This study was carried out to determine the general structure of cattle breeding enterprises in Giresun province. In the study, the data obtained from the surveys conducted in the cattle enterprises in the center and districts of Giresun province were used. According to animal numbers, surveyed cattle enterprises were divided into four categories: ≥ 5 animals, 6-15 animals, 16-29 animals and ≤ 30 animals. In the investigated enterprises, domestic breed is used in 19.27%, crossbred in 47.50%, culture breed in 20.33% and domestic+crossbred+culture breeds in 11.99%. The ratio of enterprises with birth chamber was determined as 7.59% and the ratio of those without birth chamber was found as 91.65%. It was determined that 36.27% of the enterprises have a calf chamber and 62.82% of the enterprises have no calf chamber. The ratio of recorded enterprises was determined as 15.93% and the ratio of non recorded enterprises was found as 82.85%. It was determined that in 88.01% of the enterprises milking was performed by hand and in 93.93% of the enterprises milk analysis was made. The proportion of enterprises having artificial insemination was 63.13%. It was found that 71.17% of the enterprises have concrete floor. It was determined that 78.15% of business owners were literate / primary school graduates. It has been determined that 53.41% of enterprises owners are not members of any agricultural organization.
Bu çalışma, Giresun ilindeki sığırcılık
işletmelerinin genel yapısının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada
Giresun ilinin merkezinde ve ilçelerinde bulunan sığırcılık işletmelerinde
yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Anket yapılan
işletmeler hayvan sayılarına göre ≤ 5 baş, 6-15baş, 16-29 baş ve ≥ 30 baş olmak
üzere dört kategoriye ayrılmıştır. İncelenen işletmelerin % 19.27’sinde
yerli ırk, % 47.50’sinde melez, % 20.33’ünde kültür ırkı ve % 11.99’unda
yerli+melez+kültür ırkı sığırlar kullanılmaktadır. Doğum bölmesi olan
işletmelerin oranı % 7.59, doğum bölmesi olmayan işletmelerin oranı ise % 91.65
olarak belirlenmiştir. İşletmelerin % 36.27’sinde buzağı bölmesinin
bulunduğu, % 62.82’sinde ise bulunmadığı tespit edilmiştir. Kayıt tutulan
işletmelerin oranı % 15.93, kayıt tutulmayan işletmelerin oranı ise % 82.85
olarak belirlenmiştir. İşletmelerin % 88.01’inde sağımın elle yapıldığı ve
süt analizi yaptırmayan işletmelerin oranının % 93.93 olduğu tespit
edilmiştir. Suni tohumlama yaptıran işletmelerin oranı % 63.13 olarak
saptanmıştır. Ahırların % 71.17’sinde zeminin beton olduğu tespit
edilmiştir. İşletme sahiplerinin % 78.15’inin okuryazar/ilkokul mezunu
olduğu belirlenmiş olup işletme sahiplerinin % 53.41’inin herhangi bir
tarımsal örgüte üye olmadığı tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Submission Date | October 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.