In this
study was investigated the relationships between some parameters of 4 eggplant
genotypes grafted onto salt tolerance 2 commercial eggplant rootstocks and
non-grafted plants under drought and salt stress conditions. The study was
carried out in a glass greenhouse where the temperature and humidity were
regulated automatically. For drought stress, plant-available water, 50% was
consumed for irrigation. The salt stress was generated by using water prepared
with NaCl having electrical conductivity (EC) of 6 dS m-1. The
correlation between morphological, physiological, yield and quality parameters
obtained from plants grown in drought and salt stress conditions were evaluated
separately by correlation analysis. Physical parameters, such as shoot fresh and
dry weights, root fresh weight and stem diameter, showed positive and high
correlation under drought and salt stress. Due to drought and salt stress,
fruit dry weight, fruit juice EC and titration acidity gave high correlation
coefficients. As a result of the study, it was determined that the parameters
having high correlation coefficient are important and effective criteria for
determining the effects of salt and drought stresses.
Bu
çalışmada, tuza toleransı yüksek 2 ticari patlıcan anacı üzerine aşılı ve
aşısız olarak kendi kökleri üzerinde yetiştirilen 4 patlıcan genotipine ait
bitkiler kuraklık ve tuz stresi koşulları altında yetiştirilmiş ve bazı
özellikleri incelenmiştir. Bu özellikler arasındaki ilişkiler
değerlendirilmiştir. Araştırma,
sıcaklık ve nem kontrolünün sağlandığı cam serada yürütülmüştür. Kuraklık
stresi, saksılarda yarayışlı su seviyesinin %50 düzeyinde tutulması ile
sağlanmıştır. Tuz stresi ise, elektriksel iletkenlik (EC) değeri
6 dS m-1 olan ve NaCl ile hazırlanmış su kullanılarak
oluşturulmuştur. Kuraklık ve tuz stresi ortamında yetiştirilen bitkilerden elde
edilen morfolojik, fizyolojik, verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişkiler
korelasyon analizi ile ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Gövde yaş ve kuru
ağırlıkları, kök yaş ağırlığı ve gövde kalınlığı gibi fiziksel özellikler;
kuraklık ve tuz stresi altında pozitif yönde ve yüksek seviyede korelasyon
sergilemiştir. Kuraklık ve tuz stresine bağlı olarak meyve kuru ağırlığı, meyve
suyu EC değeri ve titrasyon asitliği ile birlikte yüksek korelasyon katsayıları
vermiştir. Çalışma sonucunda, yüksek korelasyon katsayısına sahip olan
parametrelerin tuz ve kuraklık streslerinin ortaya koyduğu etkilerin belirlenmesinde
önemli ve etkin kriterler olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Submission Date | June 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 32 Issue: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.