Research Article

Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri

Volume: 32 May 24, 2019
TR EN

Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri

Abstract

Bu araştırma katı solucan ve tavuk gübrelerinin kıvırcık salatada verim, bazı kalite özellikleri ve bitki besin elementi içeriklerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Cam sera koşullarında yapılan araştırmada parsel büyüklüğü 1.2 m2 olup, her parselde 10 bitkiye yer verilmiş ve bitkisel materyal olarak Caipira kıvırcık marul (Lactuca sativa L. var crispa) çeşidi kullanılmıştır. Denemede katı solucan gübresi (SG:80 kg da-1), katı tavuk gübresi (TG:250 kg da-1), kimyasal gübreler (KG:12.5 N-4 P2O5-11 K2O kg da-1), SG (80 kg da-1) + KG (12.5 N-4 P2O5-11 K2O kg da-1), TG (250 kg da-1) + KG (12.5 N-4 P2O5-11 K2O kg da-1) ve Kontrol (K) uygulamaları yer almıştır. Hasat edilen bitkilerde kök boğazı çapı (mm), baş boyu (cm), yaprak sayısı (adet bitki-1), yaprak rengi (L, Hue ve Chroma), klorofil miktarı, toplam ve pazarlanabilir verim (kg da-1), ortalama baş ağırlığı (g bitki-1) ve makro bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre en yüksek toplam ve pazarlanabilir verim ile ortalama baş ağırlıkları TG + KG uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek kök boğazı çapı SG + KG uygulamasında belirlenirken, en yüksek baş uzunluğu TG’de tespit edilmiştir. Klorofil miktarı bakımından uygulamalar arasında farklılıklar oluşmazken, renk açısından en yüksek L değeri SG, Hue değeri, KG uygulamasında ve en yüksek Chroma değeri de SG ve K uygulamalarında saptanmıştır. Analiz edilen makro elementler açısından en yüksek azot TG + KG, SG + KG ve KG uygulamalarında, en yüksek fosfor Kontrol uygulamasında, en yüksek potasyum, kalsiyum ve magnezyum değerleri ise TG uygulamalarında tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Adekiya AO, Agbede TM (2009) Growth and yield of tomato (Lycopersicon Esculentum Mill) as influenced by poultry manure and NPK fertilizer. Emirates Journal of Food and Agriculture 21(1): 10-20.
  2. Akbay C, Candemir S, Orhan E (2005) Türkiye’de yaş meyve ve sebze ürünleri üretim ve pazarlaması. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 8(2): 96-107.
  3. Akbay F (2012) Farklı Azot Dozlarında Yetiştirilen Marulda (Lactuca sativa L.) Paenibacillus polymyxa Uygulamalarının Verim, Bitki Gelişimi ve Besin Elementi İçeriğine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Erzurum, s. 74.
  4. Aksoy U, Tüzel Y, Altındişli A, Can HZ, Onoğur E, Anaç D, Okur B, Çiçekli M, Şayan Y, Kırkpınar F, Kenanoğlu Bektaş Z, Çelik S, Arın L, Er C, Özkan C, Özenç DB (2005) Organik (Ekolojik, Biyolojik) Tarım Uygulamaları. Türkiye Ziraat Mühendisliği 6. Teknik Kongresi Bildirileri, 3-7 Ocak 2005, Ankara, s. 291-314.
  5. Alam MN, Jahan MS, Ali MK, Ashraf MA, Islam MK (2007) Effect of vermicompost and chemical fertilizers on growth, yield and yield components of potato in barind soils of Bangladesh. Journal of Application Science Research 3(12): 1879-1888.
  6. Alas E (2016) Bitki Antifiriz ve Farklı Yetiştirme Sistemlerinin Marul Yetiştiriciliğinde Verim, Bazı Kalite Özellikleri ve Besin Maddesi İçeriğine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  7. Ali M, Griffiths AJ, Williams KP, Jones DL (2007) Evaluating the growth charecteristics of lettuce in vermicompost and green waste compost. European Journal of Soil Biology 43: 316-319.
  8. Anonim (2019a) 2018 TUİK Bitkisel Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr. Erişim 02 Şubat 2019.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 24, 2019

Submission Date

April 30, 2019

Acceptance Date

April 30, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 32

APA
Üçok, Z., Demir, H., Sönmez, İ., & Polat, E. (2019). Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences, 32, 63-68. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559120
AMA
1.Üçok Z, Demir H, Sönmez İ, Polat E. Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:63-68. doi:10.29136/mediterranean.559120
Chicago
Üçok, Zafer, Halil Demir, İlker Sönmez, and Ersin Polat. 2019. “Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Kıvırcık Salatada (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Verim, Kalite Ve Bitki Besin Elementi Içeriklerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32 (May): 63-68. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559120.
EndNote
Üçok Z, Demir H, Sönmez İ, Polat E (May 1, 2019) Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences 32 63–68.
IEEE
[1]Z. Üçok, H. Demir, İ. Sönmez, and E. Polat, “Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, pp. 63–68, May 2019, doi: 10.29136/mediterranean.559120.
ISNAD
Üçok, Zafer - Demir, Halil - Sönmez, İlker - Polat, Ersin. “Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Kıvırcık Salatada (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Verim, Kalite Ve Bitki Besin Elementi Içeriklerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences 32 (May 1, 2019): 63-68. https://doi.org/10.29136/mediterranean.559120.
JAMA
1.Üçok Z, Demir H, Sönmez İ, Polat E. Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:63–68.
MLA
Üçok, Zafer, et al. “Farklı Organik Gübre Uygulamalarının Kıvırcık Salatada (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Verim, Kalite Ve Bitki Besin Elementi Içeriklerine Etkileri”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, May 2019, pp. 63-68, doi:10.29136/mediterranean.559120.
Vancouver
1.Zafer Üçok, Halil Demir, İlker Sönmez, Ersin Polat. Farklı organik gübre uygulamalarının kıvırcık salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) verim, kalite ve bitki besin elementi içeriklerine etkileri. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019 May 1;32:63-8. doi:10.29136/mediterranean.559120

Cited By

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.