Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi

Year 2016, Volume: 29 Issue: 1, 27 - 31, 01.04.2016

Abstract

Çevre koşullarının etkisi tüm canlılarda olduğu gibi süt sığırlarında da çeşitlilik göstermektedir. Özellikle, beslenme ve iklim parametrelerinin (sıcaklık, nem, hava hızı vb.) yüksek verimli süt sığırları üzerine etkisi önemlidir. Süt sığırları belirli derecelerin üzerindeki sıcaklık ve nem etkileşiminden ortaya çıkan ısı stresine hassasiyet göstermektedirler. Yüksek sıcaklık ve nemle birlikte oluşan ısı stresini kantitatif olarak ifade etmekte kullanılan yöntemlerden biride “Sıcaklık-Nem İndeksi” (THI)’dir. Farklı sıcaklık ve nisbi nem kombinasyonlarından kaynaklanan THI değerlerini tespit etmek ve bu değerlere göre bakım ve beslenme rejimleri uygulamak günümüzde başlıca yetiştirme kriterleri arasındadır. Bu çalışmada, Antalya ili meteoroloji istasyonlarından alınan uzun yıllık veriler kullanılarak THI değerleri hesaplanmış; ısı stresinin oluştuğu dönemler belirlenmiş ve bu dönemler için bakım-besleme ve diğer koşullar için öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sonunda Elmalı, Korkuteli, Akseki ve İbradı ilçelerinin tüm yıl boyunca süt sığırı yetiştiriciliği için uygun yerler olduğu belirlenmiştir.

