Bu çalışmada etlik piliçlerde kuluçka gelişiminin
erken ve geç embriyonik dönemlerinde yapılan yüksek ısıl uygulamanın bazı
karkas ve yenilebilir iç organ özelliklerine olan etkilerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu amaçla kontrol grubu yumurtalarına optimum kuluçka koşulları
(37.5 oC sıcaklık ve % 55 nem) 19. güne kadar olan gelişim
dönemi boyunca uygulanmıştır. Kuluçkanın erken (8-10. günler) ve geç embriyonik
(16-18. günler) dönemlerinde ise yumurtalara günlük 3 saat süreyle (12.00-
15.00), 41 oC sıcaklık ve % 65 nem uygulanmıştır. Kontrol,
erken ve geç embriyonik dönem gruplarındaki etlik piliçlerin kesim ağırlık
ortalamaları sırasıyla 1616.00; 1725.83 ve 1791.13 g olarak bulunmuş olup
gruplar arasında önemli farklılık saptanmıştır (P<0.05). Denemede kontrol,
erken ve geç embriyonik dönem gruplarındaki piliçlerin karkas ağırlık
ortalamaları sırasıyla 1180.87; 1276.80 ve 1319.04 g olarak bulunmuş olup
gruplar arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (P<0.05). Toplam
yenilebilir iç organ ağırlıkları bakımından deneme grupları arasında bir
farklılık bulunmazken, erkek piliçlere ait ortalamalar dişilerden daha yüksek
bulunmuştur (P<0.01).
The aim of this study was to determine the effect of thermal manipulations during early and late embryogenesis on some carcass and edible internal organ traits in broiler chickens. Incubation conditions were 37.5 oC and 55% relative humidity for control group throughout the incubation period until the 19th day. In the thermally treated eggs during early embryogenesis, incubation temperature was increased to 41 oC and relative humidity to 65% for 3 hours (12.00-15.00) on the 8th-10th days of incubation. Also, in the late embryogenesis stage incubation temperature was increased to 41 oC and relative humidity to 65% for 3 hours (12.00-15.00) on the 16th-18th days of incubation. Slaughter weight of broilers in control, early and late embryonic groups were determined as 1616.00; 1725.83 and 1791.13 g, respectively and, significant difference was found among the groups in terms of slaughter weight (P<0.05). Also, average carcass weights of broilers in control, early and late embryonic groups were found to be as 1180.87; 1276.80 and 1319.04 g, respectively. Differences among the groups were determined significant. While there was no significant difference in point of total edible internal organs among the groups, values of the males were found to be higher than the females (P<0.01).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | April 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 30 Issue: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.