunu %15 oranıyla Esmer ırkı izlemiştir. Mevki bazında
Hasköy ve Korkut ilçelerindeki işletmeler en fazla kültür ırkını tercih
ederken; Merkez, Bulanık ve Varto ilçelerinde ise melez ırk tercih
edilmektedir. İşletmelerde hayvan sayısı artarken, kültür ırkı tercihi düşmekte
ve melez ırk tercihinde artış görülmektedir. Eğitim düzeyi arttıkça kültür ırkı
içerisinde Simental tercihi azalırken, esmer tercihi yükselmiştir. Süt tipi
işletmelerde kültür ırkı tercih oranı %73.2 iken, kombine tipi işletmelerde bu
oran %65.2 olarak tespit edilmiştir. Yerli ırk tercihi sadece kombine tipi
işletmelerde yapılmıştır. Hayvancılıktan memnun olan ve işi sürdürmek isteyen
işletmelerin ırk tercihi en çok kültür ve melez olurken, kültür ırkı içerisinde
de Simental en fazla (%76.4) tercih edilen ırk olmuştur. Genel olarak
işletmelerin %4’ü yerli, %26.9’u melez ve %69.1’i kültür ırkını tercih
etmişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Submission Date | February 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.