References

  • Akyuz A, Boyaci S, Cayli A (2010) Determination of critical period for dairy cows using temperature humidity index. Journal of Animal and Veterinary Advances 9: 1824-1827.
  • Altınçekiç ŞÖ, Koyuncu M (2012) Derleme: Çiftlik Hayvanlar ve Stres. Hayvansal Üretim 53(1): 27-37.
  • Amaral BC, Connor EE, Tao S, Hayen J, Bubolz J, Dahl GE (2009) Heat-stress abatement during the dry period: Does cooling improve transition in to lactation Journal Dairy Science 92: 5988–5999.
  • Anonim (1987) Süt sığırları üzerinde sıcağın yarattığı stresin incelenmesi. U.S. Feed Grains Council News 6: 10-12.
  • Başkan O (2004) Gölbaşı yöresi topraklarının mühendislik, fiziksel özellik ilişkilerinde jeoistatistik uygulaması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Bohmanova J, Misztal I, Cole JB (2007) Temperature-humidity indices as indicators of milk production losses due to heat stress. Journal of Dairy Science 90: 1947-1956.
  • Bohmanova J, Misztal I, Tsuruta S, Norman HD, Lawlor TJ (2008) Short Communication: Genotype by environment interaction due to heat stress. Journal Dairy Science 91: 840-846.
  • Bouraoui R, Lahmar M, Majdoub A, Djemali M, Belyea R (2002) The relationship of temperature-humidity index with milk production of dairy cows in a Mediterranean climate. Animal Research 51: 479-491.
  • Chase LE, Soiffen CJ (1988) Feeding and managing dairy cows during hot weather. Tropical Animal Health Production 17: 209-215.
  • Collier RJ, Dahl GE, Van Baale MJ (2006) Major advances associated with environmental effects on dairy cattle. Journal Dairy Science 89: 1244–1253.
  • Correa-Calderon A, Armstrong D, Ray D, DeNise S, Enns M, Howison C (2004) Thermoregulatory responses of Holstein and Brown Swiss heat-stressed dairy cows to two different cooling systems. International Journal of Biometeorology 48: 142-148.
  • Dikmen S, Hansen PJ (2009) Is the temperature-humidity index the best indicator of heat stress in lactating dairy cows in a subtropical environment Journal of Dairy Science 92: 109-116.
  • Dinçel D, Dikmen S (2013) Süt sığırlarında sıcak stresinin tespiti, verim özellikleri üzerine etkileri ve korunma yöntemleri. Uludag University Journal of Faculty Veterinary Medicine 32(1): 19-29.
  • du Preez JH, Hatting PJ, Giesecke WH, Eisenberg BE (1990) Heat stress in dairy cattle and other livestock under Southern African conditions. III. Monthly temperature-humidity index mean values and their significance in the performance of dairy cattle. Onderstepoort Journal of Veterinary Research 57: 243-248.
  • Igono MO, Steevens BJ, Shanklin MD, Johnson HD (1985) Spray cooling effects on milk production, milk, and rectal temperatures of cows during a moderate temperate summer season. Journal of DairyScience 68: 979-985.
  • Igono MO, Johnson HD (1990) Physiological stress index of lactating dairy cows based on diurnal pattern of rectal temperature. Journal of Interdisciplinary Cycle Research 21: 303-320.
  • Işık M, Özen N (2003) Yüksek Sıcaklıklarda Sodyum Bikarbonatın Süt Sığırlarında Süt Verimi ve Süt Yağı Oranına Etkisi. GAP III. Tarım Kongresi Cilt I, Şanlıurfa, s: 301-308.
  • İnal C, Turgut B, Yiğit CÖ (2002) Lokal alanlarda jeoit ondülasyonlarının belirlenmesinde kullanılan enterpolasyon yöntemlerinin karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yıl Sempozyumu, 16-18 Ekim 2002, Konya.
  • Johnson HD (1980) Environmental management of cattle to minimize the stress of climate changes. International Journal of Biometeorology 24(2): 65-78.
  • Johnson HD (1985) Physiological responses and productivity of cattle, in: Yousef M.K. (Ed.), Stress physiology in livestock. Basic principles, Vol. 1, 4-19, CRC Press, Boca Raton, Florida, pp. 4-19.
  • Johnson HD (1987) Bioclimatology and the Adaptation of Livestock.World Animal Science, Subseries B: Disciplinary Approach, Vol 5, 294 p.
  • Leonel Avendaño-Reyes, Fuquay JW, MooreRB, LiuZ, Clark BL, VierhoutC (2010) Relationship between accumulated heat stress during the dry period, body condition score and reproduction parameters of Holstein cows in tropical conditions. Tropical Animal Health and Production 42: 265–273.
  • Moran JB (1989) The influence of season and management system on intake and productivity of confined dairy cows in a Mediterranean climate. Journal of Animal Production 49: 339-344.
  • Mutaf S, Sönmez R (1984) Hayvan Barınaklarında İklimsel Çevre ve Denetimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 438, İzmir.
  • Mutaf S, Alkan S, Şeber N, Oluğ, HH (2002) Yaz koşullarındaki yüksek sıcaklık ve nemin siyah alaca süt sığırlarında süt verimi, vücut sıcaklığı, nabız ve solunum sayılarına etkileri. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Ankara, s.76-87.
  • NASA (2015) Atmospheric science data center. https://eosweb.larc.nasa.gov/sse/RETScreen/. Erişim 15 Ocak 2015.
  • Özer D, Demir H, KodalS, Yıldırım YE, Çelik MY (2001) GAP bölgesinde sıcaklık nem indeksinin (THI) süt sığırcılığı üzerine etkileri. GAP II. Tarım Kongresi Cilt 2, Şanlıurfa, s.1105-1112.
  • Ravagnolo O, Misztal I (2000) Genetic component of heat stress in dairy cattle, parameter estimation. Journal of Dairy Science 83: 2126-2130.
  • Rhoads ML, Rhoads RP, Van Baale MJ, Collier RJ, Sanders SR, Shwartz WJ, Rhoads ML, Van Baale MJ, Rhoads RP, Baumgard LH (2009) Effects of a supplemental yeast culture on heat-stressed lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science 92: 935-942.
  • Smith TR, Chapa A, Willard S, Herndon C, Williams RJ, Crouch J, Riley T, Pogue D (2006) Evaporative tunnel cooling of dairy cows in the southeast. I: Effect on body temperature and respiration rate. Journal of Dairy Science 89: 3904–3914.
  • St-Pierre NR, Cobanov B, Schnitkey G (2003) Economic loses from heat stress by US livestock industries. Journal of Dairy Science 86: 52-77.
  • Tao S, Bubolz JW, Amaral BC, Thompson M, Hayen MJ, Johnson SE, Dahl GE (2011) Effect of heat stress during the dry periodon mammary gland development. Journal of Dairy Science 94: 5976–5986.
  • Vermunt JJ, Tranter BP (2010). Heat stress in dairy cattle. A review, and some of the potentialrisks associated with the nutritional managementof this condition. Large Animal Stream212-221.
  • West JW (2003) Effects of heat-stress on production in dairy cattle. Journal of Dairy Science 86: 2131-2144.
  • Wheelock JB, Rhoads RP, Van Baale MJ, Sanders SR, Baumgard LH (2010) Effects of heat stress on energetic metabolism in lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science 93: 644–655.
  • Yousef MK (1985) Stress Physiology in Livestock. CRC Press, Boca Raton, FL.
  • Zimbelman RB, Rhoads RP, Rhoads ML, Duff GC, Baumgard LH, Collier RJ (2009) A re-evaluatio of the impact of temperature humidity index (THI) and black globe temperature humidity index (BGHI) on milk production in high producing dairy cows. Proc. 24th Southwest Nutrition and Management Conference, Tempe, AZ, 158-168.

