Research Article
BibTex RIS Cite

Determination and comparison of the heat requirement of greenhouses for Siirt and Antalya provinces

Year 2019, Volume: 32 Issue: 1, 73 - 78, 01.04.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.483285

Abstract



The rapid increase of human population in the world increases the amount of food needed for human life. For this reason, productive applications that can be produced throughout the year come to the fore. Greenhouses are climate-controlled agricultural structures in which the indoor conditions can be controlled and kept in accordance with the growing conditions. In this study, the heating loads of Siirt province were investigated. In this context, the climatic values (minimum, maximum and average temperature) between Antalya and the province of Siirt in Tigris basin were statistical compared and differences were found. In case of lowering heating costs from alternative energies, it is concluded that Siirt province is partially suitable for greenhouse cultivation in terms of sunshine duration, quantity and minimum temperature values. According to the results, it is not possible to compete with Antalya province if heat energy required for greenhouses in Siirt province is provided by fossil fuels. However, considering that the efficiently and productively usage of geothermal or photovoltaic energy potential and the highly cost of transportation from Antalya to Siirt province, it is possible to meet the potential consumption and therefore the chance of competing with Antalya in terms of price and production.




References

  • Baytorun AN, Gügercin Ö (2015) Seralarda Enerji Verimliliğinin Artırılması. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 30(2): 125-135.
  • Boyacı S, Akyüz A, Baytorun AN, Çaylı A (2016) Kırşehir İlinin Örtüaltı Tarım Potansiyelinin Belirlenmesi Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 5(2): 142-157. doi: 10.17100/nevbiltek.284738.
  • Boyacı S (2018) Kırşehir ve Antalya İlleri İçin Seraların Isı Gereksiniminin Belirlenmesi ve Isıtmada Kullanılan Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21(6): 976-986. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.464627.
  • Cemek B (2005) Samsun İl ve İlçelerinde Seraların İklimsel İhtiyaçlarının Belirlenmesi OMÜ Zir. Fak. Dergisi 20(3): 34-43.
  • Dikmen BÇ, Gültekin BA (2011) Usage of Renewable Energy Resources in Buildings in the Context of Sustainability. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi Cilt: 1 Sayı: 3 s. 96-100.
  • Doğaka (2015) Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı TR63 Bölgesi Seracılık (Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği) Sektör Raporu 2015 http://www.dogaka.gov.tr/Icerik/Dosya/www.dogaka.gov.tr_622_LK5L43WG_Seracilik-ortualti-Bitki-Yetistiriciligi-Sektor-Raporu-2015.pdf. Erişim 05 Kasım 2018.
  • Eltez RZ, Öztekin GB (2014) Örtüaltı Üretim Sistemleri Bölüm 9 Serada Sebze Yetiştiriciliği T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2275 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1272, 2. Baskı.
  • Gale U, Tüzel Y, Öztekin GB (2014) Antalya’nın Kepez ilçesinde konvansiyonel sera üretiminin özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1: 68-77.
  • Kocabaş Z, Özkan M, Başpınar E (2013) Temel Biyometri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1606. Ankara.
  • Mgm (2018) Meteoroloji Genel Müdürlüğü (METBIS) 2018 yılı iklim verileri.
  • Nisen A, Grafiadellis M, Jiménez R, La Malfa G, Martínez-García PF, Monteiro A, Verlodt H, Villele O, Zabeltit CH, Denis JC, Baudoin W, Garnaud JC (1988) Culturesprotegees en climatmediterraneen. FAO, Rome. http://www.fao.org/3/a-i3284e.pdf page :25-31. Erişim 05 Kasım 2018.
  • Saltuk B, Aydın Y, Mikail N (2018) Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Projeler Birimi (BAP) SİÜZİR2017/18 Araştırma Projesi Sonuç Raporu Verileri.
  • Tkb (2002) T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları Serada Sebze Yetiştiriciliği Temmuz- 2002.
  • Tüzel Y, Gül A, Daşgan HY, Öztekin GB, Engindeniz S, Boyacı HF, Ersoy A, Tepe A, Uğur A (2010a) Örtüaltı Yetiştiriciliğinin Gelişimi. VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, 1: 559-578.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Karaman İ (2010b) Serik ilçesinde modern ve geleneksel sera işletmelerinde sebze üretiminin karşılaştırılması Ege Üni. Ziraat Fak. Dergisi 47(3): 223-230.
  • Yağcıoğlu A, Demir V, Günhan T (1998) Türkiye’nin Çeşitli Yörelerinde En Fazla Fotosentetik Aktif Radyasyonun İçeri Girmesini Sağlayacak Temel Sera Şekil ve Boyutlarının Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Araştırma Fonu. Proje No: 96-ZRF-045.
  • Yağcıoğlu A, Demir V, Günhan T (2004) Seraya Giren Faydalı Işınım Enerjisini Hesaplamak İçin Bir Yöntem-I. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 41(2): 143-154, ISSN 1018-8851.
  • Zabeltitz Chr.Von (2011) Integrated Greenhouse Systems for Mild Climates. Springer –Verlag Berlin Heidelberg pp. 30. https://www.kisa.link/LlZf. Erişim 01 Kasım 2018.

Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması

Year 2019, Volume: 32 Issue: 1, 73 - 78, 01.04.2019
https://doi.org/10.29136/mediterranean.483285

Abstract



Dünya nüfus artışına bağlı olarak
beslenme
ihtiyacının
artması araştırmacıları hem verim artırmaya yönelik çalışmalara hem de yıl boyu
üretim yapılabilen alternatif alanları aramaya yöneltmiştir. Sera, iç ortam
koşullarının denetlenebildiği ve yetiştirme şartlarına uygun şekilde kontrol
edilebildiği tarımsal yapılardır. Bu çalışmada, Siirt ilinin seracılık
açısından ısıtma yükleri araştırılmıştır. Bu kapsamda, Antalya ili ile Dicle
havzasında bulunan Siirt İli arasındaki iklim değerleri (minimum, maksimum ve
ortalama sıcaklık) istatistiksel olarak karşılaştırılmış olup, farklılıklar
bulunmuştur. Isıtma maliyetlerinin alternatif enerjilerden karşılanarak
düşürülmesi durumunda, Siirt ilinin güneşlenme süresi, miktarı ve minimum
sıcaklık değerleri açısından seracılık için kısmen uygun olduğu kanısına
varılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Siirt ilinde seralar için gerekli olan
ısı enerjisinin fosil yakıtlar ile sağlanması durumunda Antalya ili ile rekabet
edebilme şansı bulunmamaktadır. Ancak sahip olduğu jeotermal veya fotovoltaik
enerji potansiyelinin etkin ve verimli kullanılabilmesi ayrıca Antalya’dan
Siirt iline nakliyeye bağlı giderin fazla olması göz önüne alındığında
potansiyel tüketimi karşılayabileceği dolayısıyla Siirt ilinin Antalya ile
fiyat ve verim açısından rekabet etme şansı oluşabileceği kanısına varılmıştır.




