Bu çalışmada Karayaka ırkı
koyunlarda laktasyon sayısının süt verimine, laktasyon süresine ve sütün
kompozisyonuna (protein oranı, somatik hücre sayısı, yağ oranı, yağsız kuru
madde oranı ve mineral madde oranı) olan etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada Ordu ilinde ekstansif koşullarda yetiştirilen 84 baş
Karayaka ırkı koyun kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan koyunlar laktasyon
sayılarına göre birinci laktasyonda, ikinci laktasyonda, üçüncü laktasyonda ve
dördüncü laktasyonda olmak üzere 4 farklı laktasyon grubuna ayrılmıştır.
Araştırmada süt verimi (P<0.01) ve laktasyon süresi (P<0.05) bakımından
dördüncü laktasyon grubu ile diğer laktasyon grupları arasında önemli farklılık
olduğu belirlenmiş olup en yüksek süt verimi ve en uzun laktasyon süresi
dördüncü laktasyon grubunda elde edilmiştir. Aynı zamanda somatik hücre sayısı
bakımından birinci ve ikinci laktasyon grupları ile üçüncü ve dördüncü
laktasyon grupları arasında da önemli (P<0.05) farklılık olduğu tespit
edilmiş olup en yüksek somatik hücre sayısı üçüncü lakyasyon grubunda
belirlenmiştir. Diğer özellikler olan yağ oranı, yağsız kuru madde oranı,
protein oranı ve mineral madde oranı bakımından laktasyon grupları arasında
önemli bir farklılık bulunmamıştır.
This research was made
to determine the effects of lactation number on milk yield, lactation length
and milk composition (protein ratio, somatic cell number, fat ratio, free dry
matter ratio, and mineral matter ratio) in Karayaka ewes. In this study total
84 Karayaka ewes were used which grown in extensive conditions in Ordu
province. The ewes were divided into four different lactation groups such as
first, second, third and fourth lactation. There were found significant
differences between the fourth lactation group and other groups in terms of
milk yield (P<0.01) and lactation length (P<0.05). The highest milk yield
and lactation length were determined in fourth lactation group. At the same
time, the differences between the first and second lactation groups with third
and fourth lactation groups were found significant with respect to somatic cell
number. The highest somatic cell number was obtained in third lactation group. There
were no significant differences among the lactation groups in terms of protein
ratio, somatic cell number, fat ratio, free dry matter ratio and mineral matter
ratio.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2016 |
Submission Date | February 8, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 29 Issue: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.