Bu çalışma, Antalya merkez ilçe
örtüaltı domates (Solanum lycopersicum
L.) üretiminde üreticilerin asit kullanım alışkanlıklarını incelemek amacıyla
yapılmıştır. Domates yetiştiriciliği yapan 50 üretici ile yüz yüze bir anket
çalışması yapılmış ve üreticilerin mevcut asit kullanım alışkanlıkları tespit
edilmiştir. Anket çalışmalarında üreticilerin tamamının asit kullandıkları,
genel olarak nitrik ve fosforik asidi tercih ettikleri belirlenmiştir.
Üreticilerin asit kullanım amaçları incelendiğinde; % 42'sinin gübre
çözmek, % 10'unun damla sulama borularının zamanla damlatıcılık özelliğini
kaybetmemesi, % 22'sinin fertigasyon pH'sını düzenlemek, % 12'sinin
bitki besin elementlerinin yarayışlılığını artırmak amacıyla ve % 14'ünün
de bitki besin maddesi olarak asit kullandıkları tespit edilmiştir.
Üreticilerin asit kullanım sıklıkları değerlendirildiğinde üreticilerin % 30'unun
düzenli olarak her fertigasyonda asit kullandığı, % 66'sının 2 fertigasyon
uygulamasından birinde asit kullandığı ve % 4'ünün ise 3 sulamada bir kez
asit kullandığı tespit edilmiştir. Üreticilerin kullanacakları asit miktarını
belirlerken % 8'inin toprak pH'sına göre, % 8'inin toprak kirecine
göre, % 52'sinin fertigasyon işleminde kullanacağı toplam gübre miktarına
göre, % 14'ünün toplam fertigasyon süresine göre ve % 18'inin de
bitki gelişimine bağlı olarak asit kullanım miktarını değiştirdikleri ancak
sulama suyu pH'sını dikkate almadıkları belirlenmiştir. Yaprak gübrelemesi ve
ilaçlamalarda asit kullanım alışkanlıkları incelenen üreticilerin, % 42'sinin
yaprak gübrelemesi ve ilaçlamalara asit karıştırmadığı, buna karşın % 22'sinin
25-30 mL 100 L-1 su, % 24'ünün 30-50 mL 100 L-1
su ve % 12'sinin de 50-100 mL 100 L-1 su oranında olmak
üzere toplam % 58'inin yaprak gübrelemesi ve ilaçlamalarda asit
kullandıkları tespit edilmiştir.
This study was carried out with the purpose of investigating of acid
usage routines in greenhouse tomato (Solanum lycopersicum L.) cultivation in
Antalya central district. It was conducted as a questionnaire study with 50
growers producing tomato and identified their present acid usage routines. At
the end of the survey, it was determined that all of the growers used acid and
generally nitric and phosphoric acid were preferred. When investigated the purpose
of acid usage, it was determined that acid was applied by 42 % of growers
for resolving the fertilizers, by 10 % of those for protection of dripping
quality of drip pipes, by 22 % for adjustment of fertigation pH, by 12 %
for increasing the availability of plant nutrient and by 14 % for using as
a plant nutrient. When evaluated the acid usage frequency, it was determined
that 30 % of growers regularly in every fertigation application, 66 %
of those once every two application and 4 % of those once every three
irrigation used acid. Also, it was reported that while estimating the amount of
acid to be used, it was changed according to soil pH (by 8% of growers), amount
of lime in soil (by 8 % of those), total fertilizer amount which is to be
used in fertigation process (by 52 % of those), total fertigation period
(by 14% of those) and plant growing (by 18% of those), but none of growers did
not take into account irrigation water pH. When utilization of acid with foliar
fertilizers or pesticides was investigated it was found that 42 % of
farmers does not use acid during foliar fertilization or pesticide application.
However, 22 % of farmers applied acid in the rate of 25-30 mL 100 L-1,
and 24 % and 12 % in the rate of 30-50 mL 100 L-1
and 50-100 mL 100 L-1, respectively. In total, 58 % of farmers
utilized acid during foliar fertilization or pesticides application.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2016 |
Submission Date | February 16, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 29 Issue: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.