References

  • Baytorun AN, Gügercin Ö (2015) Seralarda Enerji Verimliliğinin Artırılması. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 30(2): 125-135.
  • Boyacı S, Akyüz A, Baytorun AN, Çaylı A (2016) Kırşehir İlinin Örtüaltı Tarım Potansiyelinin Belirlenmesi Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 5(2): 142-157. doi: 10.17100/nevbiltek.284738.
  • Boyacı S (2018) Kırşehir ve Antalya İlleri İçin Seraların Isı Gereksiniminin Belirlenmesi ve Isıtmada Kullanılan Enerji Kaynaklarının Karşılaştırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi 21(6): 976-986. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.464627.
  • Cemek B (2005) Samsun İl ve İlçelerinde Seraların İklimsel İhtiyaçlarının Belirlenmesi OMÜ Zir. Fak. Dergisi 20(3): 34-43.
  • Dikmen BÇ, Gültekin BA (2011) Usage of Renewable Energy Resources in Buildings in the Context of Sustainability. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi Cilt: 1 Sayı: 3 s. 96-100.
  • Doğaka (2015) Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı TR63 Bölgesi Seracılık (Örtüaltı Bitki Yetiştiriciliği) Sektör Raporu 2015 http://www.dogaka.gov.tr/Icerik/Dosya/www.dogaka.gov.tr_622_LK5L43WG_Seracilik-ortualti-Bitki-Yetistiriciligi-Sektor-Raporu-2015.pdf. Erişim 05 Kasım 2018.
  • Eltez RZ, Öztekin GB (2014) Örtüaltı Üretim Sistemleri Bölüm 9 Serada Sebze Yetiştiriciliği T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2275 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1272, 2. Baskı.
  • Gale U, Tüzel Y, Öztekin GB (2014) Antalya’nın Kepez ilçesinde konvansiyonel sera üretiminin özellikleri. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1: 68-77.
  • Kocabaş Z, Özkan M, Başpınar E (2013) Temel Biyometri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1606. Ankara.
  • Mgm (2018) Meteoroloji Genel Müdürlüğü (METBIS) 2018 yılı iklim verileri.
  • Nisen A, Grafiadellis M, Jiménez R, La Malfa G, Martínez-García PF, Monteiro A, Verlodt H, Villele O, Zabeltit CH, Denis JC, Baudoin W, Garnaud JC (1988) Culturesprotegees en climatmediterraneen. FAO, Rome. http://www.fao.org/3/a-i3284e.pdf page :25-31. Erişim 05 Kasım 2018.
  • Saltuk B, Aydın Y, Mikail N (2018) Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar ve Projeler Birimi (BAP) SİÜZİR2017/18 Araştırma Projesi Sonuç Raporu Verileri.
  • Tkb (2002) T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları Serada Sebze Yetiştiriciliği Temmuz- 2002.
  • Tüzel Y, Gül A, Daşgan HY, Öztekin GB, Engindeniz S, Boyacı HF, Ersoy A, Tepe A, Uğur A (2010a) Örtüaltı Yetiştiriciliğinin Gelişimi. VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, Ankara, 1: 559-578.
  • Tüzel Y, Öztekin GB, Karaman İ (2010b) Serik ilçesinde modern ve geleneksel sera işletmelerinde sebze üretiminin karşılaştırılması Ege Üni. Ziraat Fak. Dergisi 47(3): 223-230.
  • Yağcıoğlu A, Demir V, Günhan T (1998) Türkiye’nin Çeşitli Yörelerinde En Fazla Fotosentetik Aktif Radyasyonun İçeri Girmesini Sağlayacak Temel Sera Şekil ve Boyutlarının Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Araştırma Fonu. Proje No: 96-ZRF-045.
  • Yağcıoğlu A, Demir V, Günhan T (2004) Seraya Giren Faydalı Işınım Enerjisini Hesaplamak İçin Bir Yöntem-I. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 41(2): 143-154, ISSN 1018-8851.
  • Zabeltitz Chr.Von (2011) Integrated Greenhouse Systems for Mild Climates. Springer –Verlag Berlin Heidelberg pp. 30. https://www.kisa.link/LlZf. Erişim 01 Kasım 2018.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Burak Saltuk 0000-0001-8673-9372

Yusuf Aydın

Nazire Mikail

Publication Date April 1, 2019
Submission Date November 15, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 32 Issue: 1

Cite

APA Saltuk, B., Aydın, Y., & Mikail, N. (2019). Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(1), 73-78. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483285
AMA Saltuk B, Aydın Y, Mikail N. Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. April 2019;32(1):73-78. doi:10.29136/mediterranean.483285
Chicago Saltuk, Burak, Yusuf Aydın, and Nazire Mikail. “Siirt Ve Antalya Illeri için seraların ısı Gereksiniminin Belirlenmesi Ve karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences 32, no. 1 (April 2019): 73-78. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483285.
EndNote Saltuk B, Aydın Y, Mikail N (April 1, 2019) Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences 32 1 73–78.
IEEE B. Saltuk, Y. Aydın, and N. Mikail, “Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması”, Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 1, pp. 73–78, 2019, doi: 10.29136/mediterranean.483285.
ISNAD Saltuk, Burak et al. “Siirt Ve Antalya Illeri için seraların ısı Gereksiniminin Belirlenmesi Ve karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences 32/1 (April 2019), 73-78. https://doi.org/10.29136/mediterranean.483285.
JAMA Saltuk B, Aydın Y, Mikail N. Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32:73–78.
MLA Saltuk, Burak et al. “Siirt Ve Antalya Illeri için seraların ısı Gereksiniminin Belirlenmesi Ve karşılaştırılması”. Mediterranean Agricultural Sciences, vol. 32, no. 1, 2019, pp. 73-78, doi:10.29136/mediterranean.483285.
Vancouver Saltuk B, Aydın Y, Mikail N. Siirt ve Antalya illeri için seraların ısı gereksiniminin belirlenmesi ve karşılaştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences. 2019;32(1):73-8.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.