The aim of the study was to investigate the effects of UV-B irradiation on development and quality of tomato, cucumber and eggplant seedlings. Tomato (Solanum lycopersicum L. cv. Alsancak-RN), cucumber (Cucumis sativus L. cv) and eggplant (Solanum melongena L. cv.) seedlings were subjected to UV-B irradiation 0 kJ m-2 day-1, 10.8 kJ m-2 day-1 and 16.2 kJ m-2 day-1 for 10 days (76.5 min day-1-114.75 min day-1) when they reached to the first true leaves stage. In this research, seedling length, number of leaves, root coolar diameter, root length, root and upper age and dry weights, leaf area, chlorophyll content in leaf and color measurement values were determined. The content of chlorophyll in the tomato seedling was increased in low dose UV-B application and decreased at 16.2 kJ m-2 day-1 UV-B irradiation. It was determined that high dose UV-B irradiation caused an increase in the amount of dry matter in the root. Chlorophyll amount in cucumber seedlings increased in low dose UV-B application. Leaf number and leaf area increased in low dose UV-B application, decreased in high dose UV-B application. Decrease was observed on the root coolar diameter, root length, upper plant part dry matter with UV-B irradiations. Low dose UV-B applied eggplant seedlings decreased choroma value. It has been determined that UV-B applications reduce L* color value, root collar diameter and leaf area in eggplant seedlings. UV-B irradiation caused plant development and morphological changes on the seedling depending on the dose and plant species.
Bu çalışmada, UV-B ışın
uygulamalarının domates, hıyar ve patlıcan fidelerinde fide gelişimi ve
kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla domates (Solanum lycopersicum L. cv. Alsancak-RN F1), hıyar (Cucumis sativus L. cv. Çakır F1) ve
patlıcan (Solanum melongena L.
cv. Anamur F1) fideleri kontrol (0 kJ m-2 gün-1), 10.8 kJ m-2 gün-1 (düşük doz) ve 16.2 kJ m-2 gün-1
(yüksek doz) UV-B ışın uygulamasına ilk gerçek yapraklı oldukları dönemden
itibaren 10 gün (sırasıyla 76.5 dk gün-1 ve 114.75 dk gün-1)
süre ile tabi tutulmuşlardır. Araştırmada fide boyu, yaprak sayısı, kök
boğazı çapı, kök uzunluğu, kök ve üst aksam yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak
alanı, yaprakta klorofil miktarı ve yaprak rengi belirlenmiştir. Domates fide yapraklarındaki klorofil miktarı, düşük
doz UV-B ışın uygulamasında artarken yüksek doz UV-B uygulamasında azalmıştır.
Yüksek doz UV-B ışın uygulamasının, fide köklerinde kuru madde miktarını artırdığı
belirlenmiştir. Hıyar fide yapraklarındaki klorofil miktarı, düşük doz UV-B
uygulamasında artmıştır. Fidelerde yaprak sayısı ve yaprak alanı, düşük doz
UV-B uygulamasında artarken, yüksek doz UV-B uygulamasında ise azalmıştır. Kök
boğazı çapı, kök uzunluğu ve üst aksamdaki kuru madde miktarının yüksek doz
UV-B uygulamasında azaldığı saptanmıştır. Düşük doz UV-B uygulanan patlıcan
fidelerinde yaprak rengi Chroma (C*) değerinin
azaldığı tespit edilmiştir. UV-B uygulamalarının patlıcan fidelerinde yaprak
rengi L* değeri, kök boğazı çapı ve
yaprak alanını azaltıcı etki yaptığı belirlenmiştir. UV-B ışın uygulamalarının
türe ve doz miktarına bağlı olarak fidelerin gelişimi ve morfolojik yapısı
üzerine etki ettiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2019 |
Submission Date | November 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.