Evaluation of temperature-humidity index values on dairy cattle in Antalya conditions

Year 2016, Volume: 29 Issue: 1, 27 - 31, 01.04.2016

Abstract

Environmental conditions affect living organism as well as dairy cattle in different ways. Especially, nutrition and climatic parameters such as temperature and humidity have impact on high yielding dairy cattle. Dairy cattle are sensitive to temperature-humidity interaction that is threshold value. Temperature-Humidity Index (THI) is one of the methods to express the combined effects of temperature and humidity together on dairy cattle. In this study, the long term climatic parameters obtained from different location in Antalya were used to compute THI values that show the suitable locations to breed dairy cattle. It was determined that Elmalı-Korkuteli and Akseki-İbradı counties are the suitable places to breed dairy cattle.

References

  • Akyuz A, Boyaci S, Cayli A (2010) Determination of critical period for dairy cows using temperature humidity index. Journal of Animal and Veterinary Advances 9: 1824-1827.
  • Altınçekiç ŞÖ, Koyuncu M (2012) Derleme: Çiftlik Hayvanlar ve Stres. Hayvansal Üretim 53(1): 27-37.
  • Amaral BC, Connor EE, Tao S, Hayen J, Bubolz J, Dahl GE (2009) Heat-stress abatement during the dry period: Does cooling improve transition in to lactation Journal Dairy Science 92: 5988–5999.
  • Anonim (1987) Süt sığırları üzerinde sıcağın yarattığı stresin incelenmesi. U.S. Feed Grains Council News 6: 10-12.
  • Başkan O (2004) Gölbaşı yöresi topraklarının mühendislik, fiziksel özellik ilişkilerinde jeoistatistik uygulaması. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Bohmanova J, Misztal I, Cole JB (2007) Temperature-humidity indices as indicators of milk production losses due to heat stress. Journal of Dairy Science 90: 1947-1956.
  • Bohmanova J, Misztal I, Tsuruta S, Norman HD, Lawlor TJ (2008) Short Communication: Genotype by environment interaction due to heat stress. Journal Dairy Science 91: 840-846.
  • Bouraoui R, Lahmar M, Majdoub A, Djemali M, Belyea R (2002) The relationship of temperature-humidity index with milk production of dairy cows in a Mediterranean climate. Animal Research 51: 479-491.
  • Chase LE, Soiffen CJ (1988) Feeding and managing dairy cows during hot weather. Tropical Animal Health Production 17: 209-215.
  • Collier RJ, Dahl GE, Van Baale MJ (2006) Major advances associated with environmental effects on dairy cattle. Journal Dairy Science 89: 1244–1253.
  • Correa-Calderon A, Armstrong D, Ray D, DeNise S, Enns M, Howison C (2004) Thermoregulatory responses of Holstein and Brown Swiss heat-stressed dairy cows to two different cooling systems. International Journal of Biometeorology 48: 142-148.
  • Dikmen S, Hansen PJ (2009) Is the temperature-humidity index the best indicator of heat stress in lactating dairy cows in a subtropical environment Journal of Dairy Science 92: 109-116.
  • Dinçel D, Dikmen S (2013) Süt sığırlarında sıcak stresinin tespiti, verim özellikleri üzerine etkileri ve korunma yöntemleri. Uludag University Journal of Faculty Veterinary Medicine 32(1): 19-29.
  • du Preez JH, Hatting PJ, Giesecke WH, Eisenberg BE (1990) Heat stress in dairy cattle and other livestock under Southern African conditions. III. Monthly temperature-humidity index mean values and their significance in the performance of dairy cattle. Onderstepoort Journal of Veterinary Research 57: 243-248.
  • Igono MO, Steevens BJ, Shanklin MD, Johnson HD (1985) Spray cooling effects on milk production, milk, and rectal temperatures of cows during a moderate temperate summer season. Journal of DairyScience 68: 979-985.
  • Igono MO, Johnson HD (1990) Physiological stress index of lactating dairy cows based on diurnal pattern of rectal temperature. Journal of Interdisciplinary Cycle Research 21: 303-320.
  • Işık M, Özen N (2003) Yüksek Sıcaklıklarda Sodyum Bikarbonatın Süt Sığırlarında Süt Verimi ve Süt Yağı Oranına Etkisi. GAP III. Tarım Kongresi Cilt I, Şanlıurfa, s: 301-308.
