Kırmızı lahana (Brassica oleracea L.var.Rubra) üzerinde iki yıl süreyle yürütülen bu çalışmada farklı
sulama seviyelerinin verim, şeker ve organik asit miktarları üzerine etkisi
belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma killi-tın toprak bünyesi üzerinde damla
sulama sistemi kullanılarak yürütülmüştür. Her bir sulama konusu 4 gün
aralıklarla A-sınıfı buharlaşma kabına göre sulanmıştır. Normal sulama (I1.0) konusunda A-sınıfı
buharlaşma kabından meydana gelen buharlaşmanın tamamı (1.00xEp) uygulanmış,
kısıtlı sulama konularında uygulanan sulama suyu miktarları bu uygulamanın
farklı fraksiyonları I0.7 (0.7xEp),
I0.3 (0.3xEp),
I0.0 (0.0xEp) şeklinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan
uygulamalar sonucunda, kırmızı lahananın olgunlaşma ve veriminde toprak nem
düzeyinin sulama ile belli düzeyde tutulmasının önemli olduğu gözlemlenmiş ve
aşırı su stresinin yaşandığı I0.3 ve I0.0 konularında bitkinin morfoloji ve
veriminde önemli azalmaların olduğu buna bağlı olarak sulama ile verim arasında
doğrusal bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle suyun kıt bir kaynak
olmaması durumunda kırmızı lahananın su ihtiyacının tam karşılanması gerektiği
görülmektedir. Ancak, su kısıtının uygulandığı konularda toplam şeker ve
asitler içerisinde; askorbik, okzalik, tartarik ve malik asit miktarlarında
artış olmuş, ancak laktik asitte azalma olduğu gözlenmiştir, diğer taraftan da
farklı su seviyelerinin sitrik asit içeriğinde önemli bir etki yapmadığı bu
çalışma sonucunda belirlenmiştir.
A
two-year study was performed on red cabbage (Brassica
oleracea L.var.Rubra)
to assess the effect of different irrigation levels on yield, sugar and organic
acid contents. The study was conducted using drip irrigation system on a clay
loam soil. The volume of irrigation water applied with 4-day intervals to each
treatment was based on Class-A pan evaporation (Ep). In the full irrigation
treatment (I1.0), a pan evaporation using screen covered Class-A pan
was measured with 4-day intervals and all amount of evaporation was applied in
the normal (1.00xEp) treatment, and deficit amounts were imposed on three
irrigation treatments as I0.7 (0.7xEp), I0.3 (0.3xEp), and I0.0 (0.0xEp). The plant-available soil water at
maturity and yield of red cabbage was significantly related to irrigation
amounts. Imposition of deficit irrigation resulted in yield reduction,
especially in the severe stress treatments I0.3 and I0.0. Therefore, yields were related
linearly to irrigation. That’s why, if there is no water scarcity full water
demand of red cabbage need to be compensated for the whole growing season. However,
in the deficit treatment, total sugar and especially ascorbic, oxalic, tartaric
and malic acid contents increased, and only lactic acid decreased, on the other
hand there was no significant effect of different water levels on the content
of citric acid.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | July 16, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.