Dünya üzerinde en
çok üretilen ve tüketilen tahıl olan buğday, canlı beslenmesi açısından çok
önemli bir stratejik üründür. Bu çalışmada Antalya ilinde yetiştirilen kışlık
ekmeklik buğday bitkisinin bor beslenme durumu incelenmiştir. Bu amaçla bölgede
buğday tarımının en yoğun yapıldığı Aksu, Döşemealtı ve Korkuteli ilçelerinde
örnekleme yapılmıştır. Her bir ilçede bölgeyi temsil edecek on farklı buğday tarlasından
toprak, bitki, dane örnekleri alınmış ve bor konsantrasyonları belirlenmiştir.
Bor konsantrasyonları topraklarda 0.010-1.115 mg kg-1; yapraklarda
0.039-17.51 mg kg-1; danelerde ise 0.010-6.82 mg kg-1
değerleri arasında değişmektedir. Alınabilir bor içeriği yeterlilik sınırı
0.5-2.0 mg kg-1 kabul edilerek değerlendirildiğinde toprakların %90’nının
bu değerin altında yer aldığı tespit edilmiştir. Buğday bayrak yapraklarının
bor konsantrasyonlarının %80’i yeterli (3-25 mg kg-1) ve
%20’sinin yetersiz (3 mg kg-1 >) sınıfında yer aldığı
belirlenmiştir. Üreticilerle yapılan görüşmede yapraktan bor uygulaması
yapıldığı belirtilmiştir. Dane örneklerinin ise %60’ında yetersiz (2 mg kg-1 >) ve %40’ında
yeterli (2-8 mg kg-1) bor konsantrasyonları tespit edilmiştir.
Buğday'da dane verimi kadar danenin mineral içeriği de önemlidir. Bor insan
beslenmesi açısından gerekli bir mikrobesin elementidir. Dünya Sağlık Örgütü
yetişkin sağlıklı bir insanın beslenme yoluyla günde 1-13 mg bor
alabileceğini bildirmektedir. İnsanların beslenmelerinde bor alım kaynakları
bitkilerdir. Buğday'dan elde edilen gıda ürünlerinin insanların günlük
beslenmesinde ne denli önemli olduğu dikkate alındığında ve gizli açlık olarak
adlandırılan mineral element eksikliklerinin sağlık üzerine olumsuz etkileri
anlaşıldıkça bu sorunun çözülmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle bor
uygulama dozu, zamanı ve tekrar sayısı gibi değişkenlerin optimize edilmesi
için bilimsel çalışmaların sürdürülmesinde yarar vardır.
Wheat, which is the most produced and
consumed grain on the world, is a very important strategic product in terms of
live nutrition. Boron nutrition status of winter bread wheat plant grown in
Antalya province was investigated in this study. For this purpose, sampling was
made in Aksu, Döşemealtı and Korkuteli districts where the most of wheat
cultivation was made in the region. Soil, plant, grain samples were taken from
ten different wheat fields and boron concentrations were determined in each
district. Boron concentrations in soils are 0.010-1.115 mg kg-1;
0.039-17.51 mg kg-1 on leaves; and between 0.010-6.82 mg kg-1.
It was determined that 90% of the soils were found to be below this value when
evaluated by considering 0.5-2 mg kg-1 as the limit of available
boron content. It was determined that 80% of the boron concentrations of wheat
flag leaves were sufficient (3-25 mg kg-1) and 20% were insufficient
(3 mg kg-1>). In the interview with the producers, it was
stated that foliar boron application was made. In 60% of the grain samples,
inadequate (2 mg kg-1>) and sufficient in 40% (2-8 mg kg-1)
boron concentrations were determined. Boron is a micronutrient element
necessary for human nutrition. The World Health Organization reports that an
adult healthy person can take 1-13 mg of boron per day via nutrition.
Therefore, it is useful to continue scientific studies to optimize variables
such as boron application dose, time and number of repetitions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2019 |
Submission Date | April 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: Special Issue |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.