  • İnal C, Turgut B, Yiğit CÖ (2002) Lokal alanlarda jeoit ondülasyonlarının belirlenmesinde kullanılan enterpolasyon yöntemlerinin karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yıl Sempozyumu, 16-18 Ekim 2002, Konya.
  • Johnson HD (1980) Environmental management of cattle to minimize the stress of climate changes. International Journal of Biometeorology 24(2): 65-78.
  • Johnson HD (1985) Physiological responses and productivity of cattle, in: Yousef M.K. (Ed.), Stress physiology in livestock. Basic principles, Vol. 1, 4-19, CRC Press, Boca Raton, Florida, pp. 4-19.
  • Johnson HD (1987) Bioclimatology and the Adaptation of Livestock.World Animal Science, Subseries B: Disciplinary Approach, Vol 5, 294 p.
  • Leonel Avendaño-Reyes, Fuquay JW, MooreRB, LiuZ, Clark BL, VierhoutC (2010) Relationship between accumulated heat stress during the dry period, body condition score and reproduction parameters of Holstein cows in tropical conditions. Tropical Animal Health and Production 42: 265–273.
  • Moran JB (1989) The influence of season and management system on intake and productivity of confined dairy cows in a Mediterranean climate. Journal of Animal Production 49: 339-344.
  • Mutaf S, Sönmez R (1984) Hayvan Barınaklarında İklimsel Çevre ve Denetimi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 438, İzmir.
  • Mutaf S, Alkan S, Şeber N, Oluğ, HH (2002) Yaz koşullarındaki yüksek sıcaklık ve nemin siyah alaca süt sığırlarında süt verimi, vücut sıcaklığı, nabız ve solunum sayılarına etkileri. III. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Ankara, s.76-87.
  • NASA (2015) Atmospheric science data center. https://eosweb.larc.nasa.gov/sse/RETScreen/. Erişim 15 Ocak 2015.
  • Özer D, Demir H, KodalS, Yıldırım YE, Çelik MY (2001) GAP bölgesinde sıcaklık nem indeksinin (THI) süt sığırcılığı üzerine etkileri. GAP II. Tarım Kongresi Cilt 2, Şanlıurfa, s.1105-1112.
  • Ravagnolo O, Misztal I (2000) Genetic component of heat stress in dairy cattle, parameter estimation. Journal of Dairy Science 83: 2126-2130.
  • Rhoads ML, Rhoads RP, Van Baale MJ, Collier RJ, Sanders SR, Shwartz WJ, Rhoads ML, Van Baale MJ, Rhoads RP, Baumgard LH (2009) Effects of a supplemental yeast culture on heat-stressed lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science 92: 935-942.
  • Smith TR, Chapa A, Willard S, Herndon C, Williams RJ, Crouch J, Riley T, Pogue D (2006) Evaporative tunnel cooling of dairy cows in the southeast. I: Effect on body temperature and respiration rate. Journal of Dairy Science 89: 3904–3914.
  • St-Pierre NR, Cobanov B, Schnitkey G (2003) Economic loses from heat stress by US livestock industries. Journal of Dairy Science 86: 52-77.
  • Tao S, Bubolz JW, Amaral BC, Thompson M, Hayen MJ, Johnson SE, Dahl GE (2011) Effect of heat stress during the dry periodon mammary gland development. Journal of Dairy Science 94: 5976–5986.
  • Vermunt JJ, Tranter BP (2010). Heat stress in dairy cattle. A review, and some of the potentialrisks associated with the nutritional managementof this condition. Large Animal Stream212-221.
  • West JW (2003) Effects of heat-stress on production in dairy cattle. Journal of Dairy Science 86: 2131-2144.
  • Wheelock JB, Rhoads RP, Van Baale MJ, Sanders SR, Baumgard LH (2010) Effects of heat stress on energetic metabolism in lactating Holstein cows. Journal of Dairy Science 93: 644–655.
  • Yousef MK (1985) Stress Physiology in Livestock. CRC Press, Boca Raton, FL.
  • Zimbelman RB, Rhoads RP, Rhoads ML, Duff GC, Baumgard LH, Collier RJ (2009) A re-evaluatio of the impact of temperature humidity index (THI) and black globe temperature humidity index (BGHI) on milk production in high producing dairy cows. Proc. 24th Southwest Nutrition and Management Conference, Tempe, AZ, 158-168.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Mesut Işık This is me

Köksal Aydinşakir This is me

Nazmi Dinç This is me

Kenan Büyüktaş This is me

Ahmet Tezcan This is me

Publication Date April 1, 2016
Submission Date March 2, 2015
Published in Issue Year 2016 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Işık, M., Aydinşakir, K., Dinç, N., Büyüktaş, K., et al. (2016). Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 29(1), 27-31.
AMA Işık M, Aydinşakir K, Dinç N, Büyüktaş K, Tezcan A. Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. April 2016;29(1):27-31.
Chicago Işık, Mesut, Köksal Aydinşakir, Nazmi Dinç, Kenan Büyüktaş, and Ahmet Tezcan. “Antalya koşullarında sıcaklık-Nem Indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi”. Mediterranean Agricultural Sciences 29, no. 1 (April 2016): 27-31.
EndNote Işık M, Aydinşakir K, Dinç N, Büyüktaş K, Tezcan A (April 1, 2016) Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences 29 1 27–31.
IEEE M. Işık, K. Aydinşakir, N. Dinç, K. Büyüktaş, and A. Tezcan, “Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 29, no. 1, pp. 27–31, 2016.
ISNAD Işık, Mesut et al. “Antalya koşullarında sıcaklık-Nem Indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi”. Mediterranean Agricultural Sciences 29/1 (April 2016), 27-31.
JAMA Işık M, Aydinşakir K, Dinç N, Büyüktaş K, Tezcan A. Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2016;29:27–31.
MLA Işık, Mesut et al. “Antalya koşullarında sıcaklık-Nem Indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 29, no. 1, 2016, pp. 27-31.
Vancouver Işık M, Aydinşakir K, Dinç N, Büyüktaş K, Tezcan A. Antalya koşullarında sıcaklık-nem indeks değerlerinin süt sığırcılığı açısından değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences. 2016;29(1):27-31.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.